КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 24 април 2017 г.

Три лесни идеи за приготвяне на аспержи / Three Eazy ideas for cooking asparagus /

Аспержи на пара
Запечени на грил - тиган бели аспержи




Салата с аспержи





   От някои зеленчуци се ядат само младите и крехки стъбла.Най - известният от тях е аспержата / Asparagus  officinalis /.Познатите в търговията бледи, а понякога червеникави или зелени аспержи представляват млади стъбла, които израстват всяка година от коренището на растението и достигат 15 - 25 см.дължина.Когато се развива нормално, аспержата се разклонява дървовидно и стъблата са покрити с малки люсповидни дегенерирали листа.Асимилационните органи / кладодиите / , които всъщност са свързани в снопчета , както у иглолистните , не са листа, а видоизменени странични разклонения.
   Аспержата е разделно - полово двудомно растение.Градинарите предпочитат мъжките растения, които живеят по - дълго.Днес се отглеждат само " мъжки " сортове.
       Аспержата се култивира в различни страни , но като полска култура се отглежда предимно в САЩ, Франция и Германия.
     Дивите форми на вида, които се отличават с по - тънки, силно вдървесинели и горчиви млади леторасти , са степни растения.Виреят в Европа и западните части на умерения пояс на Азия.Културните форми подивяват много на често, така че не винаги може да се направи разлика между истинската дива форма  и  формата , която вторично е подивяла.
      Аспержата е много старо културно растение.Отглеждала се е в далечното минало в Египет, за което съдим по една фреска, намерена в гробница от преди 5000 години, на която е изобразена връзка от аспержи.В Римската империя агротехниката на аспержите била вече високоразвита и оттогава до днес се запазила непроменена.Римските градинари по времето на Плиний добивали аспержи, тежки до 150 грама.По време на великото преселение на народите в обширни части на Южна Европа култивирането на аспержите като че ли е било изоставено.Възобновяването и разширяването на отглеждането на тази култура дължим на испанските араби.През 16 - ти век аспержи се отглеждат вече и в страните, разположени на север от Алпите.
     Отглеждането на аспержата изисква много труд, което прави зеленчука скъп.Най - подходящи са рохкавите и пропускливи, пясъчливи и глинено - пясъчливи почви.Лехите за аспержи се подготвят, като най - напред се изкопават дълбоко и изкопаната пръст се изхвърля.На мястото на тази пръст се поставят тор и компост и  се засаждат едногодишните растения.
       През втората година е необходимо тези лехи да се торят богато.След третата или четвъртата година, кагато растението започне да цъфти, през пролетта редовете се оформят като тирове, високи 15 - 25 см., през които проникват издънките.Те се показват малко над повърхността на тировете / обикновено от април до юни /, т.е. " пробождат " почвата.Такива насаждения може да се ползват 10 - 15 години.При отрязване на зелени аспержи с неетилирани стъбла не е необходимо да се разравя тирът.За съжаление зелените аспержи, които изискват по - малко труд, а са богати с витамини , не можаха да се наложат до сега и да променят навиците на потребителя.
    Аспержите се засяват от семена, но трудно покълват.Необходимо е семената да се накиснат в топла вода за 3 - 5 дни.Водата всеки ден се сменя.След това влажните семена се поставят в найлонова торбичка на топло - 25 - 30 градуса докато покълнат.Необходимо е семаната да се поддържат непрекъснато влажни.
     Аспержите се използват за супи, като гаринтура - деликатес, салати и консерви.Заради лесно смилаемите въглехидрати и белтъчини, които съдържат, те са подходяща диетична храна за хора с болни бъбреци и черен дроб.
   Когато избирате аспержи в търговската мрежа винаги подбирайте тези, които са с по - тънки и крехки стъбла.Те са по - вкусни и се приготвят за много кратко време дори и да се обработят топлинно.Но тези крехки стъбла винаги могат да се употребят сурови - като добавка към различни ястия, предястия, сурови супи, гарнитури.
    Аспержите могат да се употребят сурови, приготвени на пара или запечени на грил - тиган.
Ето няколко предложения :

АСПЕРЖИ НА ПАРА :
      Използвайте бели или зелени аспержи.Задължително всяка аспержа се обелва от външната нежна кожица с белачка за зеленчуци.След това долният край на всяко стъбло се отрязва на около 2 см. от основата.Така приготвени аспержите се измиват и използват по предназначение.За приготвянето на пара могат да се използват цели или да се нарежат.В комбинация с аспержите използвах карфиол и бейби моркови.Просто поставяме измитите зеленчуци в кошничката за пара и варим под капак до пълно омекване.Морковите и аспержите се сваряват по - бавно, а карфиолът изисква по - кратко време.Затова е необходимо карфиолът да се добави по - късно, след 10 - 15 минути от варенето на другите зеленчуци.
     Всички зеленчуци след като са готови се овкусяват според желанието с различни сосове.Аз овкусих с щипка хималайска сол, зехтин и лимонов сок.
         Приятен апетит !




АСПЕРЖИ  НА  ГРИЛ - ТИГАН :
   Аспержите се подготвят по описания по - горе начин.Овкусяват се с хималайска сол и зехтин и се поставят в намазнен грил - тиган.Добавих и 50 мл. хладка вода и първоначално задуших под капак.След изпаряване на водата аспержите се запичат от двете страни.Когато се запекат от едната страна веднага се обръщат.Задушаването става на умерен огън, а запичането - на силен огън за кратко.Внимавайте ! Бързо прегарят и веднага трябва да се извадят и сервират.
   Използвах кръгчета от пресни домати като канапе, въху което сервирах запечените аспержи.Овкусете готовото предястие със зехтин и хималайска сол ако е необходимо.
       Приятен апетит !








САЛАТА  СЪС  СУРОВИ  АСПЕРЖИ :
    Суровите бели аспержи имат чудесен вкус.Зелените аспержи са с по - специфичен аромат.Използвах сурови бели аспержи за добавка към салати.Вкусът е неутрален и чудесно допълва останалите зеленчуци .Салатата може да се приготви от различни по вид зеленчуци.
Използвах червен лук, зелена салата, домати, краставици и нарязани на тънки кръгчета аспержи.Получи се чудесна салата.
         Приятен  апетит !







4 коментара:

  1. Ели, да си призная честно, даже още не съм ги опитвала.Свързвам ги с броколи, не знам защо. Но на грил ми изглеждат най-вкусно:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      суровите бели аспержи в комбинация с други зеленчуци са вкусни, но по принцип аспержата като растение поне за мен няма някакъв запомнящ се вкус.Макар,че това растение е ценено като диетична и деликатесна храна.Да, зависи много как се приготвя - на грил или по друг начин.Но всеки човек има своите вкусови предпочитания така,че който желае да изпробва различни варианти.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. В началото харесваха само на мен. Панирана започнаха да се приемат от повечето хора в къщи, а след това постепенно им харесаха във всякакви варианти. Важното е ,както казваш да са млади и крехки, в противен случай някои хора могат да останат с грешна представа за вкуса им. Много полезна публикация, с вкусни снимки и рецепти. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      наистина младите аспержи са най - вкусни и затова трябва да се избират такива особено за приготвяне на пара или използване сурови в салати.Всяка друга топлинна обработка може да замаскира вкуса на аспержата , защото той не е толкова специфичен особено ако се комбинира със сирена, млечни сосове или по друг избран от нас начин.
      Поздрави !

      Изтриване