КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 април 2024 г.

Пюре / дип / от сладки картофи с бадемово мляко / Sweet potato puree / dip / with garlic and almond milk /



     Това е една рецепта от книгата " Вкусно с Ела всеки ден ". Сладкият картоф съдържа резистентни нишестета т.е. това не е точно картоф в истинския смисъл на тази дума.Резистентното нишесте не се разгражда до захар.Затова този вид картоф не увеличава теглото и не води до проблеми с кръвната захар.Подобни на него са тарото и ямса, които много народи употребяват и имат много добро здраве.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

3 сладки картофа / 900 грама /
2 скилидки чесън, счукани
сокът на 1 лимон
сол
около 150 мл. бадемово мляко

    Обелете сладките картофи и ги нарежете на малки парченца.Поставете ги в уред за готвене на пара и ги задушавайте около 40 минути, докато омекнат и може да се намачкат лесно с вилица./ Ако нямате такъв уред сварете картофите./
    Сложете сладките картофи в кухненски робот и добавете чесъна, лимоновия сок и сол.Разбийте като сипвате млякото постепенно / може да не Ви се наложи да използвате цялото количество / до получаване на идеално гладко пюре.
     Пресипете дипа в съд и оставете да изстине.Съхранявайте го в съд с херметическо затваряне до 1 седмица.
    Този прекрасен и семпъл дип е вкусен както топъл, така и студен, затова може да се приготвя цялогодишно.През лятото се съчетава идеално с пръчици от моркови, а през зимата е вкусен много горещ към купа с киноа и печени зеленчуци.
    Дипът е подходящо допълнение към кутията Ви с обяд, защото придава кремообразна консистенция и ярък цвят на ястието, а да не забравяме и прекрасния сладък привкус.
     Да Ви е сладко !





Няма коментари:

Публикуване на коментар