Гръцкият жълт грах за фава / пюре / се приготвя лесно и е лесносмилаем. Приготвих го със зеленчуци по мой избор. Гарнирах с броколи, маслини, зехтин и подправки - мащерка и розмарин.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
180 грама гръцки жълт грах за фава
2 малки тиквички
1 малък морков
1 средно голяма глава кромид лук
стъблото от 1 глава броколи
сок от 1 лимон
1/2 ч.ч. зехтин
сол на вкус
вода - 1 л.
За гарниране : маслини, броколи 1 голяма розичка, 1 - 2 с.л. зехтин, щипка смес от подправки - розмарин и мащерка
Измийте граха и го залейте с вода в купа да престои 1 нощ. Отново измийте след изтичане на времето и поставете в тенджера.Залейте с вода и кипнете.Започнете да обирате периодично образувалата се пяна докато течността се избистри.Намалете огъня до леко къкрене.Добавете почистените и нарязани зеленчуци - лук, морков, тиквички, стъбло броколи.Варете до пълно омекване на зеленчуците като към края добавите зехтина, лимоновия сок и солта.Пасирайте след снемане от огъня до гладка смес.
Поднесете фавата с бланширани за 5 минути във вода розички броколи, маслини и зехтин.Накрая поръсете със сместа от подправки.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар