КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 14 май 2015 г.

Салата с кълнове от репко и сорго / Salad with sprouts and sorghum repko /


    По - рядко използвам кълновете на репкото и соргото.Закупувам семената от пазарите, където се продава храна за животните.Обикновено количество от 100 - 200 грама ми стига за употреба през цялата година.
Репкото е растение, което е хибрид между рапица и пекинско зеле.Засява се и се използва за фураж на животните, но аз го използвам и за получаване на кълнове.На външен вид семената приличат много на семената на броколито, черни и кръгли на цвят, дребни.
Сорго - То спада към втория по големина род на подсем.Антропогонови и по хабитус прилича много на царевицата.Има широки листа и дебело стъбло, което за разлика от стъблото на просото е със сърцевина.Някои видове сорго достигат на височина повече от 7 м. и образуват съцветия, дълги до 60 см.Големият брой форми при соргото днес най - често се означават като един сборен вид Sorghum bicolor.По всяка вероятност родина на соргото са южните области на Африка, където сега може да се срещнат стотици видове, узрелите метлици на които не се разпадат, и видове, които все още имат чуплива метлица, както метлицата на дивите видове.През сухите райони на Централна Африка соргото се разпространило в Индия и Китай, където според древни китайски ръкописи било отглеждано още преди 5000 години.Поради това че давало високи добиви, то се разпространило върху обширни области.Дори при недостатъчно валежи соргото дава високи добиви, което е голямо негово предимство.За развитието му са достатъчни 400 - 700 мм. годишни валежи.То е много по - топлолюбиво от просото и поради това най - подходящи за отглеждането му са сухите райони в Африка и Азия.
Зърната на соргото се смилат и от тях могат да се приготвят булгур, каши и супи.От брашното се приготвят хлебни питки, качеството на които може да се подобри значително, като брашното от соргото се смеси с просено или пшенично брашно.
Зърната на соргото са ценен фураж за животните.Зелената маса на соргото има превъзходна хранителна стойност за животните поради високото съдържание на захари.Освен това тя се силажира много лесно.
При някои сортове сорго захарното съдържание е толкова голямо, че са правени опити за промишлено добиване на захар.Така напр. в началото на 20 век в северните щати на САЩ се отглеждало захарно сорго с цел да се конкурира захародобивната промишленост на южните щати, където като суровина се използвала захарната тръстика и се получавали огромни печалби от експлоатацията на негрите - роби, работещи в плантациите.За съжаление този план не бил осъществен, понеже не се решил задоволително проблемът за кристализирането на захарта, получена от соргото.Било развито само производството на сиропи, които се използвали в домакинството, сладкарството и при производството на безалкохолни и алкохолни напитки.
От метлиците на соргото се правят метли, от сламата се произвеждат хартия, червена боя и восък.Соргото все повече се отглежда за зелен фураж и за зърно.
Кълновете от сорго и репко с успех могат да се добавят към различни по вид салати.Зрънцата на соргото са по - твърди и въпреки, че са покълнали малко по - трудно се сдъвкват.Но при затруднение в храненето могат и да се смелят.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА САЛАТАТА : 1 настърган на едро ренде морков, 2 - 3 домата, 1 краставица, 2 -3 стръка зелен лук, пресен спанак, по 1 с.л.сухи семена от сорго и репко, зехтин, хималайска сол, ябълков оцет - на вкус, по желание - маслини / аз използвам мариновани в зехтин стафидаки /.
Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват във форма по желание.Добавят се кълновете, дресинга и салатата се разбърква.Сервира се веднага , в момента на приготвянето.
    Да ви е сладко !

Сорго - сухи зрънца

Репко - сухи зрънца

Кълнове от репко

Кълнове от сорго







7 коментара:

  1. Не съм ги чувала, нито виждала. Какви чудеса ни показваш всеки път. Свежа салатка, с удоволствие бих я пробвала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. За пръв път чувам за тези две култури. Много ми беше интересно да прочета за тях. Ели, неизчерпаем източник на информация си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Теди, Кате,
    тези две култури са отглеждани в България, още преди 1944 г.Използвани са предимно като фуражни растения, но в други държави соргото, както и репкото са включени в храненето и на хората.Има много позабравени с времето растения, които трябва да включим в менюто си за да избегнем много здравословни проблеми.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, опасявам се, че сте съвършено права... ツ Благодаря ви за свежия блог.

      Изтриване
    2. Репкото и соргото биха могли също да се смелят на брашно и то да се използва в суров вид или да се правят хлебчета без мая или постни палачинки.Но кълновете от тези две растения са много полезни и трябва да се включат в храненето.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Здравейте отново,
      Често „по-твърдите“ кълнове използвам във фаза зелени поници или млада трева (за сок); а основно от години действам по следния начин: ако определени семена/зърна трудно се консумират само накиснати или покълнали, напр. белено просо, ориз и сходни, а съм решила да не се лишавам от тяхното присъствие на масата, ги смилам в кафемелачка и правя содени или квасени питки/хляб. По правило така процедирам с всичко що става за храна. Ето на, вместо да измъчвам храносмилателната си система със сурови големи зелени бобчета (зелен боб, грах, бакла), просто ги минавам за кратко на пара (или ги бланширам). Сладкият картоф също е много вкусен обработен на пара. Но има и такива, като корена таро и маниоката, които се нуждаят от задължителна термичната обработка, поради силната си токсичност в сурово състояние (използвам ги, защото освен всичко друго, са и чудесен естествен сгъстител). А ако освен суровата консумация на броколи, използвате и дива ферментация, ще установите, че може да ги хапвате много по-често ツ.
      Доста хора биха се учудили, какво многообразие от продукти можем да консумираме в сурово и живо състояние, без да малтретираме храносмилателния си тракт. По този начин се хранят т.нар. 90-95%-ови суровоядци (ех, никак не долюбвам подобни неадекватни определения; а пък като чуя „експерт по хранене“, ме напушва нервен смях ツ).

      Елена, привлякохте вниманието ми с любознателната си натура и непринуденото си поведение. Искрено ви се радвам за това. ツ
      Весел ден!

      Изтриване
    4. Здравейте отново Анонимен,
      аз нямам претенции ,че съм експерт в храненето, нямам научни титли свързани с тази област на знанието.Всичко, което се старая да публикувам е моят опит, но също и опита на познати и приятели, които изпробваха някои неща.Аз също съм правила безквасни хлебчета от различни по вид брашна.Слагам подправки и чесън или лук, зехтин, правя кюфтета и пека на фурна в намазнена, предварително загрята тава.Преди години така смилах ориз и белено просо.Но днес се старая да не обработвам топлинно.Всяка топлинна обработка, макар и минимална е причина за болки, когато някой орган е тежко увреден.Това се отнася особено за тежките заболявания, при които трудно и с много усилия се постигат резултати.Но ако нямате сериозни здравословни проблеми можете да употребите и продукти обработени на пара или ферментирали .Аз не съм използвала таро и маниока, но знам за тях.Просто не са толкова традиционни за нашата кухня.Но винаги е добре да се експериментира.Има разбира се и отровни, неподходящи за човека растения.Най - добър ориентир за това какво да консумираме според мен са животните.Много от т.нар. фуражни растения трябва да се включат в храненето, както и диви треви.Толкова голямо изобилие от тревисти растения има на наша територия.Трябва само да ги знаем и употребяваме.
      Сърдечно Ви благодаря за коментара, много, много се радвам, че имам почитатели и приятели в моят стремеж да се храня здравословно.
      Поздрави и весели летни дни !

      Изтриване