КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 18 април 2017 г.

Песто от цветове на глухарче / Pesto of colors dandelion /



  

   ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ МИЛИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЧИТАТЕЛИ НА МОЯТ БЛОГ ! СВЕТЛИ И БЛАГОСЛОВЕНИ ПРАЗНИЦИ ! МИР И БЛАГОДАТ ВЪВ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ДОМ !


   През пролетта винаги е красиво и цветно.Приятно впечатление правят пъстрите килими от горски цветя и от глухарчета.Трябва да се знае,че глухарчето е едно от най - полезните и вкусни пролетни растения.То може да се използва цялостно - цветове, листа и корени.Но корените се изваждат винаги през лятото и есента, а цветовете и листата се използват предимно пролет и есен.
    Това много интересно песто видях неотдавна в един руски сайт - http://www.gotovim.ru/sbs/solnechpesto.shtml.
  Веднага запланувах за приготвяне още щом започне цъфтежът на глухарчето.Получи се чудесно, много вкусно и ароматно песто от цветовете на радиката / глухарчето /.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
30 цвята глухарче
2 с.л. растителна мазнина
1 ч.л. дижонска горчица
2 склидки чесън
1 ч.л. мед
сок от 1/2 лимон
1 ч.ч. смлени орехи
2 см . парче джинджифил

ЕТО И МОЯТА ВЕРСИЯ :
200 гр. смлени бадеми на брашно
80 цвята от глухарче
6 с.л. растителна мазнина / от гроздови семки или друга с по - слаб аромат /
6 - 7 склидки чесън
4 - 6 с.л. мед с джинджифил
1 ч.л. суха горчица / смляно семе от бял синап /
щипка хималайска сол
сок от 1 голям лимон

     Най - напред подгответе цветовете от глухарче, берете цвета в слънчево и ясно време и веднага след брането хубаво измийте цветовете.Накиснете ги в хладка вода за 10 - 20 минути и отцедете.Всеки цвят почиствайте от жълтите тичинки внимателно , процедирайте така докато почистите всички цветове.Това е най - трудоемката част от цялостното приготвяне на пестото.Всички останали продукти се подготвят предварително - нарязват, счукват или смилат.Най - накрая всичко се разбърква добре, хомогенизира се и е готово за консумация.
       Получава се песто с чудесен вкус и аромат .Да ви е сладко !














5 коментара:

  1. Светли и благословени Великденски празници,Елена,
    с пожелания за здраве, любов и благоденствие!
    Неизчерпаема от към свежи, пролетни и изкушаващи предложения -
    благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина Воскресе, Ели! Бъдете живи и здрави! Много интересно песто, а сигурно и вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили дами,
      пестото е много вкусно, а и полезно.Докато все още има цветове от глухарче всеки може да си го приготви.Много е вкусно.
      Христос Воскресе ! Во истина Воскресе !
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Здравей, Ели! Много ме заинтригува рецептата ти, но не разбрах добре как се обработват глухарчетата. Какво означава "всеки цвят почиствайте от жълтите тичинки"? Според мен да почистиш ОТ нещо означава да го изхвърлиш, а на последната снимка се виждат точно само жълтите листенца на цветовете. Само те ли се ползват за пестото, без долната зелена част/венче? (много съм зле с ботаническата терминология :(, извинявай!) Смятам да пробвам рецептата още тази есен - като минат летните жеги, глухарчетата пак почват да цъфтят...

    ОтговорИзтриване
  4. Да, Миме,
    правилно си разбрала.За пестото се използват само жълтите тичинки на глухарчето, без зеленото венче.Такава е тази рецепта.Но съм сигурна,че ще ти хареса и пробвай есента да го приготвиш.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване