КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 11 юни 2015 г.

Сурови билкови тарти с блатове от лимец / Raw herbal tarts with cake spelled /


     Кълновете от лимец се приготвят лесно и имат превъзходен вкус.Смляното тесто от тях се обработва лесно и може да ни послужи за приготвяне на сурова пица, тарта, кюфтета, хлебчета и други изделия.Всички житни растения и приготвените кълнове от тях могат да се използват в менюто на хората, употребяващи традиционно готвена храна.
  По поляните вече се срещат различни билки, които можем с успех да използваме в менюто си.Киселецът, лободата, живовлякът, невенът, листата от моркови, копърът могат да ни послужат като идея за гарниране на тартите.
Ето и моето предложение : 
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА ТЕСТОТО ОТ ЛИМЕЦ - 300 - 400 - 500 грама сух лимец, от който приготвяме кълнове, зехтин, хималайска сол, подправки по избор - кимион, риган, босилек, шарена сол / използвах сушени подправки и домашна шарена сол, която всяка година си приготвям от домашен червен пипер, чубрица, дива чубрица / дребна чубрица от Балкана , която засях в градината ни /, сминдух, балканска чубрица, крива мерудия / от засяти семена на чимен /, но не слагам в тази смес никаква сол /.
Смиламе кълновете няколко пъти с електрическа машинка за мелене на месо.Овкусяваме с подправките, зехтина и солта и хубаво разбъркваме.Трябва да получим добре овкусено тесто, от което правим тарти.Поставяме тестото в еднократни опаковки, притискаме плътно, заглаждаме с лъжица и обръщаме в плато.
Готовите тарти гарнираме със ситно нарязана зеленина - по няколко млади листенца от лобода, живовляк, невен, киселец,листа от моркови, 1 стрък зелен лук.Върху зеленината поставяме кръгче домат и маслина.
    Да ви е сладко !









Сурова, прясна зеленина - листа от лобода, листа от моркови, листа от невен,
 листа от киселец, стръкове копър











2 коментара:

  1. Много ми допадат новите ти предложения, Елена,
    чудесни като идеи, вкусови комбинации и сезонни продукти.
    Позволих си отново да прикача линк към твоя блог с ценни съвети и рецепти, подходящи за текущия Петров пост.
    Няма да пропусна да отбележа и разкошната ти градина,
    поздрави за теб и хубави летни дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти от сърце Дианка.Ти винаги правиш много повече за мен, отколкото аз за теб.Но ще се старая за в бъдеще да компенсирам пропуснатото.
    Поздрави и хубави летни, ползотворни дни !

    ОтговорИзтриване