КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 26 септември 2016 г.

Пресен гроздов сок , стерилизиран при ниска температура / Fresh grape juice sterilized at low temperature /



    Всяка година, когато разполагаме с много грозде си правим гроздов сок както за прясна консумация, така и стерилизиран.Тази рецепта научихме от един колега на моята майка.Сокът се стерилизира при температура 70 градуса за 5 минути само за запечатване на капачката.Става много вкусен сок, дори не се усеща,че е стерилизиран, на вкус е като пресен гроздов сок.
   При приготвянето на вино можем да източим пресен гроздов сок или такъв сок да си приготвим по 2 начина :
   - чрез използване на домашна сокоизтисквачка
   - чрез размачкване и отцеждане на гроздето в тензух
Когато правим вино отделяме повредените и загнили зърна от чепките, оронваме зърната и се получава чудесен пресен гроздов сок.Наливаме го в съд и го оставяме за наколко часа да се утаи добре.Отливаме след това бистрата част и пак оставяме за няколко часа да се утаи.След това наливаме бистрата част в бутилки и запечатваме.Бутилките не се пълнят до горе, оставя се място - 4 - 5 см. , защото иначе бутилките гърмят.
   Ние използваме малки бутилки за сок, които поставяме в тенджера, на дъното на която сме застлали по - дебел плат.Заливаме бутилките с вода докато ги покрие.Използваме термометър за измерване температурата на течности.Когато температурата при стерилизацията се повиши до 70 градуса изчакваме 5 - 6 минути и снемаме бутилките от огъня.Оставяме в горещата вода докато се охладят добре.
      Така приготвен сокът е чудесен, много вкусен и идеален за консумация през цялата зима.





6 коментара:

  1. Обожавам сок от грозде. Не знаех, че може да се стерилизира. Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      добре дошла в моят блог.Да, пресен гроздов сок може да се стерилизира, но трябва да се изпълни точно рецептата.Иначе бутилките гърмят.Скоро познат ме пита как правя стерилизацията защото неговите бутилки са гръмнали.Сокът задължително се оставя да се утаи и се отлива само бистрата част.Така се прави два пъти, а после се стерилизира само 5 минути на 70 градуса.Не повече.
      Много, много вкусен сок става.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. И мен много ме заинтригува с това стерилизиране, Ели. Като си помисля, че ще имам през зимата този разкошен сок и вече започнах да си планувам твоята рецепта за съботно занимание :)
    Благодаря ти за споделената рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      никак няма да съжаляваш.Много вкусен сок се получава.Който е гостувал у дома и е опитал сока си е поискал и рецептата за приготвянето му.Само трябва да си набавиш и термометър задължително да измериш температурата и да оставиш на 2 пъти сокът да се избистри.Иначе гърмят бутилките.Спазването на точната рецепта е гаранция за успех.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Ели, никога не съм приготвяла гроздов сок, и много ме заинтригува. За тази година е късно, но догодина ще поръчам да ми приготвят родителите при гроздобера. Хубава и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      няма да съжаляваш, много вкусен става сокът приготвен по този начин.
      Поздрави !

      Изтриване