КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 7 септември 2015 г.

Лятна салата с бамя, киселец и цветове от магарешки бодил




     Магарешкият бодил е чудесна билка за укрепване на сърцето.Затова неговият цвят можем да използваме като добавка в различни салати.Тази лятна салата комбинира в себе си няколко диви растения - киселец, цветове от магарешки бодил и цветове от невен.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 10 - 20 цветчета от по - дребният магарешки бодил, 10 - 20 цветчета от невен, 1 - 2 шепи киселец, 10 бр. бамя, 1 червена пиперка, 2 - 3 домата, 1 глава лук, щипка хималайска сол, зехтин - на вкус.
Нарежете на ситно лука, доматите - на по - едри парчета.Листата на киселеца оставете цели или нарежете ако са по - големи.Почистете, измийте и нарежете бамята.От цветчетата на магарешкият бодил отделете само мъхестата част./ лилавият мъхест цвят /.Поставете всички продукти в купа, овкусете и разбъркайте салатата.Сервирайте веднага след приготвянето.
                Добър  апетит !


   












8 коментара:

  1. Нов двайсе с този бодил? Какво друго да кажа, освен благодаря, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм изненадана, че се яде! Страхотна идея, ще си набера за да опитам! Свежа и пъстра салата се е получила! Слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Марте,
    не си свикнала да употребяваш диви растения и затова ти се струва чудновато нали ? Но не е толкова странно, просто човек трябва непрекъснато да издирва нови растения и да ги използва в храненето си.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Теди,
    листата на магарешкия бодил също могат да се консумират, но трябва да са с премахнати бодли и по - млади.Тогава могат да бъдат включени в различни салати заедно с цветовете.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Ха, сега пък магарешки бодил, ти просто бълваш изненади:))
    Впрочем, чувала съм, че се пие отвара от него за кашлица.

    ОтговорИзтриване
  6. Веси,
    магарешкият бодил е много полезна билка не само за мъжете.Помага при много заболявания, но най - вече за сърцето е много полезен.Така,че може към салати да се добавя при желание.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Ти си уникална, Елена и тази салата го потвърждава -
    невероятно съчетание на продукти и вкусове...
    Благодаря ти, хубав и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,
    употребата на диви растения в кухнята е въпрос според мен на придобити навици.Но има толкова много растения, които можем да използваме.Просто това е едно от предложенията ми.
    Поздрави и лек ден и на теб !

    ОтговорИзтриване