КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 18 април 2017 г.

Песто от цветове на глухарче / Pesto of colors dandelion /



  

   ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ МИЛИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЧИТАТЕЛИ НА МОЯТ БЛОГ ! СВЕТЛИ И БЛАГОСЛОВЕНИ ПРАЗНИЦИ ! МИР И БЛАГОДАТ ВЪВ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ДОМ !


   През пролетта винаги е красиво и цветно.Приятно впечатление правят пъстрите килими от горски цветя и от глухарчета.Трябва да се знае,че глухарчето е едно от най - полезните и вкусни пролетни растения.То може да се използва цялостно - цветове, листа и корени.Но корените се изваждат винаги през лятото и есента, а цветовете и листата се използват предимно пролет и есен.
    Това много интересно песто видях неотдавна в един руски сайт - http://www.gotovim.ru/sbs/solnechpesto.shtml.
  Веднага запланувах за приготвяне още щом започне цъфтежът на глухарчето.Получи се чудесно, много вкусно и ароматно песто от цветовете на радиката / глухарчето /.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
30 цвята глухарче
2 с.л. растителна мазнина
1 ч.л. дижонска горчица
2 склидки чесън
1 ч.л. мед
сок от 1/2 лимон
1 ч.ч. смлени орехи
2 см . парче джинджифил

ЕТО И МОЯТА ВЕРСИЯ :
200 гр. смлени бадеми на брашно
80 цвята от глухарче
6 с.л. растителна мазнина / от гроздови семки или друга с по - слаб аромат /
6 - 7 склидки чесън
4 - 6 с.л. мед с джинджифил
1 ч.л. суха горчица / смляно семе от бял синап /
щипка хималайска сол
сок от 1 голям лимон

     Най - напред подгответе цветовете от глухарче, берете цвета в слънчево и ясно време и веднага след брането хубаво измийте цветовете.Накиснете ги в хладка вода за 10 - 20 минути и отцедете.Всеки цвят почиствайте от жълтите тичинки внимателно , процедирайте така докато почистите всички цветове.Това е най - трудоемката част от цялостното приготвяне на пестото.Всички останали продукти се подготвят предварително - нарязват, счукват или смилат.Най - накрая всичко се разбърква добре, хомогенизира се и е готово за консумация.
       Получава се песто с чудесен вкус и аромат .Да ви е сладко !














3 коментара:

  1. Светли и благословени Великденски празници,Елена,
    с пожелания за здраве, любов и благоденствие!
    Неизчерпаема от към свежи, пролетни и изкушаващи предложения -
    благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина Воскресе, Ели! Бъдете живи и здрави! Много интересно песто, а сигурно и вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили дами,
      пестото е много вкусно, а и полезно.Докато все още има цветове от глухарче всеки може да си го приготви.Много е вкусно.
      Христос Воскресе ! Во истина Воскресе !
      Поздрави !

      Изтриване