КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 декември 2015 г.

Хумос с български подправки и сушени пиперки / Humos with Bulgarian spices and dried peppers /




    На Бъдни вечер традиционно се сервират варива, а нахутът е чудесен в това отношение.Лесно усвоим е - суров или топлинно обработен.За този християнски празник - Бъдни вечер направих хумос в български вариант, с традиционни български подправки и сушени, червени пиперки.Получих чудесно предястие, леко и вкусно.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ХУМОСА :
500 гр. суров нахут
4 - 5 сушени, червени пиперки
2 - 3 с.л. сусамов тахан
сок от 1 лимон
1 каф. чашка зехтин
смес от различни чубрици - балканска, обикновена, дребна
1 - 2 щипки хималайска сол
1 - 3 - 5 склидки пасиран чесън
Нахутът се накисва за 12 часа в студена вода.Вари се на следващия ден в тенджера под налягане.Зърната се покриват с вода напълно.Не се добавя никаква сол.След като вентилът започне да изпуска пара се засичат 40 - 45 минути.След като е готов нахутът се пасира с част от водата, в която е варен.Добавят се останалите продукти и всичко отново се пасира много добре - използва се блендер.
   Хумосът се сервира след престой от около 2 часа, за да се овкуси добре и поеме от подправките.
      Приятен апетит !









4 коментара:

  1. Чуден е станал хумоса, Ели! Нахутът не ми е любим, но твоята рецепта ме изкушава! Спокойни и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      нахутът има прекрасен вкус, но трябва добре да се съчетае и с други продукти и тогава става любимо предястие на всички.Правя го по различни начини и много се харесва, дори и на мъжете за мезе.
      Весели празници !

      Изтриване
  2. Обичам хумус, но с такива подправки не съм пробвала, побългари го значи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      харесвам хумоса по всякакъв начин - с различни добавки.Този вариант направих за Бъдни вечер,хареса се много.
      Поздрави !

      Изтриване