КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 12 януари 2015 г.

Киселото зеле - царицата на зимния сезон / Sauerkraut - queen of the winter season /

 





  Киселото зеле е традиционна българска храна.Във всеки български дом се приготвя за зимата кисело зеле по различни рецепти.В нашия дом приготвяме киселото зеле по две рецепти http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/11/blog-post.html 
Зелето е много полезен зеленчук в прясно състояние.Според някои автори добавката на сол не само, че не е полезна, но дори е и вредна.Аз считам, че употребата на киселото зеле с добавка на малко сол е полезна за здравето.В дадената от мен рецепта за приготвяне на кисело зеле със сол зелето става нормално солено.Но при различни заболявания солта може още малко да се намали.Трябва много да се внимава при употребата на по - солени храни при заболявания на бъбреците и сърцето.Много полезна е също и зелевата чорба, която има добро разслабващо и прочистващо действие.Ние пием редовно тази чорба през зимния сезон, но тя трябва да бъде леко солена.Тогава е чудесна за консумация.Суровото кисело зеле, което не е обработено топлинно съдържа много витамини, най  - вече вит.С.То е чудесно при приготвяне на салати и студени супи.
 Често през зимата приготвям традиционната българска армея - студена супа с кисело зеле, праз, сушени пиперки, зехтин и подправки.Става чудесна . Необходими за приготвянето са : нарязано на тънки лентички кисело зеле , праз - лук - също нарязан много ситно, сушени червени пиперки - нарязани на лентички или натрошени, чубрица, червен пипер, зехтин, зелев сок, лют червен пипер - по желание.
Количествата на продуктите са по желание според броя на порциите.Ако желаете супата по - гъста сложете повече кисело зеле и праз.Сушената пиперка трябва добре да омекне в зелевия сок.Залейте продуктите със зелев сок и струйка зехтин и вашата армея е готова.
Често в нашия дом през зимния сезон употребяваме и салата от нарязано кисело зеле, наръсено с червен пипер, домашни чубрици и струйка зехтин.
   Направете си и вие тези рецепти.Киселото зеле, не обработено топлинно, слабо солено и добре втасало е много полезно и вкусно.
       Добър  апетит !











4 коментара:

  1. Чудесно е, не смятам, че нещо в умерени количества би могло да вредно:). Особено добавено към голямо количество здравословна храна. Страхотни рецепти предлагаш и интересни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много тежките заболявания дори и киселото зеле може да има отрицателно въздействие.Така е при най - тежките увреждания на бъбреците / хемодиализа / и сърцето.Това е така, защото органите са много тежко увредени и не могат да асимилират нормално храната.
      Благодаря за чудесния коментар Кате.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Армеевата чорба правим рядко. Прибавям чушката запечена и натрошена. А салатката е чудо и често се приготвя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези ястия са традиционни за нашата кухня, Тили.Зелето обаче не трябва да бъде солено, а повечето хора го приготвят с по - голямо количество сол .
      Благодаря ти за коментара.
      Поздрави !

      Изтриване