КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 5 юни 2017 г.

Бърз и лесен кекс с ябълки и орехи / Quick and easy cake with apples and walnuts /



   Много често ми се налага да приготвям почерпки за различни поводи.За тази цел имам мои изпитани, лесни и  бързи рецепти, които използвам винаги при нужда.Тази рецепта за кекс е на моята майка, която винаги прави този кекс при някакъв повод.Лесен, бърз и достъпен като продукти кексът може да се приготви и във безглутенов  вариант.Използвайте оризово брашно, картофено нишесте, царевично брашно или царевично нишесте, брашно от елда.В различни комбинации от брашна каксът става много вкусен.Обикновено брашната са 1/3 част от цялото количество посочено в рецептата брашно.Кексът може да се направи с пшенично и царевично брашно по равни части или в резлични комбинации като - брашно елда, царевично брашно и оризово брашно по 1/3 част или в комбинации по ваше желание.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
2 ч.ч. бяло пшенично брашно СОФИЯ МЕЛ ЕКСТРА
1 ч.ч. кафява тръстикова  захар / или мусковадо /
1/2 ч.ч. растителна мазнина / олио, зехтин или  друга по ваш избор /
1/2 - 1 ч.ч. орехи  - едро нарязани / по желание /
2 ябълки
1 бакпулвер / 10 гр. /
5 големи / или 6 малки / яйца
за ароматизиране - 1 ч.л. канела, 1 ванилия
фруктоза или пудра захар за наръсване отгоре

1 ч.ч. = 240 мл.

  Най - напред разбийте с миксер яйцата, растителната мазнина и захарта в купа с обло дъно до побеляване / 4 - 5 минути /.Добавете пресятото брашно смесено с бакпулвера на части  и разбивайте сместа докато стане хомогенна.Накрая ароматизирайте с канела, ванилия, добавете и настърганите на едро ренде ябълки и орехите / по желание /.Разбийте сместа с лъжица и изсипете в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс.
   Печете кекса при температура 200 градуса само отдолу 20 минути, след това печете само отгоре 20 минути .Проверете с клечка за зъби дали е изпечен добре.Прободете кекса в дълбочина и ако клечката е суха значи е готов.Извадете формата  от фурната и след леко охлаждане извадете кекса от нея.Когато кексът напълно се охлади се наръсва с пудра захар или фруктоза.В никакъв случай не оставяйте кекса да престоява във формата без да бъде изваден, защото овлажнява.Нарежете на парчета при сервиране.Сервирам го с ябълков или друг плодов сок.
          Приятен  апетит !





5 коментара:

  1. Разкошен..., много обичам кексове,
    а с любимите вкусове на ябълки и орехи -
    чудесна рецепта, Елена!
    Както и цялата нова серия разнообразни и интересни предложения с лобода.
    Благодаря ти, поздрави и чудесни юнски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      моята майка често прави този кекс за почерпка на гости.Става много вкусен, при това е и лесен.Тя не добавя орехи в много от случаите.Аз обаче добавям и така става много ароматичен кекс.
      Лободата е сезонна , много вкусна зеленина.Пестото с нейно участие е много вкусно.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  2. Чуден! Наистина бърз и вкусен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен кекс, Ели!
    И мама прави фантастичен, аз все не мога да го повторя така, като нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      основното е доброто разбиване на продуктите и най - вече печенето.Виж, аз пека кекса най - напред само отдолу 20 минути , а след това само отгоре 20 минути.Така кекса става много хубав.
      Поздрави !

      Изтриване