КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Моето гостуване във в - к " Всичко за семейството " / My visit in at - k " For the family " /

        













     Преди няколко седмици получих покана от г - жа Десислава Митова да гостувам и представя моят блог и рецепти във в - к " Всичко за семейството ".Избрах да представя рецепти, които са предимно от суровата кухня и които могат да се използват и от хората, обичащи предимно готвената храна.Условието бе да отговарят на темата " Да се хванем за зелено ".Малко бях затруднена в изборът на зеленина, все още е студено и дивите растения не могат да се намерят пресни, а само сушени.Затова използвах това, което намерих с малка импровизация от мен.Рецептите ще бъдат публикувани в броят от 11.03.2016 г.
ЕТО И КАКВО  ПРИГОТВИХ :

СУРОВ ЧИЙЗКЕЙК  С КЪЛНОВЕ ОТ ЛИМЕЦ, КАШУ И ПРЯСНА КОПРИВА

ПРОДУКТИ  ЗА  БЛАТ 1 :

400 гр. кълнове от лимец, 1 купа прясна коприва, 5 - 6 склидки счукан чесън, 1 ч.ч.смлени орехи, 5 - 6 с.л. зехтин, хималайска сол на вкус.

Залейте лимеца с вода за 6 - 8 часа, докато го покрие напълно.Отлейте водата през цедка и оставете на стайна температура.За два дни трябва да получите хубави кълнове, но промивайте зърната сутрин и вечер през цедка с вода.Смелете кълновете лимец няколко пъти в машинка за мелене на месо.В пасатор смелете чесъна и копривата - измита и почистена.Всички продукти смесете в купа и хубаво разбъркайте.Блатът е готов.С лъжица нанесете сместа във форма за торта с отделящ се ринг и заравнете.

ПРОДУКТИ  ЗА  БЛАТ 2 :
200 гр. сурово кашу, сок от 1 лимон, 10 гр. чия, 1 краставица, 1 вр. репички, 1/2 вр. копър, сушен невен - жълтата цветна част на кошничките.
Накиснете кашуто във вода за 4 часа.След това смелете ядките в пасатора с част от водата.Трябва да се смелят много добре.Добавете и останалата вода от накисването.Оставете така на стайна температура за 24 часа.След това добавете сока от лимона и оставете още за 24 - 36 часа на стайна температура.Така се получава сирене от кашу.Отцедете сиренето през тензух, а в получената суроватка накиснете семената от чия.
Краставицата нарежете на ситни кубчета, репичките - на ситно, листата от репички също на ситно, копъра на ситно.Смесете в купа кашуто, желето от чия и останалите зеленчуци и разбъркайте.Вторият блат е готов.Аз използвах по - малко зеленчуци във втория блат, а с останалите украсих чийзкейка отгоре.
Върху първият блат нанесете втория, заравнете и украсете по ваш избор или използвайте част от нарязаните зеленчуци.
             Приятен апетит !
























   

   ВЕГАН  ТАРТА ОТ  ПРОСО СЪС ЗЕЛЕНА ПОКРИВКА


   ПРОДУКТИ  ЗА  БЛАТА : 
290 гр . мариновани сушени домати, 1 вр. зелен лук, 50 гр. бадеми, 250 гр.белено просо, 1 равна с.л. хималайска сол, по 1 ч.л. сушени подправки - риган, мащерка и сушени листа от моркови, зехтин от отцеждането на доматите.
ЗА ЗЕЛЕНАТА  ПОКРИВКА : 
100 гр. смлени бадеми, 2 вр. магданоз, сок от 1/2 лимон.
Най - напред сваряваме просото в съотношение с вода 1 : 3 .В кипящата подсолена вода поставяме измитото просо и намаляваме огъня до минимум.Варим като периодично обираме пяната и когато просото е почти готово / поело е водата, но не напълно  / изключваме огъня и оставяме така под капак да се задуши.Водата трябва да се поеме напълно.Нарязваме на ситно сушените домати, зеленият лук, накиснатите във вода за няколко часа бадеми.
Всички продукти разбъркваме добре и нанасяме във форма за торта с отделящ се ринг.
Зелената покривка приготвяме като смиламе в пасатор накиснатите във вода / предварително / бадеми , магданоз и лимонов сок.
Върху сместа от просо нанасяме внимателно зеленината и заравняваме.Украсяваме по желание / със стрък прясна мащерка /.

           Приятен апетит !




Подправка от сушени моркови







 САЛАТА ОТ СУРОВ СПАНАК, ТИКВА, МОРКОВ,ЧЕРИ ДОМАТИ И ЯДКИ

    Продуктите за тази салата могат да се разнообразят и тяхното количество зависи от броя на порциите.
НЕОБХОДИМИ СА : 
сурова тиква, морков, чери домати, суров спанак, микс ядки - орехи, бадеми, сушени боровинки, кашу, стафиди, лимонов сок, хималайска сол и зехтин.
Настържете на едрото ренде моркова и тиквата, добавете нарязания на ивички спанак и чери доматите - на парчета.Смесете всички продукти за салатата в купа и разбъркайте.

            Да ви е сладко !






    


  ПЕСТО ОТ АВОКАДО, ЛЕШНИЦИ, РУКУЛА   И  БОСИЛЕК

    ПРОДУКТИ : 60 гр. лешници без черупка, 1 авокадо, 1 голяма връзка пресен италиански босилек, няколко листа рукула, сок от 1 лимон, 3 - 4 с.л. зехтин, 1 щипка хималайска сол.
Смелете лешниците в пасатор.Зеленината измийте, нарежете и смелете заедно с почистеното и нарязано авокадо, лимоновият сок, зехтина и солта.Всички продукти смесете и разбъркайте и пестото е готово.

    С такова песто могат да се гарнират различни ястия по избор.Приятен апетит !









ДОМАШНА ГОРЧИЦА С БАДЕМИ, БЯЛ СИНАП, ПОДПРАВКИ  И МЕД

Голяма част от хората обичат и често употребяват горчица.Всеки в домашни условия може да си направи без консерванти такава горчица.Аз използвам смлян бял синап - 10 гр., а като база - смлени бадеми, кашу или белен слънчоглед.Горчицата става по - пикантна добавяйки и хрян и къри, а за по - мек вкус - мед.Към всяка домашна горчица можем да добавим зеленина по избор - копър, магданоз или от диви растения.Например листо от живовляк.
ЕТО И  МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ :
100 гр. накиснати за 6 часа във вода бадеми
1 с.л. смлян в кафемелачка сусам
10 гр. смлян в кафемелачка бял синап
1/2 вр. магданоз
сок от 2 лимона
1 с.л. мед
2 - 3 с.л. зехтин
по 1 - 2 щипки къри и куркума
1 щипка хималайска сол
Всички продукти се разбъркват и хомогенизират много добре.

              Да ви е сладко !







10 коментара:

  1. О, честито за гостуването Ели! Ти си идеалната гостенка по тази тема. Всички предложения са чудесни, и ще си запиша, да не забравя да си купя вестника! Сигурна съм, че ще допаднат на всички читатели на вестника!
    Поздрави скъпа Ели!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, прекрасни рецепти си представила за зелената тема на вестника! Много ми харесаха рецептите за горчица и песто. А чийзкейка и тартата изненадват с продукти и приготвяне. Всички предложения са типично в твой стил - сурови и свежи! Страхотни почивни дни, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво,Ели!Радвам се да се "запознаем"визуално:)!С прекрасни и здравословни предложения си гостувала,които определено ми харесаха!Поздрави и прегръдки от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ленче със страхотни вкусотии си се представила.Всички рецепти ми харесах но най-много тортата със сушени доматки и суровия чийзкейк.Много се радвам и да се запознаем визуално:)

    ОтговорИзтриване
  5. За пореден път доказваш че и веганските рецепти са вкусни и красиви! Чудесни са всички рецепти, с които си се представила, Елена! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета,
    това гостуване беше изненада за мен и малко ме затрудни относно изборът на прясна зеленина.Но да, веганските рецепти са много разнообразни и с времето човек се научава на много и различни традиционни, но претворени по вегански начин рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно представяне, Ели!
    Още повече съм респектирана, сега, като видях колко си млада, че ти си почти дете, а такива познания имаш по отношение на храната...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      на 44 години съм.Не съм толкова млада, а и не изглеждам млада, струва ми се.Моите познания за храната започнаха още от най - ранна детска възраст, просто природолечението ми е голяма страст и така до днес все на народната медицина се уповавам.
      Поздрави !

      Изтриване
  8. Със закъснение, но от сърце, поздравления, Елена!
    Впечатляващо гостуване и страхотни предложения -
    свежи идеи, прекрасни рецепти и красива визия, като стилно отражение на твоя чар и финес!
    Много се радвам за популяризирането на твоя изключително полезен блог, ценна информация и усърдна работа.
    Хубава, вдъхновена и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Дианка.Благодарение на теб този блог видя бял свят и може да бъдат популяризирани такива идеи с употреба на повече и по - разнообразна веганска храна.
      Поздрави !

      Изтриване