КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 9 юли 2017 г.

Салата с кълнове от черна леща " Белуга " / Salad with sprouts of black lentil " Beluga " /




    Черната леща " Белуга " е наречена така, защото зрънцата и напомнят хайвера на тази риба.Както всички видове леща тя е богата на качествени растителни протеини, фибри и желязо.Черната леща " Белуга " може да се използва за готвене, от нея се приготвят супи, гарнитури, салати.Но аз тук  искам да покажа  едно друго нейно приложение под формата на пресни кълнове.От този вид леща се получават много крехки, вкусни и бързо приготвящи се кълнове, които могат да допълнят чудесно ежедневното ни меню.Добавих тези кълнове към сезонната си салата от зеленчуци и босилек.
   Приготвянето на кълнове се осъществява много лесно и просто.Необходимо е зрънцата да се залеят с вода докато ги покрие за 5 - 6 часа.След това водата се отлива и зрънцата се оставят на стайна температура докато покълнат.При нужда сутрин и вечер зрънцата се промиват с вода през цедка и за около 36 часа трябва да получим идеални кълнове.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 глава кромид лук
1 шепа пресен босилек
3 - 4 пресни домата
1 краставица
1 малък морков
2 - 3 с.л. суха  леща "  Белуга "
зехтин и балсамов оцет или лимонов сок за овкусяване
1 щипка хималайска сол
    В голяма купа нарежете на ситно главата кромид лук и морковите.Добавете получесеци от краставица, парчета домати, босилек и кълновете от леща.Овкусете салатата с щипка хималайска сол, зехтин и балсамов оцет и разбъркайте.Поднесете веднага.
          Приятен  апетит !














4 коментара:

  1. Идеална е салатата, Ели!
    Има живот във всяка хапка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      кълновете от черната леща " Белуга " могат чудесно да допълнят витаминозното меню във всяко семейство.
      Поздрави и лека и спорна седмица !

      Изтриване
  2. Наистина страхотна салата се е получила.И ме подтиква да да направя кълнове от леща. Досега не съм пробвала.Ели,от всяка леща става нали?Не е необходимо да е специално за покълване?
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      правя кълнове от черна леща " Белуга " за първи път и се получиха много вкусни и нежни кълнове.А зелената леща, която е за готвене също приготвям като кълнове и съм доволна.Пресни са зърната и покълват идеално.Обикновено на пакетите не е посочено,че лещата може да се използва за кълнове.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване