КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 16 юни 2015 г.

Зеленчукова салата с пресен грах и кълнове от фий / vegetable salad with fresh peas and sprouts vetch /


    Като храна за хората грахът / Pisum  sativum / е най - важното бобово растение в страните с умерен климат.Той принадлежи към най - старите култивирани от човека растения и е имал по всяка вероятност голямо значение за изхранването на първите земеделци.В техните селища в Предна Азия са намерени големи количества остатъци от преди 7000 г.пр.н.е.В късния неолит грахът се появява в средна Европа и дори в Швеция , и то форми със семена с диаметър приблизително 4 мм.
   Произходът на културния грах все още не е напълно установен.Знае се, че отглеждането му е започнало в югозападните области на Азия.Не е известно обаче дали още съществуват дивите предшественици на вида.Предполага се, че те са пъстроцветните форми в Кавказ.Като много близък вид се смята дивият грах  / Pisum  elatius /, чийто ареал започва от Средиземноморската област и достига Северна Индия.Той може да се кръстосва с културния грах и се отличава от него по фино брадавичестата обвивка на семената.Остатъци от семена от този вид са намерени заедно с гладки семена от културен грах в селищата от праисторическо време.Дали при получаването на сегашния културен вид са участвали двата предноазиатски диви вида от този род, не може да се каже със сигурност.В Етиопия се отглежда вид, сроден на тези два вида, който е по - близък до тях, отколкото до Pisum sativum.
     Селектирането на граха е започнало твърде рано - още в началото на 19 век - с подобряване на старите местни сортове чрез комбинирана селекция.От чисто научна гледна точка грахът има голямо значение, тъй като след експериментите на Грегор Мендел през 50 - тте и 60 - тте години на миналото столетие се числи към класическите опитни обекти на учението за наследствеността.
    Сухият грах се използва за супи, каша, пюре, а брашното от граха в източните страни се смесва с брашно от житни растения.Зеленият грах е не само един от най - важните пресни зеленчуци, но от него се приготвят консерви и фини замразени продукти.
   Младият, млечен грах може да се използва в различни салати веднага след брането.Ако имате в градината си пресен грах веднага след като го наберете почистете шушулките, защото иначе голямото количество прясно набран грах се спарва.Може да се замрази в найлонови торбички във фризера без да се бланшира.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 3 - 4 с.л. пресен, млечен грах, 5 с.л. кълнове от фий, 3 домата, 1 стрък пресен лук, стръкове копър, 3 - 4 с.л. предварително накиснати във вода бадеми, 10 маслини, 2 - 3 шепи пресен бейби спанак ; зехтин, хималайска сол, балсамов оцет - на вкус.
   Измийте спанака и го поставете в купа . Ако използвате обикновен спанак можете да го накъсате с ръце или да го нарежете на тънки ивички, добавете ситно нарязаните копър и зелен лук, доматите - нарязани на парчета, кълновете, маслините, бадемите, граха.Разбъркайте и овкусете с дресинга от зехтин, хималайска сол и балсамов оцет.
     Да ви е сладко !
















6 коментара:

  1. Определено ще ни е сладко, като всяко твое предложение и тази свежест не отстъпва. Прекрасен ден, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    суровият грах и фий имат приятен вкус, но трябва организма да свикне с тях.Грахът, когато е много млад и млечен може да се употреби и суров без проблем.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам грах, а пресен си замразявам втора година. Точно както си написала, изчиствам и замразявам без да бланширам. А докато го почиствам си хапвам суров. Много ми харесва. И салатата ти е страхотна! Свежа и пълна с витамини! Слънчев следобед, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Теди,
    отглеждаме в градината ни грах всяка година.Винаги го замразявам във фризера, без да го бланширам.Наистина е вкусен суров, но трябва да е още млечен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Добреее;) А това фий отде го вземаш? Допускам здравословен магазин, но все пак?

    ОтговорИзтриване
  6. Мъхче,
    фият се продава по пазарите, там , където продават храна за животни.Но обикновено 200 - 300 - 500 грама са достатъчни за цяла година.Използват се по 1 - 2 - 3 с.л. кълнове за едно хранене.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване