КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 12 юни 2017 г.

Сурова пица с овесен блат и кресон / Raw pizza with oat crust and watercress /



   Неведнъж съм писала за овеса като растение, което е много полезно, лесно усвоимо и подходящо както за болни, така и за здрави, в детското хранене и за всички, които се нуждаят от лека и вкусна храна.
   В този случай  за приготвянето на суровия блат използвах кълнове от овес.Приготвих ги от гол овес, който успях да закупя от диетичен магазин.Кълновете се приготвят много лесно и бързо по описания за другите кълнове начин.Зърната на овеса се накисват във въда за 6 часа, водата се отцежда през цедка и се оставят на стайна температура докато покълнат.Обикновено това става за 24 - 36 часа максимум.
   Промивайте при нужда зрънцата на овеса и ги смелете в пасатор или машинка за мелене на месо два пъти.Тази смляна смес овкусявам със зелен лук, магданоз, хималайска сол, зехтин и лимонов сок.
   Кресонът е растение, което се култивира и всеки може да засее в саксия на терасата или в градината.В голяма част от европейските страни това растение се продава по пазарите, у нас все още не е навлязло в масова употреба.
Кресон / поточарка, воден крес, мокреш /  Nasturtium  officinale L. /  - e многогодишно тревисто растение.Стъблото е приповдигнато, кухо и голо, високо до 60 см., вкореняващо се чрез близките до почвата възли.Листата са нечифтоперести, на дълга дръжка, назъбени до целокрайни, закръглени или широко елипсовидни.Долните листа са с 1 - 3, а горните с 5 - 9 и повече листчета.Цветовете са дребни, бели на дълги дръжки, разположени на върха на стъблото , събрани в гроздовидни съцветия.След прецъфтяването те се удължават.Чашката и венчето са четирилистни.Плодът е елипсовидна шушулка, сърповидно извита, странично сплесната.Семената са червено - кафяви, лещовидни, наредени в две редици във всяко гнездо.Цъфти през месец май - юли.При понижена влажност, къс ден и оскъдна светлина растението спира растежа си и преминава към генеративна фаза.
    Кресонът е разпространен  в цяла Европа, Азия и Северна Америка.У нас расте по влажни места, край извори, планински потоци, реки, езера, изкуствени водоеми.Във Франция, Италия и някои други страни се отглеждат култивирани сортове поточарка във водни басейни с течаща вода.Създадени са и селекционирани сортове.
Водното съдържание в растението е над 90 %.Съдържа най - много белтъци / над 20 % / и по - малко въглехидрати и мазнини.Съдържа също вит.С, вит. А, вит. Е, етерични масла , танини, горчиви вещества, минерални соли.
   Днес в много европейски страни листата и младите клонки на кресона се използват през зимните и пролетните месеци като освежаваща подправка към ястия от месо, риба и птици.Вкусът е подобен на този на хряна.Листата се използват само в свеж вид и са сочни и нежни, с лек , ненатрапчив лютив вкус.Те могат да се използват за декориране на ястия.
    Кресонът притежава пикочогонно, запичащо, отхрачващо, противовъзпалително действие.Прилага се при бронхити, анемия, базедова болест,възпаление на венците, хепатит, ревматизъм, за подобряване функцията на черния дроб, щитовидната жлеза и белия дроб.
   Високото съдържание на витамини и минерални вещества определя неговото ободряващо, стимулиращо и оздравяващо действие.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА ПИЦАТА :
за блата :
300 - 400 гр. суров овес за кълнове
щипка хималайска сол
2 - 3 стръка зелен лук или лук резанец / който се реже с ножичка /
5 - 8 стръка магданоз
зехтин, лимонов сок и хималайска сол / на вкус / - за овкусяване

за гарниране :
1 шепа пресен кресон
1  домат на малки кубчета
1 - 2 стръка зелен лук
1 - 2 с.л.  хранителна мая
черни едри маслини - 7 - 9 броя за украса
10 - 15 бадема за украса

   Готовата смес от кълнове на овес нанесете внимателно в плато и оформете суров блат.Върху него последователно поставяйте продуктите за гарниране - бадеми, зелен лук, домати, кресон, маслини, хранителна мая.
    Сервирайте пицата веднага след приготвянето и да ви е сладко !


Кълнове от гол овес



Пресен кресон









 

2 коментара:

  1. Отново много интересно предложение от теб, Ели. Възхищавам се на усърдието ти да разнообразяваш трапезата с толкова много и вкусни здравословни ястия, както и винаги да поднасяш подробна информация за продуктите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    има италиански семена на кресон, които могат да се засеят в саксия.Много крехко и нежно растение е, чудесно за песто, салати, украса на ястия.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване