КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 13 октомври 2019 г.

Варена крехка и сочна царевица / Boiled tender and juicy corn /



              Как да сварим царевица така,че тя да остане крехка и сочна, а не твърда и жилава ?
   Царевичните кочани избирани за варене трябва да бъдат с добре оформени зърна и " светла " коса.Колкото по - млечни са зърната толкова са по - крехки и сочни след сваряване.Избирам кочани , които са с нормални размери и по  възможност по - млечни зърна.Обикновено по - дебелите на външен вид кочани не са с млечни, а с вече добре оформени застарели зърна.Колкото царевицата е по - узряла толкова зърната са по - твърди и по - безвкусни.
    Варенето на царевица е лесно, но трябва да се знае едно основно правило - колкото повече варим кочаните толкова тя ще стане по - твърда, по - жилава.А ако при варенето добавим и сол тя още повече ще втвърди зърната.Солта се добавя накрая при варене на бобови храни.При варене на царевица солта също стяга зърната затова тя се добавя или накрая след сваряване или в дресингите приготвени за последващо овкусяване на кочаните.
   Царевицата е вкусна намазана с масло и подправки или с чесън и зехтин.По вкус всеки може да избере любим дресинг, чили или някакъв предпочитан сос.
    Все още има навсякъде в търговската мрежа царевица за варене .Ето как приготвих моята млечна царевица :

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

4 - 5 млечни сладки царевици
вода

    За варене на царевица изберете голяма тенджера така,че кочаните да се събират по възможност цели.На дъното поставете част от обелките , които ще образуват мека подложка.Отгоре се нареждат целите обелени от обелките царевици на един ред.Отгоре отново покрийте с обелките и нелейте вода .Вадата трябва напълно да покрие зърната.
     Включете котлона на силна степен и изчакайте водата да заври.От момента на завиране засечете 5 максимум 10 минути  в зависимост от едрината на зърната.
   Дръпнете тенджерата от огъня след изтичане на времето и оставете кочаните във водата ако няма да консумирате царевиците веднага.Кочаните могат да престоят във водата до пълното им изстиване, но е хубаво да се консумират леко топли.Ако желаете да консумирате веднага сварената царевица извадете кочаните от водата в друг съд докато леко поизстинат.
    Царевичните кочани могат да се намажат и със счукан чесън и мед или кленов сироп.За намазване също така използвам песто от различна по вид зеленина както и пасирани овкусени с чесън и подправки маслини.
         Да Ви е сладко !







4 коментара:

  1. Много обичам царевица и цяло лято варя, но в тенджера под налягане, защото винаги съм мислела, че е необходимо да се вари повече. Ще потърся в събота на пазара и ще опитам по твоя начин, Ели.

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,
    голяма част от хората си мислят,че колкото повече варят царевицата толкова тя ще е по - сочна и крехка.Така е и при варенето на охлюви т.е. кратко се варят.Колкото повече толкова по - жилава става при варене.А солта я стяга още повече и зърната стават твърди .Така,че пробвай и ще се убедиш сама.Ако е съвсем млечна т.е. зърната са малки я варя 5 минути, ако е с по - едри зърна - 10 минути.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    така сварена царевицата е много крехка и сочна.Така,че опитай по този начин !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване