КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 9 юни 2015 г.

Тахиносалата или разядка с натурален сусамов тахан / Tahinosalata or starter with natural tahini /




    Рецептата за тази вкусна разядка видях в блога на Мария - http://www.mycookingbookblog.com/.Сусамовият тахан е на голяма почит в нашия дом, затова веднага щом видях разядката реших да я приготвя.Избрах соленият вариант с кимион, макар, че се споменава и за един турски вариант с мед и мента / джоджен /.Малко поизмених оригиналната рецепта като добавих допълнително смлени в кафемелачка - сусамово и ленено семе, а от подправките добавих и черен кимион.
ЕТО  ПРОДУКТИТЕ  ЗА  РАЗЯДКАТА : 120 гр. натурален суров сусамов тахан, 100 мл. хладка вода, 4 с.л. лимонов сок, 1 склидка пасиран чесън, 1/2 ч.л. сол, щипка млян кимион.
Аз добавих още 1 с.л. смляно ленено семе и 1 с.л. смлян сусам.
Най - напред към тахана добавете лененото семе, смленият сусам и солта.Разбийте в пасатора на по - бавни обороти.Добавете лимоновия сок и продължавайте да разбивате.Започнете да добавяте по - малко от водата докато получите желаната консистенция.При самото разбиване разядката се сгъстява.Мария е посочила, че количеството на тахана трябва да надвишава това на водата.Но при мен сместа стана по - гъста, защото добавих и смлени сусам и ленено семе.Количеството на лимоновия сок и водата в моя случай са повече.Аз обичам повече подправки и според мен количеството на кимиона и чесъна може да се увеличи.При сервирането добавих струйка зехтин, шарена сол / червен пипер / и семена от черен кимион.
          Да  ви е сладко !









2 коментара:

  1. Много интересна разядка! В моето семейство има традиция в консумацията на сусамов тахан, но от печени семена. Опитах няколко пъти, но не ми е вкусен суровия тахан, и се примирих. По добре да си хапвам с удаволствие печения, отколкото да не хапвам въобще по-полезния вариант. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    разядката наистина е интересна, характерна е за Кипър.Сигурно се прави и в Гърция.Въпрос на придобити навици и промяна на вкусовите рецептори е употребата на суровото пред обработеното топлинно.Хората привикват от много малки към готвената храна, суровата им се струва неестествена.Просто трябва суровата да преобладава и тогава обработената става безвкусна - твърде солена или твърде сладка, с неестествен натурален вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване