КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 16 октомври 2016 г.

Сурова тарта от нахут с домати , мащерка и сусам / Tartrate raw by chickpeas with tomatoes, thyme and sesame /



    Суровият нахут и кълновете от него могат да се употребяват често в храненето на българина.Овкусен добре с подправки нахутът е много вкусен , питателен и полезен.В България днес има много диабетици, които задължително трябва да включват в диетата си суровият нахут - само накиснат във вода или под форма на кълнове.Диабетът е болест, която води до тежки усложнения и за да не се стига до тях е необходимо редовно да се използват кълновете от нахута.
   Тази много вкусна тарта може да се направи като блатът е от сварени и пасирани зърна на нахут.Ако не сте свикнали с вкуса на суровите зърна направете блатът като сварите нахута в тенджера под налягане за около 30 - 40 минути и след това пасирайте в кухненски робот или блендер.
   НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ТАРТАТА :
400 гр. сурови , сухи зърна от нахут
3 - 4 едри домата
прясна мащерка - стръкове
пушен червен пипер
хималайска сол
сок от 2 лимона
зехтин
сусам - за наръсване отгоре
    Залейте измитите зърна нахут с вода докато ги покрие за 12 часа.Отлейте след това водата през цедка и оставете така на стайна температура докато покълнат.Смелете кълновете в машинка за мелене на месо / електрическа / или пасатор.Овкусете сместа на вкус с хималайска сол, сок от лимон, пушен червен пипер, нарязана много ситно мащерка.Разбъркайте и оставете така сместа да престои в хладилник няколко часа  да поеме подправките.Готовата овкусена смес поставете в плато и притиснете с лъжица така,че да се заравни добре сместа.
   Обелете и нарежете на ситно доматите, овкусете ги със зехтин и насипете пласт от тях върху блатът от нахут.Поръсете обилно със сусам и да ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар