КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 31 юли 2017 г.

Салата " Снежанка " с жълти тиквички и кисело мляко от бадеми / Salad " Snow White " with yellow zucchini and almond yoghurt /



    Лесно и бързо особено сега в топлите дни на годината можем да приготвим кисело мляко от различни по вид ядки.За тази много вкусна салата използвах кисело мляко от белени бадеми, което е много леко и приятно на вкус.Жълтите тиквички, които засяхме в градината чудесно допълниха и обогатиха вкуса на тази салата " Снежанка ".
   
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

200 гр. белени бадеми
1 вр. копър
1 средна по големина жълта тиквичка
1 щипка хималайска сол
зехтин
3 - 5 склидки счукан чесън / едри /
сок от 1 лимон

   Най - напред накиснете белените бадеми във вода за 4 - 6 часа.Смелете ги в пасатор заедно с водата докато получите гладка и еднородна смес.Водата трябва да покрие напълно бадемите.Добавете сок от 1 лимон и оставете така на стайна температура сместа да престои за 10 - 12 часа.От време на време разбърквайте и следете сместа.Тя трябва да добие леко кисел вкус подобен на кисело мляко.При много топло време 12 часа престой са напълно достатъчни.Отцедете суроватката през марля и използвайте бадемовата маса за салатата.
   Нарежете 1 тиквичка на много тънки жулиени, добавете към нея ситно нарязан копър, счукан чесън, зехтин и добавете бадемовата маса.Хубаво разбъркайте и поднесете.
    Не използвах никаква сол.Ако решите да използвате сол има два варианта - да счукате чесъна с малко сол или да използвате сол за овкусяване на тиквичките.Във втория случай тиквичките задължително трябва да се отцедят, защото ще пуснат вода и ще разводнят салатата.
    Поднесете салата веднага след приготвянето.Приятен  апетит !












6 коментара:

  1. Много интересно предложение, Лени! Не съм опитвала такава салата, нито кисело ядково мляко, но предполагам, че е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,
      киселите млека от ядки наподобяват по вкус животинските млека и през лятото са чудесни за салати.А жълти тиквички вече има и в големите търговски вериги.
      Поздрави, весело и прохладно лято !

      Изтриване
  2. Много хубава идея, Елена,
    чудесно предложение за лятото и не само...
    Благодаря за вдъхновението и страхотните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      това лято като че ли нямам много вдъхновение , но все се намира по малко време.Чудесна салата се получава с ядковите кисели млека.
      Поздрави, весело и прохладно лято !

      Изтриване
  3. Аз ще повторя Люси - интересно и не опитвано от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      бадемовото кисело мляко е подобно на вкус както всяко животинско кисело мляко.Наподобява се вкуса, но все пак е ядков.
      Поздрави !

      Изтриване