КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 13 юни 2018 г.

Ориз с дръжки от червено цвекло, чесън и лешници / Rice with beetroots, garlic and hazelnuts /



   Неведнъж съм споменавала,че червеното цвекло е на голяма почит в нашия дом.Редовно правя разсад и го засявам в нашата градина, но и купувам почти редовно.Удобно е да настържете цвеклото на едрото или ситното ренде, да го овкусите с малко растителна мазнина и балсамов оцет и да го съхраните в стъклен съд в хладилника.Така всяка сутрин можете да го използвате  и да си вземате за работа.Ще имате чудесна салата.Ако използвате сол го посолете преди консумация.
  Листата на цвеклото са също чудесни за салати, приготвяне на гарнитури и пюрета.От дръжките без листата също могат да се направят различни ястия.Обикновено сварявам дръжките и ги използвам както аспержи.Варят се в подсолена вода или на пара.
     Днес предлагам комбинация от ориз, лешници, чесън и дръжки от червено цвекло.Идеална гарнитура към печени зеленчуци и риба през този пост.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 ч.ч. ориз / използвах Арборио /
1 връзка дръжки от червено цвекло / от 4 - 5 едри червени цвекла /
1/2 ч.ч. зехтин
1 с.л. сол
1 едра глава чесън или 2 - 3 стръка пресен чесън
1/2 ч.ч. лешници
3 ч.ч. вода или зеленчуков бульон

    Измийте в няколко води ориза и отцедете в цедка.Измийте дръжките от цвеклото и ги нарежете на ситно.Нарежете на ситно също чесъна и лешниците.Във вряща подсолена вода или бульон поставете дръжите от цвеклото.Намалете огъня до минимум и оставете така да врат 10 минути.Добавете ориза и продължете кулинарната обработка на тих огън до готовност.Оризът трябва да поеме всичката вода.Обикновено това става за около 20 минути.Последните 10 минути оставете ястието на изключен котлон.Гответе под капак.След сваляне от огъня добавете лешниците, зехтина и чесъна и разбъркайте леко.Оставете 10 минути леко да се охлади и сервирайте.
          Приятен  апетит !










      

7 коментара:

  1. Всеки път ме изненадваш, Ели!
    Звучи чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      дръжките от червеното цвекло са идеални както за приготвяне на салати, така и за ястия.Имам засято цвекло в градината и употребявам както листата, така и дръжките.Това е само една идея за вкусно ризото с дръжки от червено цвекло.
      Поздрави и успешна нова седмица !

      Изтриване
  2. Е, това си е страхотно, как пък се сети:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Веси,
      дръжките от червено цвекло са много вкусни и питателни.Могат да се включат в различни комбинации с ориз или други варива.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. За пореден път го готвя, и не мога да му се наситя много е вкусно, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    Радвам се,че Ви допада това ризото.Много хора изхвърлят дръжките на червеното цвекло , а те са много вкусни и хранителни.
    Поздрави, бъдете здрав !

    ОтговорИзтриване