КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 16 септември 2015 г.

Мека домашна горчица / Soft homemade mustard /









    Много хора обичат да добавят към различни ястия горчица.Но във всички видове горчици, закупени от търговската мрежа има добавени консерванти.Затова реших да направя моя версия на горчицата, домашно направена с различни добавки, за по - мек  вкус с добавка на мед.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  : 30 гр. семе от бял синап, 100 гр. сурово кашу, 2 с.л. мед, 2 - 3 с.л. зехтин, сок от 1 лимон, щипка куркума / или къри на прах /, счукан чесън - по желание ;
Най - напред накиснете ядките от кашу във вода за 4 часа.Отцедете ги и ги смелете в пасатор.Смелете семената от бял синап в кафемелачка.
Поставете всички продукти в купа и разбъркайте много добре.По желание може да добавите и щипка хималайска сол, но аз не добавих.Получих мека, много приятна на вкус чеснова горчица.
           Да ви е сладко !














8 коментара:

  1. Страхотно предложение! Големи фенки сме на горчицата и тази рецепта непременно ще я приложим!

    ОтговорИзтриване
  2. Приложете рецептата момичета ! Може да се импровизира с подправките, лимоновият сок / оцет /, ядките.Аз просто измислих този вариант.Но експериментът е най - добрия показател за вкус, цвят, интензивност на подправките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни нови рецепти, Елена,
    много ми хареса идеята за горчица без консерванти и други добавки,
    за салатите си знаеш, а и пастата със слънчоглед също ме впечатли.
    Благодаря ти, поздрави и хубави септемврийски дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      горчицата може да се направи в различни варианти според вкуса.Слънчогледът е евтин и може да се използва цялогодишно от всеки за кълнове, поници и паста.
      И горчицата, и пастата от слънчоглед станаха много вкусни.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Аз си купих преди време бял синап за някаква рецепта в помощ със синусите, но така и не стигнах до нея. обожавам горчица, така че твоята идея е добре дошла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,
      синапеното семе е много полезно, то загрява много добре целият организъм.Дори в малки количества трябва да се употребява от болни хора, а тази горчица е една чудесна алтернатива без консервант, в домашни условия.
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Много интересна рецепта, Ели. Дали ако се накисне синапа и се счука в хаванче ще се получи? Весела вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      пробвай, аз използвам кафемелачка за смилане на белият синап.Получава се фин прах.Но сигурно и така ще се получи стига синапът да се счука много добре в хаванчето .
      Поздрави !

      Изтриване