КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Сурова пица с блат от ленено брашно /Raw pizza with linen flour swamp /





             Тази пица с блат от ленено брашно се приготвя много лесно и бързо.Брашното от ленено семе можете да си приготвите и сами като смелите в кафемелачка семената, но на части.Ако имате желание купете си смляно ленено семе в пакетчета в готов вид.За да не загуби обаче лененото семе качествата си  и полезните си свойства е добре да се смила непосредствено преди консумация.За украса на суровата пица можете да използвате зеленчуци с каквито разполагате в момента и според сезона.Обикновено правя различни сосове и песто за намазване на блата.Но тази пица направих без сос, само със сурови зеленчуци, зехтин и подправки.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

За 3 - 4 броя малки пици


Блат :

180 гр. ленено брашно
вода


За гарниране :

кръгчета домат
кръгчета краставица
кръгчета тиквичка
лентички червен лук
лентички червена, жълта и оренжева пиперка
зехтин
смес от подправки - риган, чубрица, майорана, балканска чубрица, мащерка

    Изсипете лененото брашно в купа, разбъркайте с лъжица няколко пъти.Започнете да добявяте вода на части докато от брашното се оформи тесто.Тестото трябва да е меко и хомогенно, но лесно се работи като топката тесто се постави в стреч фолио.Така с помощта на фолиото без тестото да лепне по ръцете може да се оформят 1 голяма или няколко по - малки топки.Съхраняват се в хладилник  за няколко дни.Когато желаем да направим пица вземаме едната топка заедно с фолиото и разточваме върху плота с точилка или притискаме с дървена дъска така,че да получим кръгъл блат с желаната големина.
    Поставяме блата в чиния и поръсваме с подправки и зехтин.Започваме да редим желаните от нас продукти.Отгоре върху пицата можем да поръсим подправки, хранителна мая, ядки.
  Сервираме веднага след приготвянето.Да Ви е сладко !










10 коментара:

  1. Много интересна идея! Ще я опитам другата седмица, тъкмо смелих едно огромно количество ленено семе :-). Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Дени,
    лененото семе е подходящо за сурови блатове.Към тестото може да се добяват подправки, чесън, лук, ядки.Може леко да се послади с 1 - 2 фурми.Ако се гарнира с пресни плодове ще се получи вкусна сладка пица.А зеленчуците могат да се разнообразят според сезона.
    Правя сос песто, сос от червени сурови пиперки за пици.Също е подходящо за гарниране да се използва сос с тиквичка и авокадо.Вариантите са много.Блатът направих само от ленено брашно и вода, без сол.Но всеки може да добави по нещичко каквото му харесва.От това тесто се получават и чудесни сурови палачинки.Просто трябва по - тънко да се разточи между два листа стреч фолио.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, опитах рецептата - с чери доматки и краставица - много свежа е хрупкава пица се получи!

      Изтриване
    2. Радвам се,че ти харесва рецептата Дени.А аз в най - скоро време ще опитам твоя сладолед с манго.Разкошен е да знаеш, но си харесах и други рецепти от твоя блог.Така,че предстои да ги изпробвам.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      Изтриване
  3. Ах ...сега виждам тази невероятна пица.Страшно си падам по лененото семе :)Благодаря !Ще я направя при първа възможност.Мога ли да споделя рецептата или да я направя и да поставя линк към рецептата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ана Мария,
      сподели рецептата или прикачи линк - както пожелаеш.Не съм от хората, които държат на авторско право.За мен авторското право е на Бога.Той ни влага мисъл и идея.А ние само осъществяваме ако имаме желание на практика.А според мен споделяйки само си помагаме.А целта на всеки блог е това - да помага на други хора .Лененото семе е много полезно.Налагани с лапа от ленено семе раните се прочистват, гнойни образувания се лекуват без никакви болки.Лененото масло е полезно при ракови тумори.Така,че лененото брашно може да се използва и за пици, и за сурови палачинки.Пробвах и се получиха много добре.Не съм публикувала обаче снимки и рецепта за пълнени палачинки.В сладък вариант с малко фурми и сушени плодове суровите палачинки са много вкусни.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Здравей!Какво е количеството на водата при заместването на блата?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    количеството на водата е толкова, че да получите топка тесто.Добавяйте малко вода докато тестото стане хомогенно.Вадата се добавя на части.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна си, а твоят блог, сигурна съм е страшно полезен, макар аз все още да не успявам да се увлека по здравословните рецепти, с интерес научавам от тук много неща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      човек се замисля как се храни едва когато започнат по - сериозни проблеми със здравето.При много хора промяната става именно когато се отрие по - тежко заболяване.Радвам се,че мога да предложа нещо измислено от мен, но със сигурност полезно.
      Поздрави !

      Изтриване