Направих тази супа от жълт гръцки грах за фава като използвах тази рецепта - https://www.mycookingbookblog.com/supa-liuvana-ili-supa-ot-sushen-jalt-grah-po-kiparski/ . Използвах малко пресни тиквички и лук шалот приготвени в еър фрайър за гарниране отгоре. Сушеният риган и мащерка типични за гръцката кухня допълниха комбинацията.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 грама жълт гръцки грах за фава
2 литра вода
21/2 ч.л. сол
170 грама кромид лук
1 кафена чашка зехтин
сок от 1 лимон
1 ч.л. с връх сушен риган
1 ч.л. с връх сушена мащерка
За гарниране : 2 малки / 20 - 22 см. тиквички / , 4 - 5 лука шалот, 2 с.л. зехтин
Измийте фавата и я залейте с вода малко над нивото на зрънцата. Оставете да увеличи обема си за 12 часа.Отново измийте под течаща вода и сложете в тенджера.Залейте с 2 литра вода и сложете на огъня да заври.Постепенно обирайте пяната на няколко пъти като намалите огъня до минимум.Добавете ситно нарязания лук и варете до пълно омекване на зърната.Накрая добавете зехтина, лимоновия сок, солта и подправките и оставете още 5 минути на огъня.
Обелете лука шалот, почистете тиквичките в двата края и без да ги белите нарежете на кръгчета.В купа разбъркайте лука, тиквичките и шалота с 2 с.л. зехтин.Печете в еър фрйър на програма с горещ въздух като разбърквате често до готовност.
Сервирайте фавата гарнирана с тиквичките и лука и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар