КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 17 септември 2017 г.

Тиквички на грил за зимата без стерилизация с ябълков сок / Grilled zucchini for winter without sterilization with apple juice /





    Много често в нашия дом приготвям тиквички на грил.Правила съм опити да запазя тиквичките във фризер, но не се харесаха така.Тези тиквички направих по подобие на почти всички консерви, които навремето правеше моята баба.Тя запечатваше без стерилизация горещо сладко в малки бурканчета , лютеница или печени пиперки.Знаех, че без употреба на аспирин така чудесно могат да се запазят консервите.При приготвянето на печени пиперки обаче винаги добавяхме олио и оцет.А през зимата тези пиперки могат да се използват само и единствено за салати.
    Премисляйки една вечер тези опити за запазване на зеленчуците и сладката реших да пробвам тези рецепти, но с тиквички и патладжани.Но проблемът беше оцетът.Никак не ми се искаше да ползвам олио и оцет.Така зеленчуците стават кисели, когато престоят с мазнина дълго време придобиват вкус, който е различен в сравнение с прясно приготвените.Не бях сигурна дали ще успея да приготвя тиквичките горещи без да ги стерилизирам след това.Хрумна ми идеята да използвам вместо оцет ябълков сок и ето какво се получи :

   НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
6 кг. млади тиквички
растителна мазнина по избор / за намазване на грила или скарата /
сол / на вкус /
копър / използвах сушен /
чесън / използвах чесън на прах /
ябълков сок / около 1 литър /
    
    Количеството на зеленчуците е произволно.Колкото имате и каквото количество желаете да приготвите.Измитите, почистени тиквички се нарязват на кръгчета с дебелина около 5 мм.Всички останали продукти предварително се подготвят.От 3 кг. пресни ябълки с домашната сокоизтисквачка направих 2 - 2, 100 л. сок.Този сок обаче беше голямо количество само за тиквички.Използвах и около 3 - 3.5 кг. патладжани.
   Моята домашна скара е от чугун и много бързо и лесно става печенето.Просто намажете скарата с мазнина когато вече е загрята добре / използвайте четка за скара / и подредете кръгчетата тиквички.Запечете от двете страни.При всяка нова партида тиквички периодично мажете скарата с мазнина.Има няколко много важни условия за да запазите тиквичките без никаква стерилизация за зимата.Те са следните :
    1.Предварително подгответе добре измити и сухи малки бурканчета.Те трябва предварително добре да се загреят и да са почти горещи когато в тях се поставят също горещите тиквички.Аз поставих бурканчетата във фурната и ги загрях за около 10 минути.Периодично изваждах от фурната по 1 бурканче и след като е готово пристъпвах към приготвяне на следващото.
      2.Тиквичките да се поставят в бурканчето горещи и винаги ако бурканчето не е все още добре напълнено със зеленчук да се поставя капачката за да не се губи топлина.
       3.Ябълковият сок се поставя да заври за около 10 минути и се поставя задължително горещ във всяко подготвено за целта бурканче.
       4.Да се работи максимално бързо така,че веднага след запечатването бурканчетата да се оставят завити под одеало до пълното им изстиване.Така след приготвянето на тиквичките капачките са добре хлътнали и няма никаква опасност от развала.
    Във всяко добре загрято бурканче  / взема се с кърпа /  на дъното се поставят по 1 щипка сол / хималайска или морска /, 1/2 ч.л. сух копър , 1/2 ч.л. сух чесън и 2 - 3 големи лъжици ябълков сок.Използвах голяма емайлирана лъжица за готвене.Тиквичките се поставят в бурканчето плътно 1 до друга като леко се притискат.Така се процедира докато бурканчето се напълни хубаво и плътно.Отгоре по желание също може да се поставят сол, копър, чесън и 1 лъжица ябълков сок.Запечатваме веднага с машинка, с тъпата част на ножа минавам по ръба на бурканчето  и веднага обръщам и завивам с дебело одеало.Така престояват бурканчетата до пълното им изстиване и хлътване на капачките.
    Само в едно бурканче за проба и опит поставих сол, подправки, но не използвах ябълков сок.Получи се също много добре без никаква стерилизация.Това е втората снимка в началото на публикацията.
   На следващия ден след щателна проверка бурканчета се прибират на хладно.
   По същия начин могат да се приготвят и патладжани, но те предварително след обелването и нарязването на кръгчета се посоляват обилно.Поставят се в наклонен съд за да изтече горчивият сок за около 30 минути.Измиват се и подсушават добре преди печене.
   Единственият недостатък на така приготвените патладжани и тиквички е ,че се пекат на скара, което все пак изисква време.Но според мен ако се спазят всички условия и се работи бързо не е необходимо да се използва ябълков сок.Само сол, чесън и копър са напълно достатъчни.Но ако капачките не са добре хлътнали без ябълков сок не е възможно последващо варене.Ако решите да пригответе по този начин тиквички и патладжани и не успеете да работите бързо капачките на бурканчетата няма да прилепнат добре.В такъв случай стерилизацията е задължителна - 10 минути / от момента на завиране на водата /.
    От около 6 - 6,100 кг. тиквички приготвих 10 малки бурканчета, които виждате на снимките.
     Ако имате възможност и време пригответе и опитайте тези тиквички и патладжани.Ако желаете използвайте по вкус други подправки.Тиквичките се съчетават добре с босилек, с мента, с джоджен, с риган, с черен и червен пипер.По желание можете да използвате не ябълков сок, а олио и оцет.
           Приятен апетит !










   

6 коментара:

  1. Много интересно предложение, Ели. Ако ми остане време, ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      пробвай ако имаш възможност .Ние все още не сме опитвали направеното.Дано през зимата се харесат тези тиквички.
      Поздрави и лек ден !

      Изтриване
  2. Още една интересна рецепта. Любопитно ми е какъв вкус ще има, когато се отвори. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      надявам се да е добър вкуса, защото ябълковият сок и пюре са вкусни.През зимата ще пробваме тиквичките и ще споделя.Дано цялото семейство ги хареса така.
      Поздрави и лек ден !

      Изтриване
  3. Опасна си:))
    Да донесеш едно такова да опитам, като тръгнеш на обиколка към София:)).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      хрумна ми тази идея, не желае вече никой у дома да консервира зеленчуци с оцет.Могат само за салати да се използват, но за гарнитура е по - хубаво да не са кисели.Ябълковият сок трябва да е горещ и да се прави бързо консервирането.Иначе бурканчетата задължително трябва да се стерилизират 10 - 15 минути.
      Поздрави и лек и спорен ден !

      Изтриване