КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 25 юли 2016 г.

Две салати със салата Ендивия / Two salads with salad endives /







       Ендивията е сходна със салатата, но не свива глава.Различават се 2 разновидности :
  1.Ескариол - с широки, почти целокрайни листа
  2.Къдрава ендивия - с къдрави, дълбоко и ситно нарязани листа
     Листата на ендивията съдържат вит.С, В, каротин, инулин, горчиви вещества. Като храна ендивията подобрява дейността на храносмилателната и кръвоносната система.
Двете разновидности на ендивията са растения на прохладния климат.Те са студоустойчиви, особено ескариолът и могат да презимуват успешно при нашия климат.Не понасят високи температури затова не се отглеждат през лятото.Силно влаголюбиви са, не издържат засушаване на почвата и на въздуха.Ако се отглежда в периода на дългия ден културата образува цветоносни стъбла.Най - подходящи сезони за отглеждането и са есента и пролетта когато дните са къси.
   Ендивията се нуждае от рохкава, плодородна, пропусклива почва.Не трябва да се тори с пресен оборски тор ! 
Ескариолът се отглежда като късна култураЗасява се в началото на юни на открити лехи.При поливките сърцевината на розетките не трябва да се мокри, за да не загинат растенията.Когато растенията нарастнат 10 - тина дни преди прибирането, листата трябва да се избелят / бланшират /, за да станат по - крехки, по - сочни и с по - малко горчивина.Избелва се, като листата се събират и се връзват с манила.Има и друг начин за бланширане - растенията се изваждат с корените, подреждат се на тънък слой и се покриват за няколко дни с леки ръжени рогозки.Ескариолът се прибира през октомври - ноември.За да се получи по - късно производство, даже и през зимата, тъй като растението издържа навън при по - меки зими, сеитбата може да се извърши етапно докъм началото на септември.Средното тегло на едно растение е около 500 гр.
   Използвах листа от засята ендивия в градината ни за приготвяне на 2 вкусни салати.Листата нагарчат леко, приятно.Те са много полезни за очите и сърцето.
ЗЕЛЕНЧУКОВА  САЛАТА С ЕНДИВИЯ :
250 гр. замразена царевица
2 домата
1 малка краставица
няколко едри черни маслини
1/2 вр. магданоз
салата ендивия - пресни листа
1 малък морков - настърган на едро ренде
1 шепа див чесън
зехнин, щипка хималайска сол и ябълков оцет за овкусяване
   Накъсайте или нарежете салатата ендивия, добавете нарязани на едро домати и краставици, настърган морков, див чесън - на ситно, царевицата, маслините.Овкусете салатата с дресинга и разбъркайте.
    Приятен апетит !












ПЛОДОВА  САЛАТА С ЕНДИВИЯ :
листа от ендивия
плодове по избор - нектарини, праскови, портокал
Дресинг - мед, лимонов сок
Нарежете измитите и почистени плодове на парчета, добавете парчетата обелен и почистен портокал.Листата от ендивията се нарязват или накъсват с ръце.Всички продукти се поставят в голяма салатиера и се овкусяват с дресинга.
          Да ви е сладко !









9 коментара:

  1. Неизчерпаем източник на знания си Ели!Прекрасна е тази салатка..

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, много интересни и свежи салатки ни поднасяш. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересни са и двете салати, но ме изненада с втората! Не съм придполагала, че ендивията е подходяща за плодови салати! Хубава седмица, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Неизчерпаема откъм идеи, познания и вдъхновение, Елена - отново ме изненадваш с нови и интересни неща!
    Разкошни салатки, поздрави за теб и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета,
    ендивията също е вид салата.Но по външен вид и по вкус се различава от всички останали салати.По вкус наподобява цикорията, леко горчива е.А по външен вид листата са нарязани и назъбени.Когато листата се избелват / бланшират, връзват с манила / те стават бели.Вътрешните листа са светло зелени, бели и крехки, а външните листа са залени.Но както цикорията, така и ендивията са много полезни за сърцето и за очният нерв.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, ти си енциклопедия, как не запомних дори името на поне едно от растенията, които ни показваш, да не говорим пък как ще го различа.
    Днес ходихме до село и си набрах "зеленища", но киселец и листа от цвекло, а друго нищо не различавам, макар много видове да имаше наоколо. Мъжа ми даже и киселеца не можеше добре да различи сред другите треви, та все ме питаше:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      днес хората не живеят сред природата и затова не познават и растенията, които ги заобикалят.Старая се да дам повече снимки на всяко растение, за да може всеки да го различи.Когато видиш дадена снимка се постарай да намериш и видяното растение.Така взирайки се в растенията сама ще започнеш да ги откриваш.Защото дивите растения са много по - хранителни и трябва да ги включваме в менюто.От растенията закупени от търговските вериги много ценни витамини и минерали не могат да се набавят.Защото всичко е наторено, изкуствено отгледано.
      А преди години хората по селата колко растения познаваха и използваха за храна и лечение.Змийското мляко навремето ми го показа баба ми.Тази отдалеченост на големият град, забързаното ни ежедневие са причина за всичко - далеч, много далеч живеем от природата.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Така е, Ели, далеч сме, къде ти по асфалта треви и билки. Да ти кажа, тази година два пъти излязохме извън София, единия път ходихме до Сърбия, а втория - на море...липсата на време, а донякъде и на желание...отвикнахме, и дори не ми се ходи по поляните вече, промени ли се начина на живот, човек трудно се връща...

      Изтриване
    3. Веси,
      човек трябва да си поставя цели.Ако има цели знае какво и как да го направи.А моята цел и преди, и сега е да живея без лекарства.Да следвам Божията аптека и Божието дарование - храната , която Бог дава за нас.Днес вече е голямо изключение да срещнеш човек, който не взема някакво лекарство.За норма го приемаме това, има цяла плеада различни реклами по телевизията.Но Бог е дал Божията аптека и храна - тревите под краката ни.Така,че всичко е въпрос на придобиване на навици.Да се стараем да живеем по - близо до природата.Да използваме всяка възможност за да си наберем различни билки, да проучваме свойствата на растенията, за да сме здрави.
      Поздрави !

      Изтриване