КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 19 януари 2015 г.

Салата от червено цвекло с чесън, орехи и магданоз / Red Beet Salad with garlic, walnuts and parsley /



      Червеното цвекло е един от най - полезните зеленчуци. В това се убедих след като една лекарка ми препоръча всеки ден да присъства на трапезата ми в сурово състояние този не толкова добре познат тогава зеленчук.Родителите ми засяха 1 дка. цвекло заради мен, но аз не одобрявах никак вкуса му в началото.Не го поливахме често и кореноплодите нямаха кой  знае какъв вкус, но трябваше да се науча по - често да ги употребявам в ежедневната си храна.Започнах да ги режа на тънки филийки и да ги консумирам вместо чипс и след известно време се почувствах много по - добре.
Най - много се изненадахме след като съседи дойдоха да питат баба ми с какво храни кравата си.Бяха научили, че млякото има чудесен вкус и висока масленост.Тогава тя сподели, че имаме много червено цвекло и тъй като едва ли ще можем да го употребим е започнала всеки ден да храни животните с него.След известно време дойдоха различни близки и дори някои непознати хора да ни питат продаваме ли цвекло.Някои споделиха, че го препоръчват за тежки анемии, болести на черния дроб или жлъчката.
Така в продължение на години в нашия дом редовно употребяваме червеното цвекло заедно с листата , и то в суров вид.Научих се да приготвям от него различни бургери и салати, да го овкусявам по различен начин, съответстващ на нашия вкус.Оказа се, че то е много, много вкусно, особено когато кореноплода е едър и добре отглеждан.
Ето едно предложение за много вкусна, засищаща салата : 1 глава червено цвекло - настъргана на ситно или едро ренде, 1 вр. магданоз - ситно нарязан, няколко склидки чесън / от китайския , или 1/2 глава от българския /, 1 шепа орехи, зехтин, ябълков оцет и хималайска сол - на вкус.
Орехите, чесъна и нарязания магданоз се счукват много добре в дървена гаванка.Добавят се към цвеклото и всичко се разбърква.Овкусява се на вкус с ябълков оцет, хималайска сол, зехтин.
    Да ви е сладко !








8 коментара:

  1. Страхотна салатка, Ели!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,
      голяма част от хората подценяват този зеленчук - червеното цвекло.А той е толкова полезен, особено за жените.Подхранва всички жлези с вътрешна секреция, черния дроб и жлъчката, идеално почиства целия организъм.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Любими продукти и салати, Елена, и ние обичаме сурово цвекло в салата.
    Много харесах и кокосовите сладки...
    Благодаря за чудесните идеи, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти Дианка.Старая се в блога да предлагам всекидневна храна, такава, която бързо и лесно всеки сам може да приготви.Не съм голям почитател на изисканите, сложно приготвени ястия.Те могат да се приготвят по празниците, но рядко, защото иначе не са много полезни за здравето.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам сурово цвекло. Почти все да се мръщи на другите- омръзнали му били;)всяка вечер го хапваме в салатки, но като показа тази, ще разнообразя. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за коментара, Мъхче.Цвеклото става много вкусно по този начин, но след като опиташ ще разбереш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Точно сега си варя 1 глава цвекло:))) и добре, че имам, че като гледам тази салатка, чудна, свежа и витаминозна, апетита ми се отвори:). Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Салатката може да се приготви и с варено червено цвекло.Няма да има същия ефект, както суровото цвекло върху организма, но също ще стане много вкусна.
    Поздрави, Кате !

    ОтговорИзтриване