Киноата е известна суперхрана.В голяма част от ястията тя се приготвя почти винаги варена, но кълновете от нея са много крехки и много вкусни.Използвах ги за да направя пълнени домати.
Тази година засях в саксия култивирано глухарче , листата са крехки и вкусни само за салати и песто.Растението расте бързо и може да се употребява цялогодишно.
Кълновете от киноа се приготвят лесно и много бързо.Зрънцата се заливат с вода за 4 - 6 часа, отцеждат се през цедка и се оставят на стайна температура за 48 - 36 часа докато покълнат.При нужда семенцата се промиват с вода през цедка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕНИТЕ ДОМАТИ :
няколко здрави, с еднаква големина домати
1 връзка магданоз
2 - 3 стръка зелен лук
1 връзка листа от култивирано глухарче
издълбаната част от доматите
кълнове от киноа / от 1/2 ч.ч. сурова и суха киноа /
зехтин
щипка хималайска сол
лимонов сок - на вкус
Магданозът, зеленият лук и култивираното глухарче се нарязват на ситно.Смесват се с киноата, зехтина, хималайската сол и лимоновия сок и се разбъркват.Доматите се измиват и на всеки домат се отрязва капаче.Издълбават се.Издълбаната част на доматите се нарязва и добавя към пълнежа.Напълват се хубаво целите домати и се затварят с капачетата.В случай,че остане от пълнежа той може да се сервира като канапе.Преди сервиране залейте доматите с малко зехтин и поднесете.
Приятен апетит !
Кълновете от киноа се приготвят лесно и много бързо.Зрънцата се заливат с вода за 4 - 6 часа, отцеждат се през цедка и се оставят на стайна температура за 48 - 36 часа докато покълнат.При нужда семенцата се промиват с вода през цедка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕНИТЕ ДОМАТИ :
няколко здрави, с еднаква големина домати
1 връзка магданоз
2 - 3 стръка зелен лук
1 връзка листа от култивирано глухарче
издълбаната част от доматите
кълнове от киноа / от 1/2 ч.ч. сурова и суха киноа /
зехтин
щипка хималайска сол
лимонов сок - на вкус
Магданозът, зеленият лук и култивираното глухарче се нарязват на ситно.Смесват се с киноата, зехтина, хималайската сол и лимоновия сок и се разбъркват.Доматите се измиват и на всеки домат се отрязва капаче.Издълбават се.Издълбаната част на доматите се нарязва и добавя към пълнежа.Напълват се хубаво целите домати и се затварят с капачетата.В случай,че остане от пълнежа той може да се сервира като канапе.Преди сервиране залейте доматите с малко зехтин и поднесете.
Приятен апетит !
Листа от култивирано глухарче |
Ели, веднага се възползвам от идеята за кълнове от киноа!Ще пробвам салатката, но без глухарчетата,че нямам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нати,
Изтриванекълновете от киноа се приготвят много лесно, много крехки, нежни и приятни за консумация са.Чудесна добавка са към салати, пълнени зеленчуци, гарнитури.Глухарчето може да се употребява през цялата година.В диво състояние то вече прецъфтя, но листата и корените могат да се използват.Дивата форма е много по - полезна от култивираната.
Поздрави !