КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 7 септември 2016 г.

Добруджанска баница кавърма / Dobrudjanska pie kavarma /





       По нашия край баниците винаги се приготвят от тесто без мая.Тестото винаги е постно - от брашно, сол и вода.За да се разточва лесно може към тестото да се добави 1 с.л. оцет / за 500 - 600 гр. брашно / и 2 - 3 с.л. царевично нишесте.
    Тази баница е останала като наследство от баба ми, която често я правеше - от началото на пролетта, та чак до късна есен, когато разполага с хубаво прясно овче мляко или каймак.Млякото е винаги сурово, подсирено с мая за сирене.Но може също да се използва и хубав каймак от гъсто овче мляко / в днешно време и сметана /.
   Баницата се прави лесно с готови кори.Но най - хубава и вкусна става с домашно точени кори и изпечена в пещ.Спомням си навремето баба правеше баниците винаги в домашната ни пещ и ставаха много вкусни.
   Днес у дома правим тази баница с фини кори , които са готови.В тавичка, намазана с мазнина корите се нагъват на хармоника и се нареждат по - рехаво.Трябва да се подреждат на един ред в тавата, но предварително се нарязват на парчета.
След това млякото много леко се загрява до телесна температура.Трябва да се подсири, но не напълно да стяга.Тогава в купичката с млякото се добавя едно разбито яйце и щипка сол.С тази смес се заливат всички кори .Използва се лъжица за да разпределим сместа навсякъде.Отгоре върху баницата се поставят тук - там парченца краве масло.
В случай,че баницата се направи с каймак той се разбърква с разбитото яйце и щипка сол.
    Готовата баница се поставя в предварително загрята силна фурна - 200 - 250 градуса.Пече се до зачервяване.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
кори за баница - 400 или 500 гр.
прясно овче мляко или по - гъсто краве мляко - 500 - 700 мл.
1 - 3 яйца
растителна мазнина и краве масло
сол на вкус
мая за сирене
От тази доза кори се приготвят 2 тавички баница - 2 по - малки тави или 1 голяма и една по - малка / от 500 гр. кори /.
В намазана с мазнина тавичка се подреждат нагънатите на хармоника кори, предварително нарязани на парчета.Подреждат се не много плътно, а по - рехаво.За всяка тавичка баница се приготвя отделно сместа за заливката.
Млякото се загрява до телесна температура, капват се 2 - 3 капки мая за сирене.Изчаква се леко да стегне, добавя се разбито яйце с щипка сол / за по - голяма тавичка 2 яйца /.Леко се разбърква сместа и се заливат корите.Отгоре баницата се гарнира с кубчета краве масло.
Пече се в силна, предварително загрята фурна до зачервяване.Температурата е 180 - 200 градуса.
              Да ви е сладко !











     

14 коментара:

  1. Много интересна рецепта, Ели!
    Досега не бях срещала такъв метод с подсирване на млякото. Иначе съм виждала подобна рецепта, но мисля с кисело мляко беше направена.
    Благодаря за споделената рецепта!
    Поздрав,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      с подсирено мляко или с каймак баницата става съвсем различна на вкус.С кисело мляко вкусът е много по - различен.Това са старинни баници, още от баба ми останали рецепти и ги публикувам за да не се забравят.Но са много вкусни баниците направени по този начин, особено ако са изпечени и в пещ, а не във фурна на ток.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, за пръв път вчера попаднах на блога ти, а днес на тази рецепта. Имам чувството, че баба ни е една и съща. Аз съм от Добруджа и баба правеше по същия начин кавърмата. С подсирено овче мляко и изпечена в пещта. Баба "опалваше" пещта с царевични стъбла (ластуни ;)) и слънчогледови пръчки. Ставаше невероятна жар, а кавърмата ухаеше прекрасно.
    Ееееееех, върна ме в детските ми години. Благодаря ти!
    Между другото, майка ми и досега подсирва млякото за тази баница, но корите са купени и млякото е краве. Вкусът на домашно разточените кори от баба и овчето подсирено мляко нямат нищо общо със сегашните баници.
    Поздрави!
    Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла в моят блог Диана ! Да, така е.Днешните баници с фабрично направени кори нямат нищо общо с тези от близкото минало.Аз вече публикувах една рецепта за обърната баница, а скоро ще публикувам и още една - корите се къпят във вода, баницата се пече подобно на пататник.Това са старинни рецепти от нашия край, много вкусни.За да не се забравят ги публикувам, нека запазим традициите.
      Поздрави и весели есенни дни !

      Изтриване
  3. Изобщо не мога да устоя на тази кавърма-баница, а не съм хапвала много отдавна такава. Сладостта, която е едва доловима идва от каймака и така ухае докато е топла, че няма земна сила, която да ме удържи да не си натъпча устата с това добруджанско изкушение. Всяко мое посещение до някогашния Толбухин е било съпроводено с яденето на кавърма-баница. Ели, искрено ти благодаря за публикацията! Имам слабост към рецептите завещавани от предците ни.
    Лек и спорен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сиси,
      баницата се прави лесно.Стига да намериш сурово прясно мляко или хубав каймак можеш да я направиш.Що се отнася до корите - най - хубаво е да се направят домашно точени, но и с фабрични става при липса на време.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. И аз съм впечатлена, Елена,
    много интересна рецепта и неустоимо изкушение...
    Още една страхотна рецепта в блога ти - благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      по нашия край тази баница е много известна.Правят я така по селата, а и някъде по градовете - запомнили са от свои близки хора.Но в други части на страната явно баница със заливка от подсирено мляко или каймак не се прави.Но тази баница е много лесна и можеш да я направиш, важно е само млякото да е сурово и хубаво, за да може да се подсири.
      Поздрави !

      Изтриване
  5. О, Ели, тук направо ще си приседна!
    Никога не съм опитвала такава баница, с подсирено мляко, но иначе и моята баба точеше тесто от тези продукти, които си изброила, ако се реша някога да направя, мисля да е с ръчно точени кори, чудесна старинна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      наистина с ръчно точени кори баницата става много вкусна, особено печена в пещ.Но и с обикновени фабрични кори се получава хубава баница, стига да намериш хубаво мляко, което да използваш за заливката, добре да се подсири или да използваш хубав каймак.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Ели, уникална рецепта и снимки! Много е хубаво, че си решила да ги публикуваш, така ще се запазят хубавите стари рецепти. С интерес ще очаквам и останалите! Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      баницата и сега я правим така в нашият дом.Имам и други запазени рецепти, вече 2 публикувах.Но все така, по старому си правим баниците, но използваме купени кори за баница, на сач или обикновени.Което е все пак по - различно от домашно точените.
      Поздрави !

      Изтриване
  7. Здравейте Ели, аз съм от Добруджа.Често правя тази баница но все нещо и липсваше,сега разбирам защо. Благодаря ви че я споделихте.Има и още една Баница- Кердео. Ако знаете нещо за кердеото, дали има и друго име,ще съм ви благодарна.Не намирам информация за тази билка .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте анонимен,
      не знам точно за коя баница говирите в коментара си.Аз точни имена научих от различни хора по интернет.Иначе знам видовете баници.
      Поздрави !

      Изтриване