КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 10 октомври 2024 г.

Зелена гръцка фава с гъби пачи крак / Green Greek fava with chanterelle mushrooms /

    


        Зеленият грах за фава / пюре / го купувам от едно малко, но много уютно магазинче за гръцки храни.Това е вид зелен или жълт грах, който се вари подобно на всяка друга бобова храна и пюрето от него е наречено фава. В тази рецепта го приготвих гарнирано с гъби пачи крак.Чудесна гарнитура или ястие се получава.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

200 грама гъби пачи крак

300 грама зелен гръцки грах за фава / пюре /

1 литър вода

сок от 1 лимон

зехтин - 1 кафена чашка 

сол на вкус

ЗА ГЪБИТЕ : 100 мл. вода и 3 - 4 с.л. зехтин

    Измийте зеления грах и го залейте с вода за 6 часа, за да се свари по - бързо.Отцедете водата след изтичане на времето , измийте отново и залейте с 1 литър вода в тенджера.Варете след кипване и обиране на пяната на тих огън до пълно омекване на зърната. Пет минути преди да свалите от огъня добавете сол на вкус, зехтина и разбъркайте. Свалете от огъня и добавете и сока от лимона.Отново разбъркайте хубаво . По желание може да се пасира.Не го пасирах за да се открояват зърната за по - автентичен вид и вкус.

     Почистете гъбите с кухненска салфетка и при нужда ги измейте и нарежете по дължина.Задушете ги в зехтин и 100 мл. вода.

     Насипете фавата в индивидуални съдчета и гарнирайте с гъбите.Да Ви е сладко !










Няма коментари:

Публикуване на коментар