КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 9 септември 2015 г.

Песто от босилек и лешници / Pesto of basil and hazelnuts /


 
   Употребата на песто или зелени сосове всекидневно от всеки в семейството е въпрос на придобити навици.Лешниците са едни от най - вкусните, но за съжаление скъпи ядки.През есента те могат тук - там да се намерят по пазарите на по - изгодни цени.
Лешникът / леска / - Corylos avellana  L. се отнася към сем.Брезови.Може да срещнем леската главно в широколистните гори, сечища и храсталаци по цялата територия на България.Лешникът е храст, висок до 5 метра.Стъблото е с пепеляво - сива кора, гладка и покрита с множество лещанки.Листата са с къса дръжка, сърцевидно закръглени, неравномерно назъбени.Младите са покрити с власинки.Цветовете са еднополови.Мъжките цветове са разположени по два в пазвите на вътрешните люспи на пъпката.Плодът е орех - лешник, едносеменен, в групи от 2 - 4.
Използва се плодът, листата, клонките и кората на леската.Листата се берат преди и след цъфтежа, а кората се бели в началото на сокодвижението - април - май.
Листата съдържат етерично масло, вит С и други неизучени съединения, а кората - етерично масло, танини, смоли, багрила.
Ядката на лешника е изключително богата на фолиева киселина, цинк, селен, магнезий, калций, калий.
Листата и кората на леската се употребяват при варикозно разширение на вените, увеличение на простатата, капилярни кръвоизливи.Народната медицина препоръчва билката при заболявания на стомаха и червата, заболявания на черния дроб, възпаления и пясък в бъбреците и пикочния мехур, заболявания на далака, жълтеница и други.Сварените черупки от лешници могат да се употребят като чай при камъни в жлъчката, но много внимателно.Чаят се пие само по една супена лъжица.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ПЕСТОТО : 170 гр. лешникови ядки, 1 купа листа от босилек, щипка хималайска сол, сок от 2 лимона, 1 кафена чашка зехтин.
Смелете лешниците в пасатора.Поставете всички продукти в блендера и миксирайте до получаването на гладко, зелено пюре.
   С готовото песто можете да гарнирате ястия, да го използвате като добавка към зелени смутита, да го намазвате на филийки хляб.
            Да ви е сладко !















2 коментара:

  1. Ели, тук ме уцели право в сърцето. :) Толкова любими вкусове на едно място! И как не съм се сетила да сложа лешници в пестото... Обожавам тази ядка, може би най-любима за мен. А, оказва се, и много полезна за тялото ми. :) Благодаря ти за идеята!
    Жалко само, че и с храната вече основно се търгува... Резултатът в цените на ядките е повече от красноречив - правят нещо модерно и от нищото цените са до тавана. Както и да е... Поне в случая си струва.
    Още веднъж благодаря за вкусната идея! Поздрави и хубава вечер, Ели. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,
    и аз като теб много обичам лешници и макар,че имаме засяти малки дръвчета, които още не са давали плод понякога купувам.Есента лешникът е по - евтин, но за жалост и с други храни се правят спекулации с цените.Както впрочем има и спекулации относно екологично - чистите продукти.
    Много вкусно песто се получи.Поздрави !

    ОтговорИзтриване