КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 30 септември 2015 г.

Свеж зелен сос от кашу, магданоз и целина / Fresh green sauce of cashew nuts, parsley and celery /



      Всекидневната употреба на свежа зеленина е проблем за много хора - едни просто не са свикнали да я включват всекидневно в менюто, други поради здравословни проблеми не могат да я консумират сурова, а трети - просто нямат информация и не смятат за нужна употребата и ежедневно.
Комбинацията между зеленина и пресни ядки е удачна и може да се използва при различни заболявания .В този случай съм използвала сурово кашу, но могат да се използват също макадамия, орехи, бадеми, лешници, кайсиеви ядки.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  СОСА : 2 големи връзки магданоз, 1 връзка листа от целина, сок от 3 лимона, 1 каф.чашка зехтин, 100 гр. кашу, водата от накисване на кашуто ;
Накиснете ядките на кашуто за 4 часа във вода.Водата трябва напълно да покрива ядките.Смелете измитият магданоз и целина в пасатор, добавяйте при нужда малко от лимоновия сок.Смелете и кашуто с част от водата.Прехвърлете всичко в блендер, добавете и зехтин и пюрирайте до получаването на гладка, хомогенна смес.
Този сос може да се употреби за гарниране или пълнене на зеленчуци, за пълнене на палачинки, заливка на салати и т.н.Не добавих никаква сол, сосът притежава лека сладникава нотка.
   Да ви е сладко !








понеделник, 28 септември 2015 г.

Родопски постен пататник / Rhodope meatless patatnik /



            Това ястие е любимият специалитет на приятелката ми Елена от Смолян.Благодаря ти Ели за това лесно, бързо и много вкусно простичко ястие от родопският край.
Пататникът в Родопите има различни разновидности.Този вариант се приготвя само от картофи, в тефлонов тиган и правилно приготвен е много ефектен и вкусен.Приготвя се сравнително бързо, лесно и може да послужи и за посрещане на гости в периодите на православният пост.
Има няколко неща, които трябва да се спазят за да получим качествено и вкусно крайно изделие : 
1.Пататникът се приготвя от картофи, които лесно се разваряват./ съдържат повече нишесте /.Ако приготвите пататник от картофи, които след сваряване запазват формата си и са по - твърди има вероятност да залепне и при обръщането картофите да се пръснат в съда.Затова е необходимо и задължително условие при покупка на картофи да се закупят тези, които бързо и лесно се сваряват и след сваряване лесно се разкашкват.
2. Картофите се настъргват сурови на едрото ренде.
3.Пататникът се пече задължително на слаб огън под капак, за да могат картофите добре да се задушат във вътрешността и изделието да не остане сурово.
4.За печенето задължително се използва тиган с незалепващо покритие , най - добре тефлонов.
Пататникът представлява дебела картофена палачинка, която може да се гарнира с продукти по желание след изпичането - задушени или пресни зеленчуци, сирене, извара, задушени гъби .
ЕТО И НЕОБХОДИМИТЕ  ПРОДУКТИ : 
картофи, настъргани на едро ренде - количество според броя на порциите ;
по 1 глава кромид лук за всеки пататник ; 
пресен или сух джоджен ; 
щипка хималайска сол ; 
растителна мазнина ;
Картофите и лукът се настъргват на едрото ренде, овкусяват се с джоджена, солта и растителната мазнина.Количеството на мазнината е такова, че добре да се омазнят всички продукти.Но не трябва да е много, пататникът трябва добре да се запече отвън, но да не се пържи плувайки в мазнина.За всяка порция 3 - 4 с.л. мазнина са достатъчни.
Насипете сместа в тефлоновия тиган като го напълните до горе.Притиснете и загладете добре с лъжица.Поставете първоначално на силен огън, докато започне да цвърчи.Поставете задължително капак отгоре.Намелете огъня и печете така 10 - 15 минути.Когато по краищата на тигана картофите започнат да се запичат обърнете пататника върху капака.Внимателно го приплъзнете обратно в тигана  така, че да се запече и от другата страна.Печете пак под капак около 10 - 15 минути.
Готовият пататник трябва да има хрупкава и запечена коричка отвън, а във вътрешността картофите да са добре задушени.
   Сервирайте пататника топъл със сезона салата и да ви е сладко !





















неделя, 27 септември 2015 г.

Варено просо с кокосово масло / Millet boiled with coconut oil /



    Кашата от просо с кокосово масло е ежедневна храна на хората от планинските райони на Тибет.Тя всеки ден се приготвя по един и същи начин като разнообразието е само в подправките.В България почти във всички големи търговски вериги има белено просо, което може да замени част от другите зърнени култури - ориз, булгур, елда.В магазините за здравословни храни може да се намери и брашно от просо, което е чудесно за приготвяне на каша.
Аз имах белено просо затова приготвих варено просо с кокосово масло.Получи се чудесно и много здравословно ястие.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  :
1 ч.ч. белено просо
3 ч.ч. вода
щипка хималайска сол
1 - 2 с.л. кокосово масло
Поставете водата с щипка сол в тенджера на котлон и оставете да заври.Измийте просото, изсипете го в кипящата вода и когато отново заври намалете огъня на най - слабо.Оставете така леко да къкри 10 - 15 минути.Просото трябва добре да се свари и да поеме всичката вода.От време на време разбърквайте.Когато просото все още не е поело всичката вода изключете котлона и оставете така под капак докато добре се задуши.
Сервирайте просото в чиния, гартирано с кокосовото масло.Когато маслото се разтопи от топлината разбъркайте добре и поднесете.По желание към ястието могат да се добавят и подправки по желание.
Просото е елексир за всички болни, балсам за стомаха и червата.Кокосовото масло също е един много здравословен продукт, използвайте го за приготвяне на ястия винаги, когато имате тази възможност.
         Приятен  апетит !







Ежедневна напитка с рожково брашно и пчелен прашец / Daily drink with carob flour and pollen /



  Тази напитка също може да ни послужи за ежедневна употреба.Тя съдържа микс от смлени семена, рожково блашно, ядки и пчелен прашец и снабдява организма с необходимете му микроелементи, ензими и витамини.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  НАПИТКАТА : 1 с.л. смлени в пасатор бадеми, 1 с.л. чия, 1 с.л. сусам, 2 с.л. ленено семе, 1 ч.л. пчелен прашец, 1 с.л. рожково брашно, 1 - 2  с.л. мед или подсладител по желание, вода.
Сусамът, чията, лененото семе, пчелният прашец се смилат в кафемелачка.Всички продукти за напитката се поставят в чаша, добавя се вода и хубаво се разбърква.Когато след 1 - 2 часа семената добре набъбнат, напитката отново се разбърква и е готова за употреба.
Приготвям подобни напитки всеки ден и използвам сутрин или вечер.
       Добър апетит !

















четвъртък, 24 септември 2015 г.

Суров зелен сос от червена пиперка, босилек и тиквичка / Raw green sauce, red pepper, basil and zucchini /


 
    Винаги, когато разполагам с някаква прясна зеленина се старая да приготвям вкусни зелени сосове.Редовната им употреба набавя на организма много микроелементи, витамини и ензими.Днешното ми предложение е за вкусен зелен сос от босилек, тиквички и червени пиперки.Почистих и смлях всички продукти в пасатора, овкусих с щипка хималайска сол, сок от лимон и зехтин - на вкус.При нужда добавете и малко вода към суровият сос, за по - добро и фино смилане на зеленчуците и зеленината.Не посочвам количества на продуктите, те са според вкуса и желанието.
   Да ви е сладко !










сряда, 23 септември 2015 г.

Три варианта за мариноване на люти чушлета / Three options for marinating of chili /



     От няколко години редовно приготвям люти чушлета по три изпитани в нашия  дом рецепти.Преди години съм изпробвала много рецепти за мариноване на чушлета - сладки и люти.Но тези три варианта се оказаха най - харесвани затова и редовно, всяка година ги приготвям.Рецептите са лесни за изпълнение, не изискват много продукти и могат да се приготвят при условията в големият град.Само третата рецепта изисква предварително опукване на чушлетата и малко повече продукти.
РЕЦЕПТА  1 :
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 
люти чушлета
оцет - за предпочитане хубав винен оцет за мариноване
сол
захар / мед /
по желание - връзка копър, моркови, чесън
Чушлетата се измиват хубаво и се отрязват част от дръжките им.Подреждат се в буркан   чушлета наръсени със сол и захар / мед / - на вкус.Количеството на меда / захарта / е по - голямо ако чушлетата са много люти.Така продължаваме да редуваме пласт чушлета, сол и захар, пласт чушлета.Накрая завършваме със сол и захар.По желание може тук - там да поставим настъргани моркови и нарязан копър или склидки чесън.Заливаме чушлетата с оцет, затваряме с капачка и прибираме на хладно.Съхраняваме на студено, без да стерилизираме.
Чушлетата са трайни и вкусни, днес ги приготвям без никакви добавки - моркови, копър и чесън.Така се харесват у дома.
РЕЦЕПТА  2 : 
люти чушлета
бутилка за еднократна употреба от 2 литра
2 с.л. сол
4 с.л. захар / мед /
2 глави чесън
5 зърна бахар
10 зърна черен пипер
1 връзка копър
бямя - по желание
1 ч.ч. оцет
Чушлетата се измиват под течаща вода хубаво и се отрязват част от дръжките им.В бутилка  за еднократна употреба / 2 литра / се редят чушлетата, бамя - почистена / по желание / и всички добавки.Бутилката се напълва с вода и запечатва.Поставя се под асмата - така може да стои цяло лято или през есента.Чушлетата втасват постепенно, бутилката не се отваря, газира се сока.
Когато трябва да се консумират чушлетата бутилката се срязва отдолу или леко и внимателно се отваря капачето.Получават се много вкусни люти чушлета и бамя.
Ако желаете чушлетата да придобият интензивен жълт цвят добавете липов цвят във всеки буркан / бутилка /.
РЕЦЕПТА 3 : 
ПУКАНИ  ЛЮТИ  ЧУШЛЕТА : 
3 кг. люти или сладки чушлета / или смес /
1/2 кг. моркови
целина, магданоз, копър и чесън
2 ч.ч. олио
11/2 литра оцет
1 ч.ч. сол
11/2 - 2 ч.ч. захар
Чушлетата се измиват хубаво и се отрязват част от дръжките им.Опукват се леко докато се поизприщят .Поставят се в голяма тенджера .Отделно се настъргват или нарязват морковите и чесъна, целината, магданоза, копъра.Всичко се смесва и хубаво разбърква.Така чушлетата престояват 2 денонощия.Напълват се в буркани и се заливат с маринатата.Съхраняват се на хладно, не се стерилизират.
Получават се вкусни и трайни люти чушлета.По същата рецепта могат да се приготвят и сладки чушлета.В зависимост от това каква е лютивината на използваната суровина количествата на захарта / меда / могат да варират.






четвъртък, 17 септември 2015 г.

Крем от смокини, кокосово масло и кокосов пулп / Cream of figs, coconut oil and coconut pulp /



     Все още на пазара има хубави, пресни смокини и понеже много ги обичам реших да ги комбинирам с месото на един кокос в чудесен плодов крем.
Благодатната смокиня е наричана в Индия дървото на бедните, защото има плодове почти през цялата година.Древният лечител Авицена твърдял,че смокинята е плодът на дълголетието, защото лекува старческите болести.
Смокините съдържат в големи количества вит.В, минерали като фосфор, калций, желязо, магнезий и фибри.Разтворимите фибри и пектинът помагат за намаляване на холистерола и за редовно изхождане.Малките зрънца на смокините попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове.Пектинът е много полезен за храносмилането и подобрява метаболизма.
Смокините са много полезни за хипертоници и сърдечно болни т.к. имат ниско съдържание на натрий и високо на калий.Калият спомага за стабилизиране нивото на кръвната захар и укрепване на костите след менопаузата.Плодът предпазва от макулна дегенерация, подобрява работата на щитовидната жлеза и мозъка.
Кокосовият орех като цяло и кокосовото масло са чудесни за приложение при язви, гастрити и колити.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  КРЕМА : 1/2 кг.  пресни смокини, месото / бялата част / на 1 кокосов орех, 1 ванилия, 2 с.л. кокосово масло ;
Смелете в пасатора по отделно смокините и почистеното месо от кокосовият орех.Поставете всички продукти в купа и много добре разбъркайте.Разпределете готовия крем в купички и сервирайте.
          Приятен  апетит !








Сурови овесени хлебчета с бадеми и ленено семе / Raw oat bread with almonds and flaxseed /



    Овесът, който купувам не използвам за кълнове, а само накисвам във вода докато добре омекне.От него приготвям кюфтета, хлебчета, които овкусявам с различни подправки, ядки и семена.Днешното ми предложение е за овесени хлебчета с бадеми, ленено семе, подправки и черен кимион.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ХЛЕБЧЕТАТА : 200 - 300 гр. суров овес, 3 - 4 с.л. смлени бадеми, 4 - 5 с.л. ленено семе, смляно, щипка хималайска сол, струйка зехтин, чубрица, червен пипер, джоджен / гюзум / ; за поръсване отгоре - семена от черен кимион ; 
Измийте овесените зърна и ги накиснете във вода за 12 часа.Отлейте водата и смелете в машинка за мелене на месо.Добавете смлените бадеми и ленено семе, солта, подправките, зехтина.С намокрени във вода ръце оформете големи кюфтета - хлебчета и ги поръсете с черен сусам или черен кимион / по желание /.
Хлебчетата можете да съхраните в хладилник в съд с капак или в съд, покрит със стреч - фолио.
           Поднесете всяко хлебче с порция сезоннна салата и да ви е сладко !













сряда, 16 септември 2015 г.

Мека домашна горчица / Soft homemade mustard /









    Много хора обичат да добавят към различни ястия горчица.Но във всички видове горчици, закупени от търговската мрежа има добавени консерванти.Затова реших да направя моя версия на горчицата, домашно направена с различни добавки, за по - мек  вкус с добавка на мед.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  : 30 гр. семе от бял синап, 100 гр. сурово кашу, 2 с.л. мед, 2 - 3 с.л. зехтин, сок от 1 лимон, щипка куркума / или къри на прах /, счукан чесън - по желание ;
Най - напред накиснете ядките от кашу във вода за 4 часа.Отцедете ги и ги смелете в пасатор.Смелете семената от бял синап в кафемелачка.
Поставете всички продукти в купа и разбъркайте много добре.По желание може да добавите и щипка хималайска сол, но аз не добавих.Получих мека, много приятна на вкус чеснова горчица.
           Да ви е сладко !