КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 4 май 2016 г.

Две рецепти с овчарска торбичка / Two recipes with Shepherd " s Purse /







         Овчарската торбичка е повсеместно разпространено растение.С нейното неизменно участие приготвих две прекрасни постни ястия - постен ориз с билки и студена доматена супа.
     Овчарската торбичка  / Capsella bursa pastoris L. /  е едногодишно тревисто растение с изправено, просто или разклонено стъбло.Приосновните листа са продълговати, ланцетни, пересто нарязани и с дръжка.Стъблените листа са дребни, стреловидни, последователни, неправилно нарязани и седящи.Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия, с четирилистна чашка, с четирилистно венче и 6 тичинки.Плодовете са триьгълно клиновидни, сплеснати, с множество елипсовидни светлокафяви семена.
Използваема част е надземната, която се бере по време на цъфтежа от май до август.Растението е богато на смоли, органични киселини, танини, сапонини, вит.С и вит.К, соли - главно калиеви, дъбилни вещества.
ЛЕЧЕБНО  ДЕЙСТВИЕ  И  ПРИЛОЖЕНИЕ :
Кръвоспиращо, намаляващо артериалното налягане, засилващо маточните контракции. Прилага се при маточни кръвоизливи, стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечение от носа, хемороиди.В българската народна медицина овчарската торбичка се употребява при кръвохрачене, атеросклероза, уриниране на кръв, жълтеница, пясък в бъбреците, болести на далака.

 СУПА  ОТ  ДОМАТИ, ОВЧАРСКА  ТОРБИЧКА  И ДИВ  ЧЕСЪН

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 литър пресен доматен сок
1 - 2 шепи прясно набрана овчарска торбичка
1 връзка див чесън
щипка хималайска сол и зехтин
Нарежете измитата зеленина на много ситно и смесете всички продукти в голяма купа.Супата е готова за консумация.
    Приятен апетит !












ОРИЗ С ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА, ГРЪЦКА КОПРИВА  И ПРЕСНИ БИЛКИ

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 - 11/2 ч.ч. ориз
вода - 1 - 2 литра
сок от 1 лимон
1 равна с.л. хималайска сол
зехтин / по желание /
Билкова смес за ориза : по няколко стръка гръцка коприва, джоджен, копър, магданоз, див чесън, овчарска торбичка, зелен лук, девисил / лющян /.
2 - 3 домата , на кубчета
1 краставица, на кубчета
За сервиране и поднасяне на ястието - листа живовляк, лобода, левурда / мечи лук /, киселец.
   Оризът се измива и сварява в голямо количество кипяща подсолена вода.Вари се на тих огън след завирането около 15 - 20 минути в зависимост от сорта.След сваряването веднага се отцежда от водата.Оставя се да изстине напълно.
Билките се нарязват много ситно и смесват с краставицата, домата и лимоновия сок.Всички продукти се добавят към ориза и добре се разбъркват.
   Във всяка чиния за сервиране се поставят по няколко пресни листа от живовляк, лобода, киселец и левурда.Отгоре се сервира ориз, смесен с билки и зеленчуци.
         Приятен апетит !

Гръцка  коприва

Див чесън

Овчарска торбичка












7 коментара:

  1. Имам много детски спомени, свързани с овчарската торбичка, но никога не съм опитвала в ястие.
    Благодаря за подсказката, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. И мен ме заинтригува, Ели! Ще опитам в салата; ) Прекрасни майски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, тука вече ме изненада съвсем! Много го харесвам това растение, но не съм и предполагала, че става за храна. Благодаря ти, за всички споделени рецепти ! Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Как успяваш, Елена -
    неизчерпаем извор на идеи, полезни предложения и чудесни рецепти.
    Очарована съм, благодаря ти, а днес и
    Честит Гергьовден - здрав, светъл и благословен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб Дианка Здраве, мир и благоденствие !
      Не публикувам много рецепти напоследък, нямам много време за жалост.Но се надявам още с много билки да приготвя нещо много вкусно и интересно.
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Като дете си играехме с тази овчарска торбичка, като я разклатиш знъни, но не съм си и помисляла, че може да се хапва:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      овчарската торбичка е прекрасна билка, лековита и вкусна.И аз помня тази детска игра.
      Поздрави !

      Изтриване