КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 юни 2015 г.

24 - ти юни Еньовден и 1 година от създаването на блога / 24 - June Midsummer and 1 year of the creation of the blog /

   


  Точно на 24 юни преди една година създадох този блог и публикувах първата си рецепта.Благодарение на неоценимата помощ и подкрепа на Дияна Дойчинова от  http://trydiani.blogspot.com/2015/06/blog-post_20.html             публикувах вече 420 публикации за една година.Благодаря ти от сърце Дианка !
Благодаря на всички, които ми писаха, задаваха въпроси и подкрепяха в това нелеко начинание.Макар, че има още много неща да се направят с оглед подобряване цялостната визия на блога , относно снимков материал, различни видове научни открития по отношение на заболяванията и вида храна, която трябва да се употреби мисля, че се постарах поне в минимална степен да заинтригувам всички читатели на блога ми.
БЛАГОДАРЯ ВИ МИЛИ ПРИЯТЕЛИ ! БЪДЕТЕ ЗАНАПРЕД  ЗДРАВИ , УСМИХНАТИ И ЩАСТЛИВИ ! УПОТРЕБЯВАЙТЕ ЧИСТА, НАТУРАЛНА ХРАНА ОТ БОЖИЯТА ГРАДИНА !
Случайно или не точно в деня Еньовден - Денят на рождението на Св.Йоан Кръстител, когато се събират билки беше създаден този блог, в който приготвям ястия предимно с диви растения.Дивите растения са носители според мен на всички необходими хранителни вещества и могат да осигурят пълноценно хранене на човека.
А ето и нещичко за този велик предтеча СВЕТИ ЙОАН  КРЪСТИТЕЛ :
  В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник, на име Захарий , със жена си Елисавета, която била братовчедка на Св. Анна, майката на Св. Богородица.
Захарий и Елисавета били праведни пред Бога , живеели според всички заповеди и наредби Господни.Те били в напреднала възраст.Нямали деца.На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо.Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо : да им даде син, както в древност дарил с рожба престарялата Сарра.
Когато Захарий принасял кадилната жертва в храма ангел Господен му се явил  отдясно на кадилния жертвеник.Като го видял, свещеника се уплашил.Но ангелът му казал : 
- Не бой се Захарие ! Твоята молитва бе чута : жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан ; и ще имаш радост и веселие, и мнозина ще се зарадват за раждането му ; защото той ще бъде велик пред Господа ; няма да пие вино и сикер и ще се изпълни с Дух Свети още от утробата на майка си ; и мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог ; и ще върви пред Него в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разума на праведните, та да приготви на Господа народ съвършен ! / Лука 1 : 5 - 17 / 
Ангелът възвестил на Захарий не само това, че ще му се роди син, но и това, че тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството.Йоан израсъл в пустинята като строг постник и останал там до деня, когато се явил на Израиля / Лука 1 : 57 - 80 /.
На 23.06.2015г. бяха донесени Святи мощи / част от челюстта на Св. Йоан Кръстител / от Гърция в гр.Кюстендил.
На този ден 24 . 06. се събират билки и се сушат за да ни послужат за лечение през цялата година.Сплитат се венци от пресни билки и се украсява дома.
Ето една вкусна, семпла почерпка от различни плодове :
череши, измити с костилките
кайсии, почистени и нарязани
нектарини, почистени и нарязани
кленов сироп
микс от ядки / кашу, бразилски орех, бадеми, червени боровинки, стафиди / - 100 грама
Поставете нарязаните плодове в чаши, отгоре посипете с ядки и залейте с кленов сироп.Най - отгоре украсете с череши.
   Да ви е сладко ! ЧЕСТИТ    ПРАЗНИК !
















16 коментара:

  1. Ели, честита годинка на блога! Бъди здрава, усмихната и щастлива! Пожелавам ти още дълго да ни показваш вкусните сурови рецепти и да ни вдъхновяваш да приемаме повече сурова храна! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб, Теди ! Имам хиляди кулинарни рецепти за готвени ястия и сигурно мога да напиша не една , а повече книги.Но суровата храна и приготвеното от нея ястие е съвсем различно нещо, особено ако се включат и кълнове.За радост все повече кълновете и дивите растения навлизат в храненето на българина.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Честит празник, Елена и
    честита първа година на страхотния ти блог -
    един по-различен, много стойностен и интересен блог.
    Моите поздравления и благодарности за прекрасните рецепти, ценни съвети и полезна информация -
    бъди здрава и вдъхновена, помагаща и удовлетворена, усмихната и много щастлива!
    Няма да пропусна да благодаря за милите думи, но надценяваш значимостта на моята помощ.
    И още много години успех на твоя КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диянка,
      Честит празник и на теб! Не надценявам помощта ти, просто казвам истината.А ти си толкова скромен и добър човек, готов винаги да се притече на помощ.Благодаря ти за милите думи, за неоценимата за мен помощ, за всичко.Е, моят блог по отношение на визия и представяне на рецептите е на светлинни години назад в сравнение с твоя.Но какво да се прави, ще се старая и аз занапред.По - важна за мен е информацията що се отнася за храненето при различните заболявания.
      Поздрави и усмихнати летни дни !

      Изтриване
  3. Честита блоггодинка на това прекрасно и вкусно местенце! Радвам се, че създаде този блог, толкова полезна информация и рецепти съдържа. Много успехи, приятели и почитатели пожелавам! Честит празник на билките, живи и здрави да сте цялото семейство! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате за чудесните пожелания.
      Честит празник и на теб ! Ще се постарая в бъдеще да публикувам интересни неща свързани с храненето.В процес на проучване съм на някои диви растения, които се срещат навсякъде, но не знаем , че служат за храна.Имам още много информация, която предстои да публикувам и във връзка с различните заболявания.Трябва ми само повече време.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Ели, честита първа годинка на твоето уникално местенце! Избрала си прекрасен празник за рожден ден :)
    Пожелавам ти да си здрава! Да продължаваш да експериментираш и да ни изненадваш с нетрадиционните си съчетания, който ни показват , че здравословната храна е вкусна! Създала си едно невероятно място , където научавам страшно полезни неща и което ме предизвиква да се храня и живея по- добре! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      Дианка ме вдъхнови да създам този блог, когато и написах нещичко за кълновете.Така, че на нея всички трябва да благодарим.А 24.06 съм избрала случайно като дата, но няма нищо случайно на този свят, сигурна съм.Що се отнася до вкуса на храната той се променя и превъзпитава.Нагаждат се вкусовите рецептори към определен тип храна.Напр. ако човек постепенно започне да намалява употребата на сол започва постепенно да свиква с по - безсолна храна и обратно - колкото по - солена храна консумираш, толкова повече ти се иска да посоляваш всичко и то обилно.Не само със солта, но почти с всяка храна е така.Въпрос на придобити навици е.Радвам се, когато повече хора се замислят върху това какво слагат на трапезата си, а това се отразява неминуемо и на здравето им.
      Поздрави и усмихнати летни дни !

      Изтриване
  5. Честит празник,Ели!
    Ти и прекрасния ти и полезен блог сте едно необходимо биле в блогърските поля.....Желая дълголетие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб Миленка ! Радвам се, че оценяваш минималните ми усилия да покажа и разкажа за нещо ново и интересно.Дано занапред също бъде интересно за теб да посещаваш и коментираш в блога ми.
      Поздрави и усмихнати летни дни !

      Изтриване
  6. Ели, честита годинка на местенцето ти! Искрено се надявам и на теб да носи толкова позитиви, колкото и на нас! Желая ти здраве, вдъхнвение и безкрайно щастие! И още мноооого годинки, в които да списваш тук полезните си и пълноценни съвети. :) Благодаря!
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти от сърце Гери.Искрено се надявам да продължа да списвам този блог и да го подобря в много направления.Стига да иска човек с Божията помощ и воля може да постигне всичко.Трябват само силно желание и упорит труд.Аз също ти желая много здраве и сбъдване на всички твои желания и копнежи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. С малко закъснение, и аз съм тук за поздрав Ели! Честита благогодинка! Прекрасно е, че си решила да създадеш това полезно и вкусно местенце, което е уникално, защото ни дава много полезна информация и съвети, освен вкусните рецепти!
    Здраве и щастие на теб и семейството ти!
    Пожелавам ти вдъхновение, много читатели и чудесни приятели!
    Топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти искренно Вили.Надявам се, че ще мога да публикувам още много полезна и не толкова известна информация, която може да подобри здравето ни.А то е най - ценното, то ни крепи да постигаме всичко, за което мечтаем.
      Поздрави !

      Изтриване
  9. Елена, идвам с малко закъснение, но имах неотложни задачки, ще ме извиниш, надявам се.
    Държа да кажа, че блога ти е много интересен и го намерих в момент, когато имах нужда поне да прочета малко полезна информация, относно правилното хранене. Честно казано до сега не съм била почитател на суровата храна, просто по вкусна ми е обработена. Както обичах да се шегувам - дайте ми на мен диета в която не се ядат сурови плодове и зеленчуци - и хич няма да ми липсват. Сигурно се чудиш, но има и такива хора явно. Обаче все повече разбирам, че тя е по-здравословната и сякаш малко по малко се научавам да употребявам повече такива продукти.
    Колкото до Дианка, тя винаги и на всеки е готова да помогне, но скромно и не показно, страхотен човек е - имам удоволствието да се радвам не само на познанството и, но и смятам на добро приятелство!
    Поздрави, Ели, бъди здрава и все така се опитвая и ти да помогаш на всички с каквото можеш! Аз благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Веси за изчерпателния коментар.Наистина човек още от дете придобива навици за хранене и има някакви изисквания относно храната.Хората, израсли по селата са свикнали да си откъснат нещо от градината - плод или зеленчук, пресен и суров и с удоволствие се наслаждават на храната.Но всички хора, живеещи далеч от природата в големия град използват консервирана, обработена, замразена храна, приготвена при много висока температура в съвременните уреди за готвене или печене.
      По повод твоето изказване за суровата храна - да, преди години бях помолена да помогна на една близка, мед. сестра, която обичаше много сметана и яйца и никак не и допадаха суровите плодове и зеленчуци.Тя имаше доброкачествени мастни образувания, които бяха оперирали многократно, но накрая почина без да си промени храненето.А то е причина и за заболяването и.Но никой лекар не беше я попитал как се храни.Дори когато разговарях с нея тя с учудване констатира : Какво общо има храненето с моята болест ?
      Но човек се учи докато е жив, променя навици и вкусовите му рецептори се нагаждат към определен тип храна.Готвената храна обикновено изисква повече сол за да е вкусна.Но солта извлича калция от костите.А суровата храна по правило се приготвя с много малко сол и една сурова салата е вкусна дори без сол.Въпрос на постепенна промяна на вкуса е.
      Поздрави и дерзай, всичко е възможно стига човек искренно да го желае !

      Изтриване