КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 25 януари 2025 г.

Гръцка фава с лук, тиквички, морков и броколи

 


        Гръцкият жълт грах за фава / пюре / се приготвя лесно и е лесносмилаем. Приготвих го със зеленчуци по мой избор. Гарнирах с броколи, маслини, зехтин и подправки - мащерка и розмарин.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

180 грама гръцки жълт грах за фава

2 малки тиквички

1 малък морков

1 средно голяма глава кромид лук

стъблото от 1 глава броколи

сок от 1 лимон

1/2 ч.ч. зехтин

сол на вкус

вода - 1 л.

За гарниране : маслини, броколи 1 голяма розичка, 1 - 2 с.л.  зехтин, щипка смес от подправки - розмарин и мащерка

        Измийте граха и го залейте с вода в купа да престои 1 нощ. Отново измийте след изтичане на времето и поставете в тенджера.Залейте с вода и кипнете.Започнете да обирате периодично образувалата се пяна докато течността се избистри.Намалете огъня до леко къкрене.Добавете почистените и нарязани зеленчуци - лук, морков, тиквички, стъбло броколи.Варете до пълно омекване на зеленчуците като към края добавите зехтина, лимоновия сок и солта.Пасирайте след снемане от огъня до гладка смес.

   Поднесете фавата с бланширани за 5 минути във вода розички броколи, маслини и зехтин.Накрая поръсете със сместа от подправки.

    Да Ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар