КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 февруари 2017 г.

Суров хляб с лимец, киноа и сушени домати / Crude bread with spelled, qwinoa and dried tomatoes /



    Този суров хляб направих с кълнове от лимец и сушени домати.Използвах смес от различни видове киноа, която закупих скоро, но не покълна.Така вече накиснатите семена от киноа послужиха за гарниране на този много вкусен хляб.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
500 гр. суров лимец
100 гр. сушени домати
3 - 4 с.л. смес от различни видове киноа - черна, бяла и червена
хималайска сол / по желание /
рукула / за гарниране /
   Най - напред направете кълнове от лимеца.Залейте суровите зрънца с вода докато ги покрие за 12 часа.Отцедете водата през цедка и оставете за 2 дни лимеца на стайна температура докато покълне.Използвайте тавичка или плато, разстелете на тънък пласт зрънцата равномерно.При нужда промийте 1 - 2 пъти зърната отново с вода.Те трябва винаги да са леко влажни.
Смелете с машинка за месо лимеца - 1 - 2 пъти, добавете ситно нарязаните сушени домати и разбъркайте.Оформете сместа като хлебчета с различна форма.Аз оформих сместа без да използвам ринг, но ако разполагате с такъв - използвайте го.Върху хартия за печене насипете накиснатата във вода и отцедена киноа на тънък и равномерен пласт, поставете хлебчетата и притиснете.Завийте с хартията всяко хлебче и съхранете в хладилник няколко часа.Преди консумация хартията се премахва и хлебчето се сервира.Тези хлебчета могат да се направят и като тънки квадратни бисквитки, които се поставят в близост до печка или парно за кратко време / няколко часа / докато се просушат.Или да се просушат в дехидрататтор или фурна на ниска температура / 45 - 50 градуса /.
Не използвам просушаване, мнението ми е,че кълновете трябва да се използват така, както са приготвени - заедно със съдържащия се в тях сок.
     Приятен апетит !










    
    

Салата айсберг с рукула и зеленчуци / Iceberg salad with rocket and vegetables /




     Тази вкусна салата направих през почивните дни, използвах шепа рукула, салата Айсберг и зеленчуци.Установих,че рукулата е различна по вкус в зависимост от сорта.В малки количества тя допълва вкусовите качества на салатите, сосовете и дресингите , в които е включена.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 салата Айсберг, нарязана на тънки ивички
10 - 12 чери домати, на половинки или четвъртинки
1 шепа рукула, нарязана на ситно
3 - 4 малки кисели краставички, на кубчета
шепа нарязани на едро орехи
1 малка тиквичка, нарязана на тънки ленти
зехтин и ябълков оцет на вкус
щипка хималайска сол / по желание /
    Всички продукти се смесват в голяма купа, разбъркват и овкусяват с ябълковия оцет, зехтина и хималайската сол.
          Да ви е сладко !














сряда, 22 февруари 2017 г.

Сурова пица с кълнове от ръж, сушени домати, рукула и кисели краставички / Raw pizza with rye sprouts, dried tomatoes, rocked and pickles /




  Тази вкусна пица приготвих с блат от кълновете на ръж.Ръжта е също много вкусна житна култура, зърната са малко по - твърди от тези на пшеницата, овеса и лимеца, но за сметка на това са вкусни.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
500 гр. сухи зърна от ръж
зехтин
подправки според желанието и вкуса - червен пипер, риган, мащерка, чубрица, розмарин
ЗА  ГАРНИРАНЕ :
2 - 3 кисели краставички
5 - 6 сушени домата
няколко маслини
1 шепа прясна рукула
2 - 3 с.л. филирани бадеми
  Най - напред направете кълновете от ръж като накиснете измитите сухи зърна за 12 часа във вода.Отлейте след това водата през цедка и оставете на стайна температура докато зърната покълнат.Използвам малка тавичка, в която разстилам зърната на тънък пласт .При нужда промивайте зърната сутрин и вечер за да са леко влажни.Смелете получените кълнове с машинка за мелене на месо.Овкусете сместа с подправки и зехтин и хубаво разбъркайте.Оставете така за няколко часа за да се овкуси добре.
В подходящ съд - плато направете суров блат от кълновете на ръжта.Гарнирайте с листа рукула, нарязани кисели краставички и сушени домати, маслини.Накрая наръсете с филирани бадеми.
          Приятен апетит !


















неделя, 19 февруари 2017 г.

Кисело зеле с лимон без сол / Sauerkraut with lemon without salt /






     Зимата е сезон, в който винаги употребяваме кисело зеле и зелева чорба.Те ни зареждат с витамини, микроелементи и ензими.Но не правим много зелки, които да ферментират, защото понякога времето бързо става топло.А при топло време киселото зеле бързо трябва да се оползотвори.Тази година зимата е студена и снежна, но понякога правя и допълнително зеле  за салати, което е леко ферментирало.
В тази рецепта не използвам никаква сол, но въпреки това зелето ферментира.Единствената добавка, която способствува добрата ферментация е лимонът - нарязан на тънки кръгчета.Най - доброто зеле за подобна ферментация е българското, може да се използват и червено или обикновено бяло зеле, което е внос.Не използвайте китайско зеле, не е подходящо.
Единственото нещо, което трябва да се направи е да се измие, почисти от връхните листа и кочана всяка зелка.Да се нареже на парчета, резени или по друг начин според желанието.Аз нарязах всяка половина зеле на 3 - 4 резена.Напълнете зелето в голям стъклен буркан и за 1 средна по големина зелка добавете 1 измит и нарязан на кръгчета лимон.Залейте с вода докато продуктите се покрият и оставете на стайна температура докато зелето ферментира.Върху зелето задължително поставете тежест, за да се запази в саламурата и да не изплува.
      Вкусно е както зелето, така и ферментиралият безсолен сок.
                 Приятен апетит !


Паста от сушени червени пиперки, коприва и орехи / Paste of dried red peppers and walnuts nettle /




   Сушените зеленчуци са подходящи за приготвяне на паста особено зимата, когато липсват голяма част от традиционните зрели на слънце домати, пиперки и патладжани.Попаднах и на хубава, прясна коприва, а добавката на орехи допълни чудесно вкусната паста, която получих.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
100 гр. сушени пиперки
100 гр. орехи
2 шепи прясна коприва
1 щипка хималайска сол
зехтин
100 - 150 мл. вода от накисването на пиперките
   Накиеснете в топла вода сушените пиперки за 6 часа и ги смелете в пасатор или блендер.Добавете смлените орехи и коприва, солта и зехтина.За да получите хубава паста добавяйте и вода от накисването на пиперките в зависимост от гъстотата , която желаете да получите.
       Използвайте пастата като допълнение към менюто.Тя може да послужи за различни пълнежи, за гарниране на ястия , супи и салати.
           Да ви е сладко !






Салата с рукола и маково семе / Salad with arugula and poppy seed /




    Тази лека и вкусна салатка направих през почивните дни.Не съм голям почитател на руколата, но реших да опитам и по - често да включвам тази зеленина в менюто.Използвах и маково семе за поръсване на салатата, чудесно и много вкусно се получи.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
чери домати - 500 гр
рукола - 1 връзка
зелен лук - 1 връзка
зелени маслини с риган, люта чушка и чесън - 50 гр.
зехтин и лимонов сок
хималайска сол - по желание
Измийте и нарежете зеленият лук на ситно, добавете половинки чери домати, нарязаните маслини и руколата.Овкусете салатата с лимонов сок, зехтин и хималайска сол.Разбъркайте и наръсете отгоре маково семе.
         Приятен  апетит !




     

понеделник, 6 февруари 2017 г.

Суров плодов сладкиш с фурми и пресни ябълки / Crude fruit cake with dates and fresh apples /



    Този суров сладкиш направих скоро стремейки се да оползотворя 10 - тина по - дребни ябълки златна превъзходна.Този сорт ябълки много ни харесват и имаме засяти, но понякога когато са по - дребни ги използвам за сурови сладкиши и кремове.Сладкишът се приготвя изключително бързо и лесно, необходимо е само предварително да се подготвят продуктите.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ СА :
950 - 1000 грама сурови фурми с костилка 
1/2  - 1 ч.ч. смляно в кафемелачка ленено семе
6 - 7 с.л. с връх рожково брашно
1 - 11/2 ч.ч . едро смлени орехи
10 - 12 почистени и настъргани на едро ренде ябълки
сок от 1 лимон
Най - напред смелете орехите и почистете от костилките фурмите.Фурмите смилам най - лесно в електрическа машинка за мелене на месо.Смесете продуктите за сладкиша - орехи, фурми, ленено брашно, рожково брашно и разбъркайте хубаво докато сместа се хомогенизира.В зависимост от гъстотата на сместа трябва да добавите ябълките.Ябълките ги настържете на едро ренде и залейте с лимонов сок.Хубаво ги разбъркайте, за да не потъмняват и постепенно добавяйте към останалите продукти.Трябва да получите хубава, хомогенна и гъста смес.
Измийте и подсушете стъклена купа, облепете я със стреч - фолио / то трябва да е с размери по - големи от размерите на купата /.Насипете в купата сместа и заравнете с шпатула.Прилепете стреч - фолиото към сместа и поставете във фризер за няколко часа / 2 - 3 /.Готовият сладкиш обръщаме в плато и украсяваме според вкуса и желанието.Могат да се използват за украса кокосови стърготини, сурово какао, рожково брашно или нещо друго подходящо.Аз оставих сладкиша така натурален, без украса, но е много вкусен.Съхранете го в хладилник.
          Приятен  апетит !









Тахиносалата с куркума и семена от нигела / Tahinosalata with turmeric and seed Nigel /




   В нашият дом редовно използваме тахан.Правим от него сладки и солени сосове.За тахино - салатата разбрах от някои гръцки сайтове и от блога на Мария - http://www.mycookingbookblog.com/

Тази тахино - салата разнообразих с пушен червен пипер, семена от черен кимион / нигела / и куркума.Куркумата, както и нигелата са известни с лечебните си свойства.Ако имате премахнат жлъчен мехур не използвайте куркума, заменете я с друга подправка.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ   ЗА  ТАХИНО - САЛАТАТА :
200 гр. суров натурален сусамов тахан
150 мл. вода
сок от 1/2 лимон
щипка сол
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. куркума
семена от нигела / черен кимион / - за поръсване

   Разбийте с миксера тахана в съд с обло дъно.Постепенно добавяйте водата, но не цялото количество.Добавете солта и лимоновия сок и продължете разбиването.Накрая добавете куркумата и пушения червен пипер.Трябва да получите сос с умерена гъстота, но при престой на стайна температура сосът допълнително ще се сгъсти.Така ,че преценете и добавете по ваш вкус и останалото количество вода.
        Приятен  апетит !







Сурова пица с крем от суров слънчоглед, спанак и сушени домати / Raw pizza with cream of crude sunflower seeds, spinach and sundried tomatoes /




        Тази много вкусна сурова пица направих със суров блат от кълнове на лимец.Добавих суров крем от слънчогледови семки и гарнирах с маслини, пресен спанак и сушени домати.Получих разкошна, много вкусна пица, с която почерпих познати.Много я харесаха.Но препоръчвам поради трудното и разрязване да се приготвят за гости индивидуални малки пици.Аз разрязах на парчета и сервирах / с лопатка за сервиране на торти /, но сервирането по този начин трябва да стане много внимателно, защото както блатът, така и кремът са сурови.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА :
500 гр. суров лимец за кълнове
зехтин
подправки според вкуса и желанието / риган, мащерка, чебрица, сминдух, обикновен и пушен червен пипер, майорана или други по ваш вкус /

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА ОТ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ :
250 гр. суров белен слънчоглед
сок от 1 лимон
50 - 100 мл. вода / ако е необходимо /

ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ГАРИНРАНЕ :
суров спанак - 10 - 15 листа 
маслини с риган и чесън - 10 - 15 броя, без костилка, нарязани
сушени домати - 100 грама
червен лук - 1/2 глава

Най - напред направете кълнове от лимеца.Измийте зрънцата с вода и ги поставете в подходящ съд.Залейте ги с вода докато се покрият напълно за 12 часа.На другият ден отлейте водата през цедка и оставете лимеца да покълва на стайна температура.Така за около 2 дни ще получите хубави кълнове.Смелете ги в машинка за мелене на месо няколко пъти / 2 или 3 /.Към смляната смес добавете зехтин, подправки и разбъркайте.
В подходящо плато за пица нанесете суровата смес и заравнете с лъжица.
Смелете слънчогледовите семки в пасатор, както са сухи, без да ги накисвате във вода.Добавете към тях лимоновият сок и разбъркайте.Ако е необходимо добавете още вода - трябва да получите кремообразна, гъста смес, която ще нанесете върху пицата.Към тази смес добавих 50 грама сушени нарязани домати / 50 гр. оставих за гаринране отгоре върху пицата / и ситно нарязаните дръжки от спанака.
Нарежете на лентички листата от спанак, нарежете на филийки маслините, лука - на полумесеци, сушените домати - на ситно.Разбъркайте всичко това и гарнирайте отгоре готовата пица.
            Да ви е сладко !




















неделя, 5 февруари 2017 г.

Кисело мляко от орехи / Yogurt walnuts /




      Това кисело мляко от орехи получих съвсем случайно.Реших да накисна 2 ч.ч. сурови орехи за 6 часа във вода / водата облива напълно ядките /, а след това смлях орехите заедно с водата от накисването.Тази смес напълних в стъклен буркан и тя престоя на стайна температура 2 седмици.Температурата в помещението беше около 20 - 22 градуса.Крайният резултат е вкусно кисело мляко от орехи.То може да се подслади с мед, да се подправи по желание с чесън и копър или с канела или други подправки по желание.Вкусът е подобен на обикновено кисело мляко, но това е веган, от ядки.След като млякото придобие вкус на кисело мляко съхранявайте в хладилник.
                   Приятен  апетит !