КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 9 юни 2015 г.

Задушени пресни картофи с билки и подправки / Steamed potatoes with fresh herbs and spices /



   Появиха се вече на пазара пресните картофи, които са много вкусни и лесни за приготвяне.Имаме в градината ни и засяти, които очакваме всеки момент да станат.Ако използвате и топлинно - обработена храна направете тази рецепта - преди години баба ми правеше картофите само по този начин и ставаха много вкусни.Ако картофите са по - дребни ги измийте хубаво, без да ги белите.Оставете ги целички, не ги нарязвайте.Аз използвах едри картофи, които обелих и нарязах на по - едри парчета.Използвайте по възможност сортове с тънка коричка, които можете да приготвите, без да ги белите.
  Поставете картофите / 500 -600 гр. / в тенджера с дебело дъно, посолете на вкус, добавете растителна мазнина по избор - зехтин, олио и 1 каф. чашка вода / ако картофите са повече / 1 - 1 1/2 кг. се добавя 1 ч.ч. вода /.Задушавайте така под капак, като от време на време разтръсквате тенджерата.Когато картофите омекнат и поемат водата са готови.
Нарежете много ситно любими подправки и билки - маточина, девисил / лющян /, калоферче, градински чай, магданоз, копър, джоджен / гюзум /.Добавете към картофите и хубаво разбъркайте.Заедно с картофите задуших и 1 малък, нарязан на парченца морков.
    Да ви е сладко !


















3 коментара:

  1. Мда, май всички обожаваме задушените пресни картофки. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Много любими картофки, станали са разкошни. А комбинирани с млечен чесън и салата са прекрасна вечеря! Слънчева и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Теди,
    задушените пресни картофи стават много вкусни, особено приготвени по този начин.А пресните подправки им придават чуден аромат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване