КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 март 2016 г.

Няколко салати с интересни ядкови веган майонези / Several interesting salads with nuts vegan mayonnaise /







    В тази публикация няма да обърна специално внимание на салатите от зеленчуци, а ще се спра по - подробно на интересни рецепти за веган ядкови майонези.Двете поредни рецепти са от книгата " Слънчева храна за нашата трапеза ".Последната рецепта разнообразих като добавих и чесън - използвах тази майонеза за салата от червено цвекло.
Ето и рецептите :
ВЕГАН МАЙОНЕЗА С БАДЕМОВИ  ЯДКИ 
За 6 порции :
100 гр. бадеми , смлени в пасатор
100 мл. растителна мазнина по избор
1 с.л. настърган на ситно ренде кромид лук
1 с.л. лимонов сок / портокалов сок /
лимонова кора / портокалова кора /
   Бадемите се смесват с настъргания лук и се стриват в дървена гаванка на кашица.Постепенно се добавя мазнината като се бърка все в една посока.Накрая се добавя лимоновият сок и лимоновата кора и отново се разбива.
   С тази чудесна майонеза гарнирах салата от зелен лук, спанак, зелени салатки, домати и маслини - стафидаки.Получих чудесна салата с ядков сос.

















ВЕГАН  МАЙОНЕЗА  С ЯБЪЛКОВ СОК / ЯБЪЛКОВО  ПЮРЕ /
За 1 порция :
1 с.л. орехови ядки
1 с.л. растителна мазнина
3 с.л. ябълков сок
   Смелете ядките и добавяйте към тях постепенно мазнината.Бъркайте отново само в една посока.Аз използвах 10 с.л. ядки и увеличих многократно дозата.Добавих 30 с.л. ябълков сок от по - кисели ябълки.Но получих според мен по - рядък сос за салата.Затова изпробвах рецептата и втори път, но не с ябълков сок, а с ябълково пюре.Този път се получи прекрасна майонеза за салати.
   Гарнирах с тази майонеза салата от спанак, зелени салатки, репички и червено цвекло.











Ядков сос с ябълков сок


Майонеза с ябълково пюре

ВЕГАН   МАЙОНЕЗА С ЯБЪЛКОВО ПЮРЕ, ЧЕСЪН И ОРЕХОВИ  ЯДКИ
Тази майонеза измислих сама, трябваше да направя салата от червено цвекло и да я залея с ядков сос с чесън.Получих прекрасна ядкова майонеза, която чудесно се вписа като комбинация с тази салата.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
100 гр. смлени орехи
пюре от 1 - 2 ябълки
1 глава обелен и нарязан чесън
     Най - напред обелете, нарежете и пасирайте чесъна.Смелете и орехите на ситно.Смесете двете съставки и пасирайте в дървена гаванка.Започнете постепенното добавяне на ябълковото пюре и разбърквайте все в една посока.Получава се чудесна ядкова майонеза, с която можете да гарнирате ястия или салати.






14 коментара:

  1. Чудни и различни веган майонези ни показваш, Ели! Сега по време на пости ще бъдат много полезни на постещите. Благодаря ти, че споделяш с нас! Усмихнати и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      много хора искат да опитат веган храна, но са свикнали с класическите рецепти с месо.За всички постещи и не само са тези предложения.Чудесни са ядковите майонези и сосове за салати.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Аз съм точно от тези, свикналите...), чак невероятно ми звучат рецептите ти, Ели, но ме интригуват, остава само да се навия и да опитам, не само да чета:))

      Изтриване
    3. Да,
      така е Веси.Едно е само да четеш много и различна информация, друго е да пробваш и да чувстваш как реагира точно твоето тяло на всяка храна.И тогава разбираш колко странно, чудно и съвършено е устроен всеки организъм.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Благодаря за интересните предложения, Лени! Наскоро правих невероятна веган майонеза от сварен ориз и само чакам да смогна да я пусна в блога. Ще се радвам да опитам някои от твоите предложения - изглежда супер вкусно! От мен веган няма да стане, тъй като не мога без месо, но определено се стремя извън него, да се храня здравословно :) Усмихната седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,
      твоят коментар ми напомни моите думи преди години, когато бях на 19 години.Тогава живях в една квартира с вегетарианци, които ми говореха много за вегетарианската храна и ме убеждаваха да стана и аз като тях.А моите думи бяха,че не мога без месо и никога няма да стана вегетарианец.За жалост, когато се разболях се наложи по принуда да поема този нелек път.Това е цяла наука и преминах всички етапи стигайки и до пълното суровоядство.Човек никога не знае.Но с интерес ще очаквам и твоята майонеза от ориз.Сигурна съм,че е прекрасна.
      Поздрави Люси !

      Изтриване
    2. Ели, оставям и тук коментар, защото и аз бях така - винаги месо, тестено, сладко (аз и досега така, но се опитвам да хапвам и друго, зеленчуците и плодовете не ми липсваха, рядко хапвах. Никога не бях и имала проблеми със стомаха. Но според мен, прекаляването с количествата, малкото течности, които поемах, седящата работа, хормоните...и бог знае още кое ми създадоха проблем, и от отведнъж. За жалост вече стана година откак се опитвам да го преодолея, досега безуспешно. Никак обаче не съм убедена, че промяна в храненето ще реши проблема, още повече драстична. Аз не съм запозната особено, да не кажа никак, но бегло съм чела литература и в двете насоки, вкл., че суровоядството не само, че не е толкова полезно, но и дори, че е вредно...знае ли човек къде е истината, аз бих казала в умереността във всичко...

      Изтриване
    3. Веси,
      аз съм от хората , които търсят истината пробвайки върху собственото си тяло много и различни начини за подобряване на здравето.От собствен опит мога да кажа,че суровият режим с кълнове носи много енергия, пълноценен живот и липса на болки по тялото.Стига човек да прилага правилно всички продукти в суров вид.Обаче при проблеми със стомаха и червата суровоядството има моменти , когато пречи, но не само то.Всяка храна от болният стомах или черва се усвоява трудно и има болки.Ако обаче изпробваш някои неща те сами ще ти покажат къде е истината.Умереност във всичко - да , но всеки организъм понеже има в различна степен болни органи и различно усвоява и всяка храна.Така,че и в " умуреността " има различно разбиране.За един е имерено веднъж седмично да яде месо, за друг - 3 пъти, а някои не могат никак без месо всеки ден.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Аз пък към подобна заливка слагам една много малка чаена лъжичка горчица и разбивам добре. Получава се гъста емулсия като на майонеза, но пък не е толкова мазна като нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Катя,
      радвам се,че посещаваш блога ми и оставяш коментар.Да, и на мен тези майонези / първите две рецепти / ми се сториха малко мазни , има и ядки , и мазнина.Може би за хората, свикнали с по - тежка храна това няма да направи впечатление.Третата рецепта си измислих аз и тя не е толкова мазна наистина.Да, може да се добави и горчица, стига да понасяме по - пикантен и лютив вкус.Даже е интересно какъв вкус ще се получи.Чудесна е идеята.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Ама идеите ти винаги са чудесни. остава да ги опитваме, когато времето позволява. поздрав, Ели

    ОтговорИзтриване
  5. Мъхче,
    сега е подходящ момент за опитване на различни салати със заливка или веган майонеза.Велики пости са .И всеки трябва да прочиства организма си духовно и телесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Харесах си майонезата с ябълки и нямам търпение да я приготвя, направо си умирам от любопитство за какъв разкош става дума :)
    Благодаря ти, че споделяш толкова нестандартни, интересни и полезни рецепти с нас, Ели :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      наистина станаха много вкусни тези майонези.Имам и още рецепти с различни видове зеленчуци и плодове, които надявам се да покажа скоро.
      Поздрави !

      Изтриване