КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 19 април 2018 г.

Корени от глухарче в сос от сушени домати и пиперки / Dandelion roots in a sauce of dried tomatoes and peppers /







   Ядливите корени особено през пролетта са чудесна добавка към менюто.Корените на глухарчето са много крехки, вкусни и питателни.Можем да ги сварим на пара, да ги печем на жар или във фурна, във фолио, да ги варим във вода.Добавени към салати сурови са прекрасни, а печени могат да се използват за направа на билково кафе, да се добавят пасирани в хлебчета.
   Това ястие направих в суров вид, но корените на глухарчето могат да се обработят и топлинно според избрания от вас начин.Можете да направите ястието и с топлинно - обработен дометен сос, но Ви препоръчвам да не използвате домати при проблеми със стомаха и червата.Обикновено правя сос с печени червени пиперки когато се налага да приготвям ястие със сос.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

100 гр. сушени пиперки
100 гр. сушени домати
1/2 вр. магданоз
чесън - 5 - 6 склидки
зехтин
корени от глухарче
1 щипка хималайска сол / по желание /

ЗА  ДЕКОРАЦИЯ :
маслини
зехтин


  Накиснете във вода сушените пиперки и домати за 6 часа и ги смелете в пасатор или нутрибулет.Добавяйте водата на части докато получите гъста и фина смес подобна на лютеница.Добавете ситно нарязан магданоз и пасиран или ситно нарязан чесън.
    Измийте и почистете корените от глухарче, нарежете ги на ситно.
Във всяка порция сервирайте сос, върху него корени от глухарче.Украсете с маслини и зехтин и да Ви е сладко !
     Приятен   апетит !














5 коментара:

  1. Елена, това е определено интересна рецепта,
    изглежда много пролетна, цветна, апетитна.
    Допада ми..., благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Свежо и цветно, Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Мили дами,
    корените от диви растения са много хранителни и полезни.Затова трябва особено пролет и есен задължително да присъстват в менюто ни.
    Това е само една идея, но тези корени са чудесни и много вкусни и в супи, и в пюрета, и в ястия.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Непрекъснато ме удивляваш, Ели! Такава креативност, толкова интересни рецепти и продукти. Кулинарната ти библиотека е безценна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      наблягам повече на билките и то тези, които ги има навсякъде и всеки може без проблем да намери.Използвам обикновено цялостно билката - корени, стъбла и листа.
      Поздрави и успешна седмица !

      Изтриване