КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 28 юни 2017 г.

Сармички с листа от манголд, ориз и булгур / Stuffed cabbage with leaves of spinach, rice and bulgur /







     Пролетта и лятото са благодатно време за приготвяне на сармички с пресни листа от различни растения.За тази цел могат да се използват листата на лапада, спанака, левурдата, подбела, градинската ружа, липата, лозовите листа, лободата, манголда, цвеклото.
    Пресните листа на манголда са много подходящи както за сарми така и за песто, супи, ястия, гарнитури, салати, печива.Манголдът е растение, което дава листа през цялата година при благоприятни климатични условия.Той може да се засее както навън в градината на някое закътано и влажно място така и в парник, дори и в саксия на терасата.Листата се берат от вън навътре т.е. при бране се оставят най - вътрешните крехки и нежни малки листа.При редовно поливане листата стават много крехки и големи.Растението се саморазсява и веднъж засято обикновено дава млади растения на следващата година на друго място в градината.
   За приготвяне на сармички се подбират листа с приблизително еднаква големина.Избирам и няколко големи листа, с които покривам съда, в който ще приготвям ястието отдолу и отгоре.Леко попарвам листата , не изчаквам да си сменят цвета.За 1 - 2 минути пускам пресните листа да се попарят във вряща вода и веднага изваждам.Запазвам водата от попарването на листата , тя ще ми трябва при приготвяне на сармичките.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 водна чаша ориз / използвах ризон /
1 ч.ч. булгур / използвах турски /
2 водни чаши доматен сок
2 връзки зелен лук / или 3 - 4 големи кромид лука  с листата /
1 връзка копър
1 връзка пресен джоджен
1 с.л. хималайска сол
вода от попарването на листата  на манголда- 3 - 4 ч.ч.
растителна мазнина
    Най - напред подгответе продуктите - нарежете на ситно зелените подправки / копър, джоджен /  и  зеления  лук, измийте в няколко води ориза и булгура.
   Задушете в мазнина и малко вода от попарването на манголда зеления лук.След като си промени цвета добавете ориза и булгура и хубаво разбъркайте.Добавете 2 ч.ч. вода от попарването на листата , 1 ч.ч.доматен сок и сол и разбъркайте.Варете на умерен огън докато ориза набъбне и плънката остане без никаква течност.Извадете от котлона, добавете зелените подправки  и започнете да свивате сармички.
    Вземете 1 листо манголд, сложете 1 - 11/2  с.л. с връх от плънката в основата и загънете листото от двете страни навътре.След това започните да навивате от основата към върха като пура.Така пригответе малки сармички, които могат да се изпекат на фурна или да се варят в тенджера.Аз ги изпекох във фурната.Подредих няколко големи листа от манголд в тавичка, отгоре внимателно поставих всички сарми и покрих с  големи листа.Поставих тавата във фурната и залях сармичките отново с 1 ч.ч. доматен сок и вода от попарването на листата от манголд - около 2 ч.ч.Запекох сармичките до изпаряване на течността и оставане на мазнина.
    Сармичките са вкусни както топли така и студени.Могат да се поднесат с кисело мляко, лимонов сок, пресен доматен сок.Те могат да послужат както като основно ястие така и като гарнитура.
     Приятен апетит !















5 коментара:

  1. Чудесни сармички, Ели и как красиво си ги навила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      сармичките с листа от манголд са много вкусни, могат да се приготвят през цялата година.Манголдът е чудесно, много лесно за отглеждане растение.
      Поздрави и весело и прохладно лято !

      Изтриване
  2. Страхотни са, чудесно лятно предложение, Елена!
    А днес, 30 юни -
    Честит да бъде рожденият ти ден!
    С прегръдка теб и най-сърдечни пожелания
    за здраве и сила,вяра и вдъхновение,
    много любов, радост и благоденствие.
    Хубав празник и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Дианка.Ти беше основният виновник за създаването на този блог, за което съм ти много признателна.Вярата крепи човека в радости и скърби и дано повече хора се обърнат към тази много свята и чиста вяра - Православието.
      Поздрави и весело и прохладно лято !

      Изтриване
  3. Ей такива сърмички бих си похапнала с голямо удоволствие, чудни са, Ели!

    ОтговорИзтриване