КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 22 януари 2015 г.

Салата от царевица, червено цвекло и кълнове от сминдух / A Salad of corn, beetroot and sprouts of fenugreek /




    Считам, че използването на различни видове кълнове при приготвянето на салати особено през зимния сезон е много полезно за здравето.Кълновете предпазват организма от недостиг на различни микроелементи, евтини са и лесно се приготвят.
Кълновете от сминдух са с леко пикантен вкус, лесно усвоими за организма.Сминдухът е растение от сем.Бобови, което често засяват по градините всяка година.Семената на тази подправка използвана най - често за приготвяне на шарена сол съдържат етерични масла, до 30 % слузести вещества, флавоноиди, холин, лецитин и вит.С.
Кълновете от сминдух действат тонизиращо и болкоуспокояващо, стимулират апетита, помагат при диабет и подагра, стимулират панкреаса.Сминдухът се използва също при лечението на екземи, рахит и ракови тумори.
Семена от сминдух можем всяка година да си съберем ако засяваме подправката в градината.Чудесни семена за покълване се продават в индийските магазини.
Замразената сладка царевица е много подходяща за салати през зимния сезон.Тя е богата на захари, мазнини и белтъчини и не съдържа глутен.
Тази салата приготвих в комбинация със смлени моркови и червено зеле.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  СА : 1 пакет / 400 гр. / замразена, измита с топла вода сладка царевица, кълнове от сминдух, риган и мащерка, хималайска сол, струйка зехтин.
Всички продукти се разбъркват в купа.В отделен съд се поставят предварително смлените в пасатор парче червено зеле, моркови и няколко склидки чесън.Овкусяват се със зехтин и лимонов сок или ябълков оцет, хималайска сол на вкус.
В подходящо плато или чиния се насипват царевицата и кълновете, а в кръг - сместа от овкусени зеленчуци.Готовата салата се украсява с маслини.
Да ви е сладко !

Сухи  семена  от  сминдух












2 коментара:

  1. Тази салатка не само е подходяща за сезона, ами е прекрасна! Ели, много, много вкусни продукти на едно място. Само сминдухът е новост за мен. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,
    целта е да покажа в блога ми колко много храни пренебрегваме, без да знаем полезните им свойства.Храненето като че ли в последните години стана много еднотипно.Храним се с почти едно и също, само че приготвено по различен начин.Кълновете от сминдух са приятни на вкус дори и за хора, които никога не са ги опитвали.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване