КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Кивано / Kivano /





     Киваното се отнася към сем.Тиквови и е известно още със следните имена  Рогат пъпеш, Африканска рогата краставица.Расте в диво състояние в покрайнините на пустинята Калахари  в Южна Африка.В Европа и България се отглежда от любители градинари.Киваното се култивира също  в Израел, Нова Зеландия и Калифорния.
     Растението е едногодишно, лианообразно, достига до 3 метра дължина.Засява се и се отглежда подобно на краставиците и тиквичките.Плодовете са подобни на пъпеш, но с шипове.Берат се когато станат оранжево жълти.Дължината на плода е до 15 см.В зелено състояние плодът може да се разреже и да се изгребе вътрешността.Външната обвивка да се запази и използва за декорация.Киваното има залена  желеобразна вътрешност подобна на кивито с много семена подобни на семената на краставицата.Вкусът е съчетание от лимон, киви и краставица.Свежестта на зеленчука може да послужи за приготвяне на десерти и плодови салати или натурална лимонада.
     Киваното може да се запази месеци неразрязано когато се съхрани на хладно.Разреже ли се веднъж трябва да се изгребе вътрешността и да се отделят семената за засяване.Семената както и вътрешността са ядливи .Семената се отделят най - лесно когато желеобразната вътрешност се постави в цедка и се разтъркат семената.Така се разпуква обвивката , в която семето е съхранено.Семената се изсушават и запазват за засяване.Прави се разсад, а засяването става когато времето се затопли.Когато засяваме тиквичките и краставиците можем да засеем и кивано.
   Рогатият пъпеш е богат на витамини и микроелементи, съдържа вит.А, В и С както и магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, манган.
     

4 коментара:

  1. Чудесна серия нови, интересни
    и изкушаващи предложения, Елена.
    Благодаря за полезните съвети и идеи.
    Сърдечни поздрави за теб, здрави, хубави
    и вдъхновена есенни дни. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      получих няколко интересни растения от една жена, с която се запознахме по интернет.Киваното е известно на любителите градинари.Но аз не бях го опитвала.Чудесен свеж зеленчук макар,че на мен повече ми прилича на плод.
      Поздрави и леки почивни дни !

      Изтриване
  2. Не съм опитвала това кивано, странно, и на мен прилича на плод.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусът е свеж и е смесица между краставица, лимон и киви.Семената приличат на семената на краставиците, а месестата част на киви.А по външен вид растението прилича на малък пъпеш с бодли.
      Поздрави !

      Изтриване