Много често ми се налага да приготвям почерпки за различни поводи.За тази цел имам мои изпитани, лесни и бързи рецепти, които използвам винаги при нужда.Тази рецепта за кекс е на моята майка, която винаги прави този кекс при някакъв повод.Лесен, бърз и достъпен като продукти кексът може да се приготви и във безглутенов вариант.Използвайте оризово брашно, картофено нишесте, царевично брашно или царевично нишесте, брашно от елда.В различни комбинации от брашна каксът става много вкусен.Обикновено брашната са 1/3 част от цялото количество посочено в рецептата брашно.Кексът може да се направи с пшенично и царевично брашно по равни части или в резлични комбинации като - брашно елда, царевично брашно и оризово брашно по 1/3 част или в комбинации по ваше желание.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 ч.ч. бяло пшенично брашно СОФИЯ МЕЛ ЕКСТРА
1 ч.ч. кафява тръстикова захар / или мусковадо /
1/2 ч.ч. растителна мазнина / олио, зехтин или друга по ваш избор /
1/2 - 1 ч.ч. орехи - едро нарязани / по желание /
2 ябълки
1 бакпулвер / 10 гр. /
5 големи / или 6 малки / яйца
за ароматизиране - 1 ч.л. канела, 1 ванилия
фруктоза или пудра захар за наръсване отгоре
1 ч.ч. = 240 мл.
Най - напред разбийте с миксер яйцата, растителната мазнина и захарта в купа с обло дъно до побеляване / 4 - 5 минути /.Добавете пресятото брашно смесено с бакпулвера на части и разбивайте сместа докато стане хомогенна.Накрая ароматизирайте с канела, ванилия, добавете и настърганите на едро ренде ябълки и орехите / по желание /.Разбийте сместа с лъжица и изсипете в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс.
Печете кекса при температура 200 градуса само отдолу 20 минути, след това печете само отгоре 20 минути .Проверете с клечка за зъби дали е изпечен добре.Прободете кекса в дълбочина и ако клечката е суха значи е готов.Извадете формата от фурната и след леко охлаждане извадете кекса от нея.Когато кексът напълно се охлади се наръсва с пудра захар или фруктоза.В никакъв случай не оставяйте кекса да престоява във формата без да бъде изваден, защото овлажнява.Нарежете на парчета при сервиране.Сервирам го с ябълков или друг плодов сок.
Приятен апетит !
Разкошен..., много обичам кексове,
ОтговорИзтриванеа с любимите вкусове на ябълки и орехи -
чудесна рецепта, Елена!
Както и цялата нова серия разнообразни и интересни предложения с лобода.
Благодаря ти, поздрави и чудесни юнски дни!
Дианка,
Изтриванемоята майка често прави този кекс за почерпка на гости.Става много вкусен, при това е и лесен.Тя не добавя орехи в много от случаите.Аз обаче добавям и така става много ароматичен кекс.
Лободата е сезонна , много вкусна зеленина.Пестото с нейно участие е много вкусно.
Поздрави и лека седмица !
Чуден! Наистина бърз и вкусен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесен кекс, Ели!
ОтговорИзтриванеИ мама прави фантастичен, аз все не мога да го повторя така, като нея!
Веси,
Изтриванеосновното е доброто разбиване на продуктите и най - вече печенето.Виж, аз пека кекса най - напред само отдолу 20 минути , а след това само отгоре 20 минути.Така кекса става много хубав.
Поздрави !