КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 18 май 2015 г.

Натурално крем - сирене от орехови ядки / Natural cream - cheese, walnuts /



       Крем - сирене можем да приготвим от различни видове ядки.Днешното ми предложение е с орехи.Технологията на приготвяне е една и съща за почти всички ядки.
Най - напред накисваме ядките във вода за 4 .- 6 часа, смиламе ги хубаво в машинка за мелене на месо или пасатор, запазваме водата от накисването и ги заливаме с нея за да ферментират на стайна температура за 24 часа.След това добавяме щипка сол и сок от 1 лимон и оставяме отново на стайна температура за 24 часа.Отцеждаме готовото крем - сирене от течността като използваме гевгир и двойна марля и продукта е готов за сервиране.Можем да го съхраним в хладилник, в плътно затворен съд за следваща употреба.За 200 грама ядки обикновено е достатъчна 200 мл. вода.
   Да ви е сладко !














4 коментара:

  1. Ели, това крем сирене изглежда много интересно. На други места съм чела, че водата от накисването се изхвърля, защото съдържала някакви инхибитори, които не били полезни. От друга страна, съм убедена, че заедно с вредните, и полезности отиват във водата. Въпроса ми е какво мислиш ти по въпроса? Или е въпрос на индивидуална поносимост? Благодаря ти предварително за отговора! Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      аз винаги имам малко по - различно мнение и рядко се доверявам само на прочетената информация.Предпочитам най - напред да изпробвам върху себе си това, за което съм чела.Да, вярно е, чела съм за инхибиторите.Това се отнася и за всички кълнове от бобови растения.Но водата от накисването на орехите има кафяв цвят, което значи, че в нея се е отделил йода.Аз накисвам ядките само за да омекнат, за по - лесната им консумация.Но считам, че Бог е дал всяко растение и ние трябва да го употребим такова каквото е , без да премахваме една или друга съставка от него - трици, зародиш, инхибитори и т.н.
      Такова е моето лично мнение, но всеки може да си направи сам собственото заключение.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, чела съм идеи за ядково сирене, които използват мая за целта. За пръв път виждам без и ми е инетерсно- в жегите, които идват, тази ферментация дали няма да протече в по-голяма степен и да вкисне сиренето?

    ОтговорИзтриване
  3. Мъхче,
    и аз съм виждала рецепти , които използват мая.Не съм пробвала с нея, защото не знам със сигурност какво точно съдържа продукта.Видях една такава хранителна мая, но от прочетеното не ми стана ясно точно какво представлява.
    Сирената от ядки не ферментират толкова бързо, ако желаем продукта да не е много кисел просто намаляваме времето за ферментацията / в най - горещите летни дни /.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване