КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 26 септември 2016 г.

Пипереница с листа от лимон / Piperenitsa with leaves of lemon /



   Тази рецепта приготвяме за втори път и тя става много вкусна, намерих я в книжката " Домашни туршии " на Добрина Венкова.Интересна е добавката на листа от лимон , които придават чудесен аромат.Имайте в предвид няколко особености при приготвяне на туршии :
    - температура на съхранение - ако туршията се съхранява на топло се преточва всеки ден, колкото е по - студено толкова преточването е по рядко.Първите дни се преточва през ден / около седмица /, след това 1 седмица през 2 - 3 дни.При преточването водата се отлива в отделен съд, разбърква се и пак се налива в буркана.Ако имаме 2 или 3 буркана с една и съща туршия е добре саламурата от бурканите да се смеси и разбърка в голям съд и тогава да се налее отново за по - добра ферментация.Ако се образува съга / бяла ципа отгоре саламурата се преварява и при нужда се добавя още сол.
       - количество на солта и наторяване на зеленчуците с изкуствени торове - червените пиперки изискват повече сол при ферментацията отколкото другите зеленчуци.Ако са торени с изкуствени торове има вероятност бързо да се скашкват и затова е по - добре да се използва повече сол и да се поставят в слаб варов разтвор преди приготвянето.За обикновена туршия от моркови, краставички, зелени домати се използва сол около 30 гр. на 1 кг. зеленчуци.А за пиперките това количество може да се увеличи до 50 - 100 грама.
Предлагам рецептата както е в оригинал и това, което направих аз - намалих значително количеството на солта, но ако е нужно в последствие ще добавя.
   РЕЦЕПТА  ОРИГИНАЛ :
10 кг.червени пиперки капии, непочистени от семките, здрави и твърди
листа от лимон
склидки чесън
3 литра оцет
1 кг. сол
слаб варов разтвор
    Пиперките се измиват и се отрязват част от дръжките им.Натопяват се в слаб варов разтвор и престояват 5 - 6 минути.Измиват се обилно с вода.Надупчват се с игла и се подреждат в дълбок съд като се ръсят със сол и помежду им се слагат листа от лимон и склидки чесън.Оставят се 24 часа само със солта.Заливат се след това със смес от оцета и водата.Доливат се с вода да се покрият.Претакат се през ден докато саламурата се смеси добре.
   Моят вариант на приготвяне е с използване на почистени червени камби, нарязани на четвъртинки - 4.5 кг.Солта е 45 гр. на килограм зеленчук, но при нужда ще добавя повече.Добавих и нарязани на филийки моркови, намалих и количеството на оцета - до ръба на 3 - литров буркан.
   След 5 - 6 дни ще добавя листа от вишня, дюля, листа и корени от хрян, за да се запазят по - добре пиперките, да останат твърди и вкусни.За спиране на ферментацията задължително добавям семе от бял синап - 3 - 4 с.л. за 1 буркан от 3 литра.
   Варовият разтвор се приготвя като се поставя гасена вар във вода, малко количество, разбърква се хубаво и се оставя да се утаи.Отлива се само бистрата част и се поставят пиперките - в моят случай 10 минути престой.
   Задължително притиснете добре продуктите с лозови пръчки, за да се покрият добре от саламурата.

Лимоново дръвче, което отглеждаме у дома





Количеството на оцета е до ръба на трилитров буркан







Ето я готовата туршия, която лично за мен е солена.Затова допълнително потопих пиперките в чиста вода за няколко часа - леко да се обезсолят.Но пиперките са хрупкави и твърди.

4 коментара:

  1. Интересно предложение....Поздрави и благодаря,Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка,
      пробвай рецептата.Няма да съжаляваш, вкусна и интересна е.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Цялата нова серия туршии /и не само/ е много интересна, Елена,
    харесвам и рецептите на Добрина Венкова -
    убедена съм, че са станали страхотно...
    Благодаря, сърдечни поздрави и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      използвам непрекъснато нови рецепти за приготвяне на зимнина с възможна минимална обработка на продуктите.Тази рецепта с листа от лимон много ароматична се получава.
      Поздрави !

      Изтриване