КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 7 декември 2015 г.

Двойно задушени картофи / Double stewed potatoes /




   Рецептата за приготвяне на тези картофи видях в една много стара готварска книга.Реших да изпробвам този начин за задушаване на картофите и останах много доволна от резултата.Приготвянето е бързо, много лесно, получават се чудесни на вкус картофи, подходящи за гарнитура към различни ястия.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ЯСТИЕТО : 
1 кг. картофи
2 - 3 с.л. растителна мазнина
1 кафена чашка вода
хималайска сол
   Картофите се измиват и ако са с по - дебела люспа се обелват.Аз използвам домашни картофи, които са с много тънка и фина кора.Една част не обелих, а друга част - с по - дебела кора обелих и всички картофи нарязах на резени като за пържене.
В тенджера с дебело дъно се поставя мазнината и водата.Картофите се посоляват и разбъркват в купа.Поставят се в тенджерата.Върху тях се поставя порцеланова чинийка - така , както се варят сарми.Отгоре се поставя капак и се замазва с тесто или се използва тенджера под налягане.Огънят се засилва, като заври ястието се намалява и картофите се задушават на много бавен огън.
Готови са когато омекнат и се задушат без да остава никаква вода.При използване на тенджера под налягане около 10 - 15 минути са достатъчни в зависимост от сорта на картофите.В обикновена тенджера с дебело дъно е необходимо малко повече време - 30 - 40 минути на много бавен огън.
Готовите картофи се сервират поляти с лимонов сок и наръсени с подправки по желание.
       Приятен апетит !






2 коментара:

  1. Ели, чудесни нови изкушения ни показваш! Много апетитни са и лещата и печените плодове, а картофките са прекрасни. Правя подобни пресни картофки с масло и стават уникално вкусни. Слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      по тази рецепта и старите картофи се получават на вкус както пресните.Просто много добре се задушават от парата.
      Поздрави !

      Изтриване