КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 15 май 2016 г.

Две салати с кълнове от люцерна / Two salad with alfalfa sprouts /







    Писала съм за люцерната и как от нея можем да си приготвим сами поници.Тук ще обърна внимание на кълновете от люцерна, които са чудесна добавка към пресните пролетно - летни салати.Кълновете се приготвят лесно, семената се заливат с вода за 12 часа.Водата след това се отлива през цедка и семената могат да се разстелят в тавичка.Така през 2 дни могат да се промиват през цедката докато се образуват хубави, пресни кълнове.Внимавайте ! Семената не бива да са прекалено влажни ! Има опасност при прекалено преовлажняване да изгният.Затова промивайте с вода когато забележите,че водата е напълно изпарена и семената са почти сухи.
    Закупих интересна по вид салата от голяма търговска верига.Реших да я вложа в две интересни по вид салати с диви растения и пресни зеленчуци.
Количествата на продуктите са според броя на порциите.
   САЛАТА  1 :
червена саланова салата - 1/2 розетка
2 - 4 розови домата
2  - 3 краставички корнишони
1/2 връзка магданоз
зелен лук - 2 - 3 броя
кълнове от люцерна
зехтин, балсамов оцет, хималайска сол - на вкус
   Всички зеленчуци се почистват, измиват и нарязват.Салатата се овкусява и разбърква. Поднася се веднага.Приятен апетит !
              















САЛАТА 2 :
червена саланова салата - 1/2 розетка
зелен лук - 2 - 3 стръка
живовляк - 2 - 3 листа
спанак - 1 шепа
киселец - 1 шепа
чери домати - 10 - 12
2 - 3 краставички корнишони
1/2 връзка магданоз
зехтин, балсамов оцет и хималайска сол - на вкус
    Всички зеленчуци се почистват, измиват и нарязват.Продуктите за салатата се поставят в купа, овкусяват се с дресинга и се разбъркват.Салатата се поднася веднага.Приятен апетит !














4 коментара:

  1. Ели,вкусни салати. Особено се облизвам за втората с киселеца.
    А кълновете от теб се научих как да ги правя и сега често ги използвам.Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати ,
      добавката на кълнове обогатява салатите, придава им вид и вкус на основно ястие.Така те стават и много по - хранителни.Кълновете се правят лесно, трябва само желание и спазване на някои особености за всеки вид зърна и семена.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Прекрасни салати, Ели! Богати на витамини и минерали, а с кълновете и много хранителни! Хубава и спокойна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      наистина добавката на кълнове придава много по - богат вкус на салатите, а кълновете се правят много лесно.
      Поздрави !

      Изтриване