КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 19 юли 2016 г.

Краставична трева / Cucumber grass /

Краставична трева-  снимка от Интернет




  Краставичната трева / Borago  officinalis L., Borago  aspera  Dilib. / e позната още под следните наименования - пореч, бореч, лопох, поточарка, вълчо цвете.Това е едногодишно тревисто растение.Стъблото е изправено и достига височина от 60 - 80 см.Стъблата и листата са тъмнозелени, сочни и покрити с остър мъх / власинки /.Листата са овално удължени с размери от 14 - 18 см.В началната фаза на развитието си имат приятен вкус на краставица и са леко солени.Със застаряването се покриват с власинки и загрубяват.Разклоненията на стъблата завършват със съцветия.Цветовете са петделни с формата на звезда, събрани в рехави съцветия.Имат небесносиня до синьо- виолетова окраска и вкус на мед.цъфти от пролетта до късно лято.Размножава се чрез семена.
    Родина на борагото са страните по Средиземноморието и бреговете на Мала Азия.В Европа е известно от древни времена.Днес борагото се среща в Европейската част на Русия и Северна Америка.Отглежда се в градините като подправка и като салатно растение, но се среща и като диво в природата.У нас растението се среща по - рядко, но има всички условия за култивиране.Растението е студоустойчиво.
   Краставичната трева съдържа захари, етерични масла, смоли, слуз, сапонини, танини, алантоин и др.В семената се съдържат ненаситени мастни киселини, някои от които са предшественици на простагландините.В листата и цветовете се съдържат и много витамини - С  и А, каротин, Р, а също така и много микроелементи - манган, желязо, силиций, калий и др.
       Борагото се използва за салати, сосове, таратор, студени супи.Служи също като добавка към месни и рибни блюда, като пълнеж за баници и кифли.
  Зелената листна маса рано на пролет е с богато витаминно съдържание, с приятен вкус и свеж аромат.Старите листа предварително трябва да се протрият, за да омекнат.Те могат да се сушат и са отлична подправка за супи и предястия.
     Народната медицина използва цялото растение като пикочогонно и потогонно , слабително и противовъзпалително средство, при стомашни, бъбречни и ревматични болки.Борагото се използва и в козметиката - подмладява кожата, прави я свежа и еластична.
    Семена за засяване на краставична трева могат да се закупят от магазините за продажба на зеленчукови семена, възможна е и доставка по интернет.

СНИМКИТЕ  В ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ СА ОТ ИНТЕРНЕТ.
Моите растения са засяти в саксия, все още не са цъфнали и не съм заснела цветовете, които са много красиви и могат да служат за декорация.


Краставична трева



7 коментара:

  1. Красота! За пръв път чувам. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Още веднъж да благодаря, Елена -
    ценна информация, съвети и страхотни летни рецепти!
    Хубаво и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      Борагото не е познато много в България.Има го и диворастящо, но е прекрасна добавка към салати, ястия и студени супи.
      Поздрави и весели летни дни и на теб !

      Изтриване
  3. Кате,
    цветовете на пореча са много красиви наистина, чудесни за украси.Но и листата са вкусни, малко мъхести, но с много приятен аромат на краставица.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. За пръв път чувам за такава трева. Като "пореч" да, но не си спомням какво представлява и дали не се отнася за друго растение.
    Ценна информация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      краставична трева и пореч е едно и също растение.Просто всяко растение е известно с различни имена.Трябва да се използват много растиния в кухнята, носители са на чудесни аромати.
      Поздрави !

      Изтриване