КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 януари 2025 г.

Супа от жълта гръцка фава с риган и мащерка гарнирана с тиквички и лук шалот / Yellow Greek fava soup with oregano and thyme garnished with zucchini and shallots /

 


        Направих тази супа от жълт гръцки грах за фава като използвах тази рецепта - https://www.mycookingbookblog.com/supa-liuvana-ili-supa-ot-sushen-jalt-grah-po-kiparski/           . Използвах малко пресни тиквички и лук шалот приготвени в еър фрайър за гарниране отгоре. Сушеният риган и мащерка типични за гръцката кухня допълниха комбинацията. 

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

500 грама жълт гръцки грах за фава

2 литра вода

21/2 ч.л. сол

170 грама кромид лук

1 кафена чашка зехтин

сок от 1 лимон

1 ч.л. с връх сушен риган

1 ч.л. с връх сушена мащерка

За гарниране : 2 малки / 20 - 22 см. тиквички / , 4 - 5 лука шалот, 2 с.л. зехтин

       Измийте фавата и я залейте с вода малко над нивото на зрънцата. Оставете да увеличи обема си за 12 часа.Отново измийте под течаща вода и сложете в тенджера.Залейте с 2 литра вода и сложете на огъня да заври.Постепенно обирайте пяната на няколко пъти като намалите огъня до минимум.Добавете ситно нарязания лук и варете до пълно омекване на зърната.Накрая добавете зехтина, лимоновия сок, солта и подправките и оставете още 5 минути на огъня.

     Обелете лука шалот, почистете тиквичките в двата края и без да ги белите нарежете на кръгчета.В купа разбъркайте лука, тиквичките и шалота с 2 с.л. зехтин.Печете в еър фрйър на програма с горещ въздух като разбърквате често до готовност.

         Сервирайте фавата гарнирана с тиквичките  и лука и да Ви е сладко !

             

   









Няма коментари:

Публикуване на коментар