КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 11 октомври 2024 г.

Тиква спагети / Spaghetti pumpkin /

 


   Тиквата спагети е интересна разновидност на обикновената тиква. Този сорт произхожда от Мексико и е характерен с това,че прилича на варени спагети след топлинна обработка.Растението се засява на слънчево място през април - май и плододава до 10 - 15 кг. от кв.м. 

   Плодовете приличат на пъпеш с големина от 800 грама до 1.5 кг. Цветът е ярко жълт или оранжево - червен.Кората е много твърда и трябва да се реже много внимателно.

     Тази тиква се пече с кората, не се бели.Не се използва хартия за печене , а се налива вода на дъното на тавата.Количеството на водата зависи от температурата на печене.Тиквата се почиства от семето и се поставя в тава с кората нагоре.Налива се около 1 - 2 см. вода в тавата.Времето за печене се засича след предварително загряване на фурната и поставената тиква в нея.Пече се 40 минути на 200 градуса или 50 минути на 180 градуса.Задължително се охлажда и разрохква с вилица за да се образуват т. нар. спагети.

      Тази тиква може да се пържи, пече или вари в зависимост от рецептата, в която ще се вложи.Използва се и в сурово състояние в салати или разядки.Има мек орехов вкус.

   


     

Няма коментари:

Публикуване на коментар