КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 24 юли 2017 г.

Лятна салата с тученица и цветове от латинка / Summer salad with purslane and latino colors /


     Латинката е светлолюбиво растение, чието латинско название  Tropaeolum означава  " напълно въоръжена ", което се свързва с шпорите на цветчетата и щитчетата на петурите.В Холандия, Германия и Франция, а понякога и в Русия наричат латинката " капуцин ".Това име е свързано с формата на цветчето, напомнящо на качулката на монасите капуцини.
      Родина на латинката е Америка.Тук тя расте в дивата флора на Колумбия, Перу и Чили.Някои видове са били описани от ботаниците през 16 век.Тя е древна култура на инките от Перу и Боливия, където се е отглеждала като зеленчуково и лекарствено растение.
    Латинката се размножава лесно със семена .Опадалите семена презимуват под снега и поникват през следващата пролет понякога на съвсем неочаквани места.Семената зреят през цялото лято , според прецъфтяването на цветовете.Непреработените свежи семена са отровни.
    Всички латинки съдържат много фитонциди, които убиват вредните микроорганизми.Добре е тя да се засява в зеленчуковата градина, там където има насаждения от домати.Латинката спомага за борбата с белокрилката.Освен това се бори успешно с вредителите по зелето и зелевите култури.
   Нежната латинка е ценно билково растение - използва се като пикочогонно средство, при инфекции на дихателните пътища, подобрява храносмилането.Настойката от свежи цветове в народната медицина се използва за понижаване на кръвното налягане.Свежите листа съдържат голямо количество вит.С.
    Всички части на латинката имат остър, приятен и пикантен вкус.Събират се младите леторасти, листата, цветовете и плодовете и се използват като подправка.Вкусът на младите листа напомня много на кресона.В свежо състояние цветчетата се използват като добавка към супи и салати.Зелените плодчета се използват като подправка в маринованите туршии.Маринованите с копър цветни пъпки и зелени плодчета се използват вместо каперси, но не трябва да се употребяват в големи количества.
    Съществува разнообразие от сортове латинки - от сорт " Джуджета " / високи само 15 - 20 см. /, средно - високи растения и истински гиганти / до 3 - 4 метра / .
   Латинката може да се отглежда в градината както и в сандъчета на терасата.Тя вирее добре на полусянка, под асма или някъде на шарена сянка.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
Домати - 4 големи
тученица - 1 шепа
цвят латинки - 1 купа
лук кромид -1
моркови - 2 малки
зехтин
балсамов оцет
щипка хималайска сол

   Всички продукти за салатата без цветовете се нарязват в голяма купа.Салатата се овкусява с дресинга, добавят се цветовете и се разбърква.Консумира се веднага.
           Приятен  апетит !











7 коментара:

  1. Латинката винаги ми напомня за моята баба, която носеше това име..., много нежно цвете, но не съм я опитвала на вкус.
    Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      латинката има пикантен вкус - всички нейни части.Но е приятен, не е натрапчив така,че спокойно може да се използва от всеки, дори и със здравословни проблеми.Да, латинката е много нежна, много красива и дано и хората носещи това име са такива.
      Поздрави и весело лято !

      Изтриване
  2. Ели, много пъти съм казвала, но пак ще се повторя. Обичам да се отбивам при теб! Освен интересни и не традиционни рецепти, винаги научавам и нещо интересно.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Нати,че с нещичко и аз мога да бъда полезна.Засявам различни растения в градината в едно село в близост до града.Това ми носи голямо удовлетворение и наслада.Латинката я обичам много, но понякога много бързо я нападат вредители.
      Поздрави и весело и прохладно лято !

      Изтриване
  3. Здравейте! Благодаря ви за прекрасните рецепти които споделяте, като някои от тях съм ги приготвила вече няколко пъти. Преди един месец си късах тученица от градината на село, но беше по крехка, сега в момента също имаме много тученица, но е пораснала доста и не знам дали е подходяща вече за салати, има и цветчета, дали не е преминала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен,
      много ме радва вашият коментар,че все нещичко Ви е харесало и сте приготвяли.Берете тученица на воля, тя е полезна през цялата година.Но сега не е толкова крехка, времето е много, много топло и затова.Поливайте я и берете от поливно място.Тя там е чудесна, аз я поливам.Обикновено тученицата израства много и цъфти, но тя и така е полезна, дори с малки цветчета.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Благодаря, с удоволствие ще си я хапвам.

    ОтговорИзтриване