КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 20 май 2015 г.

Св. Константин и Елена и една вкусна почерпка със сурови сладки и плодова салата / St. Constantine and Helena and a tasty treat raw sweet and fruit salad /

   На 21 май тази година се честват два големи празника в Православната ни църква.Възнесение Господне и Св. Константин и Елена.
ВЪЗНЕСЕНИЕ  ГОСПОДНЕ - Наближавал еврейският празник Петдесетница.Учениците Христови се завърнали от Галилея в Йерусалим.В 40 - я ден след Възкресението на Иисус Христос те се събрали в една къща.Иисус Христос им се явил там и беседвал с тях, говорейки : " Тъй е писано и тъй трябваше Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на 3 - тия ден и да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, начевайки от Йерусалим ; а вие сте свидетели на това ; идете по цял свят и проповядвайте Евангелието / Христовото учение / на всички твари.Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден.А повярвалите ще ги придружават тия личби : с името Ми ще изгонват бесове и ще говорят на нови езици ; ще хващат змии и ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди ; на болни ще възложат ръце и те ще бъдат здрави ."
След това Спасителят казал на учениците Си, че скоро ще им изпрати Светия Дух, а дотогава им заповядал да не се отдалечават от Йерусалим.
Беседвайки с учениците си Спасителят ги извел от града в посока към Витания, на Елеонската планина, където станало неговото Възнесение.
СВ. КОНСТАНТИН  И ЕЛЕНА - Царуването на император Константин е едно от най - важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в неговата обширна империя.Цели три столетия са продължили жестоките гоненния, но те не попречили на словото Божие бързо и далеч да се разпространи.
Император Константин е син на Констанций Хлор от първия му брак с Елена, която била от незнатен произход, но била надарена с ум и красота.От всички негови деца Константин бил особено любим на народа  и на войската.Той бил красив, храбър и се отличавал с много добродетели.Когато Констанций Хлор умрял в Британия / Англия / Константин бил провъзгласен за император вместо баща си.Той не преследвал християните и областите му се радвали на мир и благоденствие.Император Константин издава миланския едикт от 313 г. , с който позволява на християните да строят храмове, връща им местата отнети при гоненията.Император Константин започва да строи храмове в Йерусалим, за да могат местата, осветени от Спасителя, да бъдат предмет на общо благоговение.Дотогава Йерусалим, който бил паднал под властта на езичниците, бил в презрение и запустение.Той бил изгубил дори името си и се наричал " Елиа Капитолина ".На самото място, където се намирал Йерусалимският древен храм, се издигал езически храм.Майката на император Константин, Света царица Елена, която много по - рано била приела християнската вяра, се отправила в Йерусалим.Там тя открила животворния Кръст Господен.Света царица Елена построила няколко храмове - в Йерусалим, Витлеем и на Елеонската планина.Скоро след връщането си от Йерусалим царица Елена починала.Константин и майка му Елена заслужили названието равноапостолни, загдето проявили апостолска ревност за разпространение на християнската вяра.
Император Константин царувал още 10 години след смъртта на майка си и умрял в Никомидия в 337 г.на 65 годишна възраст.Тялото му тържествено било пренесено в Цариград и поставено в построения от него храм " Свети апостоли ".





СУРОВИ  СЛАДКИ  С ШИПКОВО, ЛЕНЕНО И РОЖКОВО БРАШНО, СУСАМОВ ТАХАН, ФУРМИ И КОКОСОВИ  СТЪРГОТИНИ - тези сладки стават много вкусни, могат да се направят предварително и да се използват след няколко дни.В зависимост от количеството на продуктите, които ще използваме можем да направим една по - голяма доза и да използваме при различни празненства.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 1 - 2 банана, 500 грама фурми с костилка, 180 грама смляно ленено семе на брашно / с кафемелачка /, 100 - 150 грама шипково брашно, 5 - 6 с.л. рожково брашно, 170 - 200 грама сусамов тахан, орехи - 1 - 11/2 ч.ч., кокосови стърготини - 50 - 100 грама / отделете от тях една част за овалване /, сушени лимонови корички / за овалване /.
В електрическа машинка за мелене на месо смелете орехите и фурмите, почистени от костилката.В голяма купа смесете брашната, орехите фурмите, кокосовите стърготини, смления банан, сусамовия тахан.Омесете всички продукти с ръце докато получите добре оформено тесто.При нужда може да се добавят още от различните видове брашна.При мен се получи хубаво, влажно тесто, от което оформих топчета.Ако тестото е по - сухо оформете топчетата като навлажнявате ръцете си с вода.Потяпяйте всяко топче в смес от кокосови стърготини и сушени лимонови корички и редете в плато.Оставете на студено до сервирането.
     Да ви е сладко !















ПЛОДОВА  САЛАТА С  АНАНАС И  КЛЕНОВ СИРОП
Тази вкусна плодова салата може да се направи по всяко време, с плодове според желанието.Аз използвах пресен ананас, 2 ябълки, 1 круша, 1 киви, 2 банана.От тези плодове направих 1 голяма купа плодова салата.За овкусяване използвах сок от 1 лимон и струйка кленов сироп.Получих една много вкусна плодова салата, подходяща за празника.
Почистете ананаса - обелете го, измийте го, отрежете вътрешната твърда част и нарежете на парченца.Обелете и почистете ябълката, почистете крушата, обелете кивито и бананите.Нарежете всички плодове и поставете в голяма купа.Овкусете с лимоновия сок и кленовия сироп и разбъркайте.Съхранявайте салатата на студено до сервирането.
  Да ви е сладко !















ЧЕСТИТО    НА    ВСИЧКИ   ИМЕННИЦИ  !

23 коментара:

  1. Честит Имен Ден, Ели! Бъди здрава, щастлива, обичана и успешна! Пожелавам ти много вдъхновение и хармония! Весел празник! А почерпката е повече от прекрасна. Вземам си едно бонбонче. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти от сърце, Теди за милите пожелания.Вземи си не едно, а повече бонбончета.Дори няма да разбереш, че са напълно сурови.Когато предложа някакви сурови сладки обикновено никой не разбира, че не са минали през топлинната обработка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, да ти е честито прекрасното име! Да ти носи здраве, щастие, обич и много всеотдайна хармония! Желая ти всичко най-добро! И задължително ще се почерпя за твое здраве, чудесни предложение! Весел празник. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,
      благодарна съм от сърце, че макар и без да сме се виждали на живо съхраняваме добри чувства един към друг.Толкова мили думи, сърдечни пожелания.Сърдечно ти благодаря.Животът ни, макар понякога да е наситен с много изпитания ни поставя много задачи да проучим свойствата на растенията - зеленчуци, плодове, билки, семената и зърната.А чрез подобряване на собственото здраве да помогнем и на много други страдащи хора.
      Поздрави, почерпи се със сладките и плодовата салата.С удоволствие ще ти сипя 1 - 2 порции.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Ели, с всеотдайността и добротата ти - заслужаваш всичко! Благодаря още веднъж! :) Бъди здрава и щастлива!

      Изтриване
  4. Честит имен ден, Елена,
    с най-сърдечни пожелания за здраве, успехи и сбъднати мечти!
    Прекрасна почерпка -
    доказателство, че вкусното може и да бъде полезно...
    Благодаря, виртуална прегръдка за теб и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Дианка за това, че непрекъснато ме подкрепяше при създаването на този блог и ми вдъхна кураж да го направя.Много, много съм ти благодарна за всичко, за търпението, за милите думи, за отговорите на писмата ми / макар и понякога за много елементарни неща /.Бог да благослови цялото ти семейство за всеотдайността ти към ближния.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Имен Ден, Ели! Пожелавам ти много щастливи мигове, здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти от сърце Снежи за топлите думи и пожелания.И аз от своя страна ти пожелавам много здраве и все така да ни изненадваш с прекрасни кулинарни творения в твоя блог.Винаги се учудвам на майсторството и умението ти да сътворяваш красиво и прекрасно поднесена храна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Със здраве и гордост си носи името, Ели! Прекрасно е, така се казва и моята майчица! Желая ти много успехи и само хубави неща да съпътстват живота ти!
    Сладките са невероятни, а салатата е просто вълшебна!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вили за милия коментар, който си ми написала.Храната, която употребяваме трябва винаги да бъде много проста, но същевременно и вкусна.И да влияе положително на целия организъм.
      Поздрави и леки почивни дни !

      Изтриване
  9. Ели, бъди здрава и честита. Вземам и от сладките и от салатата.
    Всичко е страшно вкусно, но не знам как караш само на такива неща. Възхищавам ти се! Никога ли не ти се дояжда нещо готвено или месо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте,
      удивителна е способността на всеки организъм да оцелява при различни ситуации.Преди години, когато започнах изпитвах нужда и от месо и от готвена храна.Но когато започнех да я употребявам получавах някакви подобни на кризи реакции.Затова днес вече не правя такива опити, оставам напълно гладна от готвената храна и се налага да правя кълнове.Всичко е въпрос на придобити навици.Виж животните - те не готвят храната си и са много по - здрави от хората.А човекът в продължение на хиляди години е променял хранителните си навици.Днес обработената и пълна с консерванти храна е причина за много човешки страдания.
      Поздрави !

      Изтриване
  10. Честит имен ден, Ели! С пожелание за много здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Зори.Здравето е благодат Божия и без него не е възможно да постигнем нещо в живота.Но то когато е увредено и трябва да го възстановим иска много усилия от наша страна.Но не е невъзможно човек да се излекува дори и от най - тежките страдания с Божията помощ.
      Поздрави !

      Изтриване
  11. Честит имен ден,Ели!Много здраве ти пожелавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла в моя блог, Роси и сърдечно ти благодаря за пожеланието.Здравето е съвкупност от навици, които човек усвоява в течение на годините.Не малко значение има и начинът на хранене.Просто приготвената храна оказва благотворно влияние върху целият организъм.Но днес много хора в стремежа си да се хранят пълноценно измислят различни ястия с едни и същи продукти.Просото, фия, нахута, соргото, репкото и други трябва да бъдат включени в менюто за пълноценно задоволяване нуждите на организма.
      Поздрави !

      Изтриване
  12. Ели, Ели, не нарочно, но пък много ме е яд, че съм пропуснала празника ти ... И въпреки това, макар и малко със закъснение ти пожелавам със здраве да си носиш това прекрасно име - Елена!
    Знаеш, че обичам да се отбивам при теб и винаги научавам по нещо ново и полезно.
    Сърдечни прегръдки Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Вили.Знам, че се отбиваш често в блога ми, но за жалост нямаме много време.Но твоят блог на мен също много ми допада, най - вече с лесните, бързи и интересни рацепти.Благодаря за чудесните пожелания.
      Поздрави !

      Изтриване
  13. Ели, надявам се приемаш още поздравления!
    Имах проблеми с компа, много задачи малко свободно време...
    Но, да си жива и здрава ти желая от сърце, а името ти да се произнася винаги с уважение и добри мисли и чувства!
    Ти си много интересен и добър човек според мен - и това намира отражение и в блога ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Веси за чудесните думи , моят блог е направен с цел да покажа колко много продукти и храни - използвани в близкото минало са позабравени днес.А това неминуемо води до влошаване на здравето.Поздрави!

      Изтриване
  14. Със закъснение честит имен ден и да чуваш името си винаги по хубави поводи! Обожавам такъм тип бонбонки, сигурна съм, че са били много вкусни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Или за прекрасните пожелания.Бонбоните стават много вкусни, приготвят се лесно и бързо с евтини продукти.А обикновено хората не ги разбират, че са напълно сурови.
      Поздрави !

      Изтриване